Pin It

Δεν κατατέθηκε ούτε μία προσφορά και η νέα προθεσμία θα οριστεί τις προσεχείς ημέρες – Eκκρεμεί εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ από «αγανακτισμένους» πολίτες

 

Ο προϋπολο­γισμός του έργου ανέρχεται σε 946 εκατ. ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ, μετά τις περικοπές που έγιναν από το υπουργείο Παιδείας. Υπολογίζεται ότι η κατασκευή μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 10-12 μήνες

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Μία ημέρα πριν από την έναρξη του Ραμαζανίου ξεκίνησε -μάλλον άδοξα- η διαδικασία για την κατασκευή του πρώτου επίσημου ισλαμικού τεμένους στη χώρα μας. Ο διαγωνισμός είχε οριστεί για χθες το πρωί, αλλά κηρύχθηκε άγονος αφού δεν κατατέθηκε ούτε μία προσφορά και η νέα προθεσμία θα οριστεί τις προσεχείς ημέρες.

 

Είναι μια τακτική που τηρούν το τελευταίο διάστημα οι εργολάβοι, που προσέρχονται στην πρώτη προκήρυξη διαγωνισμού, παραμένουν σε γειτονικούς χώρους αλλά δεν υποβάλλουν στην υπηρεσία τους φακέλους τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και ένα σημαντικό «μείον» αφού εκκρεμεί εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ που έχει υποβληθεί από «αγανακτισμένους» πολίτες, οι οποίοι διαφωνούν με τη δημιουργία τεμένους προβάλλοντας εθνικιστική επιχειρηματολογία.

 

Η υπόθεση του τεμένους «σέρνεται» από χρόνια. Η αρχική πρόταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ελλάδα προέβλεπε ένα μεγάλο κτίσμα στα Μεσόγεια, που έχει απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές.

 

Συμβολική συνύπαρξη

 

Από το 2006 είχε επιλεγεί η έκταση του πολεμικού ναυτικού στον Ελαιώνα, σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι του Αγίου Χριστόφορου. Μια συνύπαρξη με ιδιαίτερο συμβολισμό. Η σχετική ρύθμιση προνοούσε για την κατασκευή ενός μικρού, προσωρινού τεμένους. Σχεδόν επτά χρόνια από τότε και παρά την υποχρέωση που έχει η χώρα μας από τους διεθνείς κανόνες η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στην αρχή…

 

Η παλιά ναυτική βάση καλύπτει 25 στρέμματα, αλλά υπολογίζεται να απομείνουν 17 μετά τη διάνοιξη του οδικού δικτύου της περιοχής. Στις μουσουλμανικές κοινότητες έχει διατεθεί το κτίριο του ΚΣΑΝ, που χρησιμοποιούνταν για την επισκευή των οχημάτων του Ναυτικού. Πρόκειται για φτηνή κατασκευή, με τοίχους από λαμαρίνες και τσιμεντόλιθους σε ορισμένα σημεία, ενώ η στέγη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και πρέπει να αντικατασταθεί. Καταλαμβάνει κάτι παραπάνω από 1.000 τετραγωνικά, που παραχωρούνται από το ελληνικό Δημόσιο για τις ανάγκες του νέου τεμένους μαζί με ένα μικρό τμήμα του χώρου που το περιβάλλει. Η μελέτη για το πρώτο τέμενος στη χώρα μας έχει ανατεθεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο Αλέξανδρου Τομπάζη, που έχει στο ενεργητικό του τα σχέδια του ναού της Φατίμα στην Πορτογαλία, του μεγαλύτερου στη χώρα. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν και την κατασκευή μιναρέ, που όμως αφαιρέθηκε από τις αρμόδιες αρχές για να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

 

Η αρχιτεκτονική πρόταση που εγκρίθηκε αξιοποιεί το παλιό κτίριο της επισκευαστικής μονάδας, παρ' όλο που έχει ένα μειονέκτημα: αναπτύσσεται στον άξονα Βορράς-Νότος, ενώ με βάση μουσουλμανικά δεδομένα πρέπει να «βλέπει» προς τη Μέκκα. Γι' αυτό έγινε ένα είδος στροφής του κτίσματος προς τα νοτιο-ανατολικά, μέσα από την οποία προέκυψαν μικρές αδόμητες γωνιές. Οι νέοι αυτοί χώροι ενσωματώθηκαν στην όλη σύνθεση και αξιοποιήθηκαν ως εξωτερικοί χώροι λατρείας, σε συνδυασμό με την κρήνη που περιλαμβάνει το μουσουλμανικό τελετουργικό.

 

Οι τοίχοι προβλέπεται να επενδυθούν εσωτερικά με ξύλο και εξωτερικά με φύλλα αλουμινίου στο χρώμα της σαμπάνιας, ώστε να κάνει πιο διακριτική την παρουσία του τεμένους. Εσωτερικά ο χώρος θα διαθέτει θέσεις για 300 άνδρες και 50 γυναίκες, σαφώς διαχωρισμένες μεταξύ τους αφού αυτό επιτάσσουν τα μουσουλμανικά ήθη.

 

Προϋπολογισμός

 

Για τους βοηθητικούς χώρους αξιοποιούνται παλιά τολ του Ναυτικού που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ θα κατασκευαστούν μικροί χώροι υγιεινής. Τον εσωτερικό στολισμό και τη διαμόρφωση του τεμένους ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν οι μουσουλμανικές κοινότητες.

 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται 946 εκατ. ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ, μετά τις περικοπές που έγιναν από το υπουργείο Παιδείας. Υπολογίζεται ότι η κατασκευή μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 10-12 μήνες.

 

[email protected]

Scroll to top