Pin It

Σε δια­θεσιμότητα θα τεθούν και οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς οι θέσεις τους θα καταργηθούν στις 23/9/2013

 

Σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί «πληρώνουν το μάρμαρο» των απολύσεων, που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και έχουν παραλύσει τους ΟΤΑ (αναλυτικό ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις σελ. 42, 43).

 

Ξαφνικό θάνατο φέρνει το πολυνομοσχέδιο στους σχολικούς φύλακες, καθώς καταργούνται στους δήµους οι θέσεις των σχολικών φυλάκων, ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης, µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι περίπου 2.200 υπάλληλοι, των οποίων οι θέσεις καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιµότητα αμέσως με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

 

Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν επίσης και οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς οι θέσεις τους θα καταργηθούν στις 23 Σεπτεμβρίου 2013. Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, που πλέον θα πάψει να υπάρχει, περνούν από τις 23.9.13 στην ΕΛ.ΑΣ. και τότε θα αξιολογηθεί πόσοι από τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς πληρούν τις προϋποθέσεις για να καλύψουν κενά της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Τη διαθεσιμότητα γλιτώνουν -και μετατάσσονται- οι υπάλληλοι που οι ίδιοι, οι σύζυγοι ή τα παιδιά τους έχουν τουλάχιστον 67% αναπηρία, οι πολύτεκνοι, εκείνοι που ασκούν γονεϊκή μέριμνα κατ' αποκλειστικότητα και εκείνοι που ο/η σύζυγός τους τίθεται σε διαθεσιμότητα εξαιτίας του συγκεκριμένου νόμου.

 

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των καταργήσεων θα ρυθμίζονται από τους υπουργούς Εσωτερικών, ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και ∆ηµοσίας Τάξης, πράγμα που σημαίνει ότι οι επόμενες απολύσεις θα γίνουν με υπουργικές αποφάσεις.

 

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών βάζει «στενό κορσέ» στους δήμους, καθώς σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο δημιουργείται το εποπτικό Παρατηρητήριο Οικονοµικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Στις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου θα είναι η κατάρτιση από τους ΟΤΑ ισοσκελισµένων προϋπολογισµών που θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση. Η εκτέλεση των προϋπολογισμών και η πορεία των οικονομικών των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποτυπώνονται στο Ολοκληρωµένο Πλαίσιο ∆ράσης (ΟΠ∆).

 

Εάν κάποιος δήμος δεν αποστείλει το προβλεπόµενο ΟΠ∆ εντός συγκεκριμένων προθεσµιών, τότε θα επιβάλλεται παρακράτηση και µη απόδοση µέρους ή του συνόλου της µηνιαίας τακτικής επιχορήγησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), για όσο χρόνο καθυστερεί η αποστολή του ΟΠ∆. Με άλλα λόγια δημιουργεί και νέα εμπόδια στη λειψή χρηματοδότηση των δήμων που απειλούνται με οικονομική ασφυξία.

 

Γιάννης Μπασκάκης

 

 

Scroll to top