10/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μαύρο» και στη Βουλή

      Pin It

Πανδαιμόνιο με πρωταγωνιστές τους Δ. Σταμάτη, Κ. Βιρβιδάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή για τη ΝΕΡΙΤ. Βολές του Ν. Αλιβιζάτου για τις πρακτικές της κυβέρνησης

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Ισχυρό πλήγμα στην απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να «παίξει το χαρτί» της νόμιμης ίδρυσης ενός δήθεν υπερκομματικού νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποτέλεσε η χθεσινή αποστροφή του συνταγματολόγου και εμπνευστή του νομοσχεδίου για τη νέα ΕΡΤ Νίκου Αλιβιζάτου ότι οι διατάξεις για το μεταβατικό στάδιο είναι αντισυνταγματικές, ενώ παράλληλα καυτηρίασε και το συνεχιζόμενο «μαύρο».

 

Στην παρέμβασή του χθες στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου για δεύτερη ημέρα συζητείται το νομοσχέδιο, και στην οποία παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς (ενώσεις δημοσιογράφων, τεχνικών, κινηματογραφιστών, εργαζομένων στην ΕΡΤ κ.ά.), ο κ. Αλιβιζάτος, μιλώντας σε αρκετά προσωπικό τόνο, υπογράμμισε: «Ειλικρινά δεν αισθάνομαι καλά με τη μαύρη οθόνη. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να σκοτεινιάσει σε μία ημέρα η δημόσια τηλεόραση. Με ενοχλεί και με πληγώνει».

 

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο καθηγητής προειδοποίησε πως όσες φορές ακολουθήθηκαν αντίστοιχες πρακτικές στην ιστορία μας, οδήγησαν σε κακές καταστάσεις. Τάχθηκε κατά του ενός έτους μεταβατικού σταδίου, εντός του οποίου η κυβέρνηση ορίζει τη διοίκηση της νέας ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε ότι υπονομεύεται το κύρος της όλης προσπάθειας αν ανατεθεί στη μεταβατική αυτή διοίκηση η αξιολόγηση του προσωπικού. Πρότεινε μάλιστα να λειτουργήσει άμεσα η δημόσια τηλεόραση με ένα μίνιμουμ προσωπικό για 3-4 μήνες, με ένα δελτίο ειδήσεων, ταινίες και αξιοποίηση του αρχείου.

 

Η αντιπολίτευση

 

Στην πρόταση που ακούστηκε από την αντιπολίτευση, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, να ορίζεται δηλαδή η διοίκηση από διακομματική επιτροπή, ο κ. Αλιβιζάτος τάχθηκε κατά, λέγοντας πως πρόκειται για παλαιοκομματική αντίληψη που θα οδηγήσει σύντομα στην ίδια κατάσταση.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «παιδαριώδες κατασκεύασμα», ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης έκανε λόγο για μια εκδικητική πράξη από την πλευρά της κυβέρνησης αναφερόμενος στο λουκέτο και πρόσθεσε πως τώρα φέρνει ένα νομοσχέδιο «γραμμένο στο πόδι».

 

Στη συνέχεια ανέβηκαν οι τόνοι, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης πήρε τον λόγο και ξεκίνησε να λέει πως «η κυβέρνηση νομοθετεί και καμιά επιτροπή» (σ.σ. όπως π.χ. η επιτροπή Αλιβιζάτου). Αμέσως τον διέκοψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθυμίζοντας στον μη εκλεγμένο υπουργό ότι τη νομοθετική εξουσία ασκεί το Κοινοβούλιο.

 

Στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Βιρβιδάκης απειλούσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διαγράψει τα λεγόμενά της από τα πρακτικά, ενώ κατέφυγε και στο εξής προκλητικό: διέκοψε την επιτροπή και έπεσε «μαύρο» στο εσωτερικό κύκλωμα της Βουλής που μεταδίδει ζωντανά τις συνεδριάσεις.

 

Στη συνέχεια ο κ. Σταμάτης απεφάνθη με συνοπτικές διαδικασίες ότι «δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια ψήγματα αντισυνταγματικότητας», απορρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις του κ. Αλιβιζάτου.

Scroll to top