Pin It

Καθοριστικής σημασίας για την προοπτική «κυβέρνησης της Αριστεράς» οι θέσεις για το χρέος, το Μνημόνιο και τις συμμαχίες

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Ετοιμότητα – αποφασιστικότητα – αποτελεσματικότητα». Με αυτό το τρίπτυχο περιγράφει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τα πολιτικά χαρακτηριστικά που καλείται να έχει το νέο κόμμα της Αριστεράς από τη Δευτέρα. Και αν αυτές οι λέξεις γίνονται αποδεκτές από το σύνολο του στελεχικού δυναμικού της Κουμουνδούρου, οι διαφορετικές ερμηνείες είναι υπαρκτές και θα αντιπαρατεθούν στις πενθήμερες εργασίες του συνεδρίου.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα για την υπογραφή ενός «νέου συμβολαίου με τον λαό», που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Αριστεράς και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Πρόκειται για το προγραμματικό πλαίσιο «ριζοσπαστικών τομών» που παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα σε πόλεις της περιφέρειας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφορούν την αντιμετώπιση της φτώχειας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάσχεση της ανεργίας, τις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα.

 

Σημαντικό «κόμβο» στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσει το ζήτημα της διάθεσης, από την πλευρά της κυβέρνησης της Αριστεράς, των πόρων που προορίζονται για την αποπληρωμή των τόκων των επόμενων τεσσάρων ετών στη στήριξη των αδυνάμων και την ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη δέσμευση, εκτός του ότι παρουσιάζεται ως «αποκρυστάλλωση» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «μορατόριουμ» στην αποπληρωμή του χρέους, χρησιμεύει ωστόσο και ως «πολιορκητικός κριός» απέναντι στη μειοψηφία, η οποία είχε επιλέξει το προηγούμενο διάστημα να κρατήσει σκληρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μειοψηφία προασπίζεται την «άμεση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και μνημονιακές δεσμεύσεις, διαγραφή του ελληνικού κρατικού χρέους», θέση που μέχρι πρότινος υιοθετούσε η «ακραία» μερίδα του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ, όπως ο Γ. Τόλιος και η ΔΕΑ. Τα στελέχη της μάλιστα επισημαίνουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ανάγκη για αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων θα έχει εκλείψει. Οσο για το θέμα της ευρωζώνης η Αριστερή Πλατφόρμα υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υλοποιήσει «πρόγραμμα και σχέδιο ρήξης και ανατροπής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση αταλάντευτα, αποφασιστικά, μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας ότι συνεπάγεται τη μετωπική ρήξη με την ευρωζώνη και ότι μια τέτοια ρήξη απαιτεί πλήρη προετοιμασία και εναλλακτικό σχέδιο».

 

Πέραν αυτών τα στελέχη της πλειοψηφίας αναμένεται να δώσουν έμφαση σε χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με προοπτική την κυβέρνηση της Αριστεράς: να είναι σε προγραμματική και οργανωτική ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για το ενδεχόμενο εκλογών και ανάληψης της κυβέρνησης, να κρατά σθεναρή στάση έναντι των πολιτικών αντιπάλων αλλά και των δυνάμει συμμάχων και να ασκεί αποτελεσματική παρέμβαση τόσο στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όσο και σε κοινωνικούς χώρους. Εφαπτόμενο με αυτό το ζήτημα είναι και το θέμα των συνεργασιών.

 

Η πλειοψηφία θα επιμείνει στο σχήμα της αμφίπλευρης αναζήτησης συμμάχων, συνυπολογίζοντας το ρευστό πολιτικό και κομματικό σκηνικό, ενώ ως «δικλίδα ασφαλείας» θα προβληθεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων του ιδρυτικού συνεδρίου. Η Αριστερή Πλατφόρμα, ωστόσο, θα εμμείνει στην ανάγκη για συνεργασίες με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπό την έννοια του «δεύτερου κύματος ριζοσπαστικοποίησης» που οφείλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της μάλιστα επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υποκύψει σε πιέσεις για αναδίπλωση προς την Κεντροαριστερά και τις σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες.

 

Ξεχωριστό κεφάλαιο πάντως θα αποτελέσει και η φροντίδα για εξασφάλιση ενιαίας έκφρασης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναγνωρισμένη όμως τη δυνατότητα της ύπαρξης τάσεων και ρευμάτων εντός του ενιαίου κόμματος. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να προσδώσει στο ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, αλλά και της αποφασιστικότητας για προσαρμογή στις νέες προκλήσεις της Αριστεράς. Η μειοψηφία πάντως, υπό το βάρος των αντιδράσεων ορισμένων συνιστωσών, θα ισχυριστεί ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει «πολυγλωσσία» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ενότητα υποσκάπτεται από το «στρογγύλεμα» των θέσεών του.

 

[email protected]

 

Διαβάστε:

Διάλογος για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Scroll to top