Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Εννέα θραύσματα από το σκελετικό υλικό που βρέθηκε στο εσωτερικό της χρυσής λάρνακας του βασιλιά Φιλίππου Β’, μεταφέρονται στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και στο εργαστήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Αν και μιλάμε για θραύσματα πολύ μικρών διαστάσεων (1,5 – 3 εκατοστά), οι επιστήμονες θα μπορέσουν ν' αντλήσουν πληροφορίες για τα τελετουργικά ταφικά έθιμα της αρχαίας Μακεδονίας. Παράλληλα θα μελετήσουν τις «διαδικασίες διάσωσης της λάρνακας».
Φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από χρυσό, βάρους 8 κιλών, έχει πλούσια διακόσμηση, ενώ κυριαρχεί ο ήλιος – θυρεός των Μακεδόνων βασιλέων. Πρόκειται για ένα από τα πολυτιμότερα αντικείμενα του αρχαίου κόσμου που διασώθηκε ώς τις μέρες μας και δικαιολογημένα βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά τη μεταφορά των θραυσμάτων, αίτημα της διευθύντριας της ανασκαφής στη Βεργίνα, της καθηγήτριας Αρχαιολογίας Χρυσούλας Σαατσόγλου – Παλιαδέλη.
Μέσω ειδικών αναλύσεων με τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, όπως οι ακτίνες Χ, θα εξεταστεί το άγνωστο υλικό που έχει επικαθίσει στα οστά. Για τον προσδιορισμό της ταυτότητας αυτών των επικαθίσεων, θα εξεταστούν -από τον διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας δρα Γ. Μανιάτη- έξι θραύσματα επικαθίσεων και 3 θραύσματα οστών.
Από την εξέταση των θραυσμάτων πάντως, οι επιστήμονες θα αντλήσουν ανεκτίμητες πληροφορίες για τις συνθήκες καύσης, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και την τελετουργική ταφή του βασιλιά Φιλίππου.
Η έρευνα εντάσσεται σε μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που, μεταξύ άλλων, θα προσφέρει πληροφορίες και για τη χρυσή λάρνακα που δέχτηκε τα καμένα οστά του Φιλίππου και το πώς κατάφερε να διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφη μέχρι σήμερα.
Τα ευρήματα στο σύνολό τους ανήκουν στον κυρίως θάλαμο του τάφου ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα, που σύμφωνα με τον Μανόλη Ανδρόνικο αποδίδεται στον Φίλιππο Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το 1977 η σκαπάνη του Μ. Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, με σημαντικότερο εξ αυτών του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.). Η ανακάλυψη θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα του περασμένου αιώνα.