Ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράνομο
Της Κατερίνας Κατή
Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και παράνομο το νέο «χαράτσι» (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων), που θα εισπραχθεί και αυτό μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, διαδεχόμενο το προηγούμενο, ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Πάτρα).
Με την προσφυγή της μάλιστα αυτή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εκπροσωπεί -όπως επισημαίνει -και προασπίζει τα οικονομικά συμφέροντα και τις ιδιοκτησίες των πολιτών των πρώην Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας που έχουν πληγεί από την ανεργία, την οικονομική δυσπραγία και τον συνεχή φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Η προσφυγή
Υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην προσφυγή ότι:
● Το νέο «χαράτσι» αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Η μόνη διαφορά -τονίζεται- είναι ότι «σκοπίμως» αλλάζει το όνομά του, έτσι ώστε να αποκτήσει «επίφαση νομιμότητας», ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά επίκειται διπλή φορολογία στα ακίνητα.
● Καλύπτει τις ίδιες δημοσιονομικές ανάγκες με το προηγούμενο, δηλαδή την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικών αναγκών. Συγχρόνως όμως προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών ήδη για το 2013 ο έκτακτος φόρος ακινήτων, στον οποίο «υποτίθεται ότι θα ενσωματωθούν όλοι οι φόροι χωρίς την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου», καθιστώντας έτσι «σαφές ότι για το 2013 θα ισχύσει διπλή φορολόγηση και επιβάρυνση επί των ακινήτων».
● Δεν συνιστά ανταποδοτικό τέλος αλλά φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος.
«Ο νομοθέτης, προσθέτει η Περιφέρεια, έπρεπε και μπορούσε να στραφεί σε άλλες πηγές εσόδων για το Δημόσιο, όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. Κατά συνέπεια αναιρείται πλήρως η έννοια του όρου “έκτακτο” και καθίσταται πλέον μη συνταγματικά ανεκτό το επίδικο τέλος».
Τονίζεται ακόμα ότι:
● Παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολογικής ικανότητας των πολιτών, που προβλέπουν ότι τα φορολογικά βάρη επιβάλλονται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη.
● Η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι αντίθετη στα άρθρα 26 και 78 του Συντάγματος και στην ισχύουσα νομοθεσία, καθώς η είσπραξη των φόρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους ή των ΝΠΔΔ, η οποία (αρμοδιότητα) δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε ιδιώτη, όπως είναι η Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία υπό την επωνυμία Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).