10/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τεστ με 108 ερωτήσεις

      Pin It

Με τη μορφή του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος θα συζητηθούν τα 108 άρθρα του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και όλα δείχνουν ότι θα ψηφιστεί

 

Των Αλίκη Μάτση, Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Αφού δοκίμασε τα ανακλαστικά της κοινωνίας με την προαναγγελία των μαζικών απολύσεων, που θα αρχίσουν τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του φθινοπώρου, και τα βρήκε χαλαρά ή και άτονα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις αντοχές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Το πολυνομοσχέδιο, που ολοκληρώθηκε χθες και πήρε τον δρόμο για τη Βουλή, δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη της διαδικασίας του κατεπείγοντος, με ψηφοφορία ενός άρθρου. Θα είναι κανονικό σχέδιο νόμου, με 108 άρθρα, ώστε οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό των κυβερνητικών παραγόντων, η διαδικασία της ψήφισης των κρίσιμων νομοθετημάτων fast track έχει εξαντλήσει τα όριά της. Κατά συνέπεια, «είναι ώρα να αναλάβουν οι βουλευτές τις ευθύνες τους», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, είχε προηγηθεί η έντονη πίεση του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Ευάγγ. Βενιζέλου προς τον Αντ. Σαμαρά, με το σκεπτικό ότι το περιθώριο που δόθηκε από την τρόικα, μέχρι τις 19 Ιουλίου για την υπερψήφιση των νέων μέτρων, επαρκεί για να συζητηθεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος αναλυτικά κατ' άρθρο.

 

Το παιχνίδι, έτσι όπως εκτιμούν στα επιτελεία των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις. Μέχρι τώρα επιφυλάξεις για το πρόγραμμα «κινητικότητας» έχουν διατυπώσει δύο βουλευτές της Ν.Δ., ο Ν. Κακλαμάνης και ο Μ. Ταμήλος, που έχουν διατελέσει δήμαρχοι, ενώ από το ΠΑΣΟΚ η Θεοδώρα Τζάκρη εξέφρασε ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική, ενώ και ο Γ. Ντόλιος άφησε να εννοηθεί (στον Σκάι) ότι ενδέχεται να καταψηφίσει τις διατάξεις για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

 

Υπέρ Λοβέρδος-Αηδόνης

 

Επιπλέον, φαίνεται πως η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη του Ανδρ. Λοβέρδου και του Χρ. Αηδόνη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και θετικές ψήφοι από τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί την επόμενη μέρα, ως ευρύτερη αποδοχή αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

 

Το πολυνομοσχέδιο εστάλη χθες από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις τελευταίες προσαρμογές με βάση την απόφαση του Eurogroup, στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο προς υπογραφή από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς. Παράλληλα εκτιμήθηκαν τα δεδομένα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκε να μην έχει τη μορφή ενός άρθρου. Θέτοντάς το κατ΄ άρθρο στην κρίση των βουλευτών, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δίνει την αίσθηση βεβαιότητας για τις κινήσεις της και παράλληλα προλαμβάνει τις δημόσιες γκρίνιες των βουλευτών, που μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας θα είναι στις εκλογικές τους περιφέρειες. Αντί να μεταφέρουν την ευθύνη στην κυβέρνηση, θα είναι αναγκασμένοι να σηκώσουν το μέρος που τους αναλογεί για τις απολύσεις στις δικές τους περιφέρειες. Ωστόσο, υπάρχουν και διαφορετικές εκτιμήσεις, ότι οι κριτικές φωνές κατά τη συζήτηση θα είναι πολλές και έντονες και θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και μετά την ψηφοφορία.

 

Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τους εργαζόμενους των ΟΤΑ θεωρούνται περιορισμένες και εκτιμάται ότι θα εκτονωθούν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ηδη, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, οι διαμαρτυρίες διαγράφουν φθίνουσα πορεία, μολονότι οι πρώτες 4.200 απολύσεις θα γίνουν μέσα στον Ιούλιο και, σύμφωνα με το πλάνο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, άλλοι τόσοι εργαζόμενοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα τον Αύγουστο και ισάριθμοι τον Σεπτέμβριο.

 

Δηλώσεις Μητσοτάκη

 

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real o κ. Μητσοτάκης απέδωσε ευθύνες στους προκατόχους του για την καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών, λέγοντας ότι «αν αυτά είχαν γίνει πριν από τρία χρόνια, ή πριν από πέντε, ή και νωρίτερα, δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι εδώ». Ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης στρέφουν τις προσπάθειές τους στην ΚΕΔΕ και την ΑΔΕΔΥ ώστε να μην γενικευτούν οι αντιδράσεις. Ωστόσο, η σαφήνεια με την οποία έχει διατυπωθεί το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας δεν αφήνει περιθώρια συμφωνίας.

Scroll to top