Xatzakis-Sotiris-thema

10/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής τού Εθνικού Θεάτρου άνοιξε τα χαρτιά του

Εθνικό ποτ πουρί: από Δάντη και Ντοστογιέφσκι μέχρι Λάκη Λαζόπουλο

      Pin It

Ο Σωτήρης Χατζάκης, χωρίς ημερομηνίες και διανομές, ανακοίνωσε είκοσι μία παραγωγές (μαζί με τις επαναλήψεις), ενώ πέρυσι ο Χουβαρδάς είχε ανεβάσει μόλις δώδεκα. Δεν τον πτοεί φαίνεται ότι η επιχορήγηση κατέβηκε κι άλλο. Παράλληλα έχει πλήθος σχεδίων, που αρχίζουν από την αναμόρφωση της Δραματικής Σχολής και φτάνουν μέχρι τη δημιουργία ειδικής σκηνής για παραστάσεις στο εξωτερικό. Οι σκηνοθέτες που συσπείρωσε είναι γνωστά, συνδεδεμένα με το Εθνικό, ονόματα, αλλά και εκπλήξεις όπως ο Πέτρος Φιλιππίδης

 

Της Εφης Μαρίνου 

 

100getFile (2)Ενα ρεπερτόριο «με απ' όλα» παρουσίασε χτες ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης για τη σεζόν 2013-2014.

 

Με τέσσερις επαναλήψεις περσινών πετυχημένων παραστάσεων και καινούργιες παραγωγές, κυρίως κλασικά έργα αλλά και ελληνικά, χωρίς ημερομηνίες ούτε συντελεστές ακόμα, αφού «δεν υπήρχε ικανός χρόνος προετοιμασίας και οι διανομές βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα».

 

Το πρόγραμμα εκτείνεται από τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου με τον Γιάννη Μπέζο μέχρι τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη από τον Δημήτρη Μαυρίκιο και από τη «Γειτονιά των αγγέλων» του Καμπανέλλη από τον Κώστα Τσιάνο μέχρι τον «Μέγα Ιεροεξεταστή» του Ντοστογιέφσκι από τον Σωτήρη Χατζάκη και τη νέα κωμωδία του Λάκη Λαζόπουλου. Παρούσα στη παρουσίαση του προγράμματος η νέα αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία αναλαμβάνει από τον Σεπτέμβριο στη θέση της Εφης Θεοδώρου.

 

Ο Σωτήρης Χατζάκης, πριν αρχίσει να μας ενημερώνει για το ρεπερτόριο της χειμερινής θεατρικής περιόδου του Εθνικού Θεάτρου, διάβασε ένα κείμενο του Αγγελου Τερζάκη δημοσιευμένο το 1964 στο «Βήμα», το οποίο απαντούσε σε «διενέξεις», «σκοπιμότητες» και «τεχνητά» προβλήματα που αφορούσαν το τότε Εθνικό Θέατρο και τη διεύθυνσή του. Ηταν μια έμμεση απάντηση, ένα σχόλιο για τον θόρυβο που προκάλεσε σε κάποιους ο δικός του διορισμός ως καλλιτεχνικού διευθυντή.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον προκάτοχό του, Γιάννη Χουβαρδά, τονίζοντας την πολύ καλή δουλειά που έκανε στο θέατρο καθώς και την εξαιρετική κατάσταση στην οποία το παρέδωσε σε όλα τα επίπεδα. «Η διαδοχή θεσμικών προσώπων σε τέτοιους οργανισμούς δεν είναι υπερκείμενη της διοικητικής ροής, η οποία πρέπει να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες αλλά διαχειριστές του δημοσίου χρήματος».

 

Επανέλαβε ότι κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να φύγει -«κανείς δεν περισσεύει»-, υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει δίπλα του συνεργάτες του προηγούμενου διευθυντή, εκείνους που είχαν πιστέψει στο όραμα του Γιάννη Χουβαρδά. «Είμαστε όλοι εδώ να υπηρετήσουμε το Εθνικό Θέατρο. Ο Γιάννης Χουβαρδάς το άφησε σε άριστη οικονομική κατάσταση. Το «άνοιξε» στο εξωτερικό, κίνηση εξαιρετικής σημασίας μέσα στον οικονομικό πόλεμο που επικρατεί και τις συνθήκες πίεσης των πολιτών. Το ρεπερτόριο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σ΄ ελάχιστο χρόνο, ένα μήνα. Γι' αυτό οι διαδοχές πρέπει για γίνονται έγκαιρα ώστε να υπάρχει ικανό περιθώριο προετοιμασίας».

 

Τόνισε ότι τα τέσσερα έργα που επαναλαμβάνονται από πέρσι διαθέτουν «σημαντικό βαθμό απορροφητικότητας κοινού και την επόμενη σεζόν», ομολογώντας συγχρόνως ότι πρόκειται και μια στάση αβρότητας απέναντι στον προηγούμενο διευθυντή και την αναπληρώτρια διευθύντρια.

 

Στον προγραμματισμό που έδωσε δεν υπάρχουν ημερομηνίες ούτε διανομές. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής πιεζόμενος ανέφερε, πάντως, μερικά ονόματα: Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Μίνα Αδαμάκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη.

 

Ερωτώμενος για την πληθώρα παραγωγών (είκοσι μία μαζί με τις επαναλήψεις) και πώς αυτές θα «αναπνέουν» σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, απάντησε ότι το Εθνικό Θέατρο πρέπει να ρισκάρει: «Σήμερα ισχύει το «φυγή προς τα μπρος», που λέει ο Σκαρίμπας. Θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με οκτώ-εννέα παραγωγές την εβδομάδα».

 

Ο Σωτήρης Χατζάκης θα αλλάξει τον διευθυντή της Δραματικής Σχολής (οι φήμες προορίζουν στη θέση του Βίκτωρα Αρδίττη τη Λυδία Κονιόρδου) και επίσης θα προσπαθήσει να βρει νέο κτίριο για τη στέγασή της, «ένα παλιό όνειρο του Εθνικού», όπως είπε. Το σημαντικό είναι ότι θα προχωρήσει σε δομικές και επί της ουσίας αλλαγές στη λειτουργία της Σχολής προσπαθώντας να την συνδέσει με παραστάσεις της στην Επί (πλαγίας) σκηνής. Θα δημιουργήσει Τμήμα Σκηνοθεσίας και τμήμα ειδικά για το Αρχαίο Δράμα, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί και τέταρτη χρονιά φοίτησης των σπουδαστών στη Σχολή.

 

«Δεν αρκεί η οντισιόν που γίνεται μέχρι σήμερα. Πρέπει τα νέα παιδιά να εκπαιδεύονται στους κώδικες του αρχαίου δράματος. Επίσης δεν ξεχνώ το όραμα του Στάθη Λιβαθινού για Σχολή Σκηνοθεσίας. Θα δημιουργηθεί φυτώριο νέων σκηνοθετών». Στην ερώτηση αν πρόκειται να προσκαλέσει τον σκηνοθέτη απάντησε: «Φυσικά και θα καλέσω τον Στάθη Λιβαθινό, εξέχουσα μορφή στον χώρο. Δεν ξέρω πολλούς αντάξιούς του».

 

Θα δημιουργηθεί επίσης Διεθνής Σκηνή, ευέλικτη και ολιγομελής, απαρτισμένη από καλλιτέχνες όπου θα μπορούν να βρίσκονται για μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό: «Η Ελλάδα δεν γίνεται να λείπει από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή. Πρέπει να έχει ένα δυναμικό «παρών»».

 

Για την ισχνή παρουσία σύγχρονου ξένου έργου στο ρεπερτόριο ζήτησε πίστωση χρόνου για να προετοιμαστεί μια ομάδα, η οποία θα αναζητά γρήγορα και αποτελεσματικά καινούργια κείμενα.

 

Θα δώσει βαρύτητα στις διεθνείς σχέσεις του θεάτρου «μια φορά τον μήνα θα ενημερώνονται τα ξένα εθνικά θέατρα με τις δράσεις μας», ενώ βρίσκεται ήδη σε επαφές με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως τον Βούλγαρο Αλεξάντερ Μορφόφ, τον Λιθουανό Εϊμούντας Νεκρόσιους, τον Πολωνό Κριστόφ Βαρλικόφσκι, για συνεργασία τους με το Εθνικό Θέατρο.

 

Θα επαναφέρει τις Κοινωνικές Δράσεις που είχε θεσμοθετήσει στο ΚΘΒΕ, παραστάσεις σε νοσοκομεία, φυλακές, κέντρα απεξάρτησης αλλά και το «Θέατρο Κατ' Οίκον» από ομάδες που θα ασχολούνται ειδικά μ' αυτό.

 

Η καριέρα της «Οδύσσειας» μπορεί να συνεχιστεί. Εχουν γίνει ήδη συνεννοήσεις με την Αγγλία και τη Ρωσία. «Προσπαθούμε να συντονιστούμε με τον Μπομπ Γουίλσον και επίσης να δούμε τι αλλαγές θα γίνουν στη διανομή γιατί κάποιοι ηθοποιοί θα παίζουν αλλού. Θέλουμε πάρα πολύ η παράσταση να ταξιδέψει κι' άλλο».

 

Το κακό μαντάτο που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Χατζάκης είναι η περαιτέρω μείωση της επιχορήγησης -κατά 7%- κατεβαίνοντας στο ποσόν των 6.550.000 ευρώ. «Κάθε περικοπή είναι οδυνηρή. Ομως άλλο το επιθυμητό και άλλο το εφικτό. Ο πολιτισμός είναι συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης, όχι παράγωγο. Το Εθνικό Θέατρο δεν ανταγωνίζεται τα εμπορικά θέατρα. Η στάση του πρέπει να είναι πνευματική, παιδευτική, ψυχαγωγική, παρηγορητική στον κόσμο που δοκιμάζεται».

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………..

 

Αδειασε Τζαβάρα-Γεωργουσόπουλο

 

Ο Σωτήρης Χατζάκης ξεκαθάρισε επίσης τα περί υπεύθυνου δραματολογίου, που είχε ανακοινώσει σχετικά ο προηγούμενος υπουργός Πολιτισμού: «Κατ' αρχάς το Εθνικό Θέατρο έχει υπεύθυνο δραματολογίου, τον Σάββα Κυριακίδη, ο οποίος κάνει πολύ σοβαρά τη δουλειά του. Επειτα, το να μπορεί κάποιος ως σύμβουλος να εισηγείται ή να επιβάλλει δραματολόγιο, αντίκειται στον ιδρυτικό νόμο του θεάτρου. Ποιος θα αναλάμβανε να κάνει απολογισμό με έργα που έχει επιλέξει άλλος; Διοικητικά, καλλιτεχνικά, θεσμικά, αστικά, υπεύθυνος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Δεν υπάρχει λοιπόν τέτοιο θέμα. Ναι, έχει συζητηθεί με το υπουργείο και έχει λήξει».

 

……………………………………………………………………………………..

 

Στέκι νέων ηθοποιών

 

Ο Σωτήρης Χατζάκης υποσχέθηκε ότι θα τρέξει «νέο αίμα» ηθοποιών στο θέατρο από τους αποφοίτους της Δραματικής Σχολής, καθώς και ότι η ομάδα που δούλευε με εμπιστοσύνη δίπλα στον Γιάννη Χουβαρδά θα επιστρέψει ενισχυμένη: «Βρήκα έναν πυρήνα εξαιρετικών ηθοποιών. Θα τον πλατύνουμε. Θα γίνουν ακροάσεις κατά δέσμες που θα αφορούν σε ανθρώπους που δεν έχουν εργαστεί στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και σε νέους. Φιλοδοξώ το θέατρο να γίνει στέκι νέων. Το “επιτρέπεται” ή “δεν επιτρέπεται” η είσοδος, όποιων, ηθοποιών στο Εθνικό θέατρο, απαγορεύεται. Εδώ είναι το σπίτι των ηθοποιών. Είναι μακριά από την πολιτική και την αισθητική μου τέτοιες ανοησίες και αγριότητες περί προγραφών».

Scroll to top