17/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λεφτά στον (α)ΕΡΑ;

      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Στη δημόσια τηλεόραση έχουμε να δούμε νέα ελληνική σειρά από το 2009. Το Γενάρη εκείνης της χρονιάς άρχισε να μεταδίδεται από την ΕΤ1 ο «Καρυωτάκης» με την υπογραφή του Τάσου Ψαρρά, σειρά που επαναπροβάλλεται αυτή την περίοδο.

 

Και μέχρι τότε πάντως τα ελληνικά σίριαλ σπάνιζαν στην ΕΡΤ, ενώ κάποιες τηλεοπτικές σεζόν ήταν πλήρως εξαφανισμένα καθώς η τότε διοίκηση, που ξόδευε αφειδώς για συμβούλους, εντεταλμένους, προσωπικό ειδικών θέσεων και ένα σωρό απίθανες (από πλευράς κόστους τουλάχιστον) μικτές παραγωγές, υποστήριζε ότι δεν μπορεί να μπει στον ανταγωνισμό της συγκεκριμένης αγοράς καθώς τα κόστη ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

 

Την τελευταία τριετία πάντως που οι δαπάνες της ΕΡΤ έχουν συμμαζευτεί σε σημαντικό βαθμό, με τη δημόσια τηλεόραση να μην παρουσιάζει ολοκληρωμένο νέο πρόγραμμα για τέσσερις συνεχείς σεζόν, επίσης δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει έστω μία νέα παραγωγή ελληνικής σειράς.

 

Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό τοπίο των ιδιωτικών καναλιών παραγεμίζει με τουρκικές σαπουνόπερες και οι ελληνικές παραγωγές από την υπερβολή των περίπου 45 που γίνονταν ετησίως αναζητούνται πλέον με το μικροσκόπιο. Η ΕΡΤ προχώρησε από πέρσι σε αναζήτηση σεναρίων για τη δημιουργία ελληνικών σειρών και τηλεταινιών, αλλά παρότι έγινε και το πρώτο στάδιο αξιολόγησης, όλα έχουν μείνει μέχρι και σήμερα στα συρτάρια της.

 

Και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι δύσκολοι οι καιροί, γίνονται συνεχώς περικοπές, μειώσεις σε μισθούς και μπάτζετ οπότε αναμενόμενο να είναι «κουμπωμένη» η διοίκηση της ΕΡΤ. Ηρθε και η χαριστική βολή με τον περιορισμό του ανταποδοτικού καθώς περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ (25%) από αυτό θα πάνε για την ενίσχυση της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) οπότε η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη.

 

Κάτι τέτοιο θα ήταν και κατανοητό, αλλά την ίδια ώρα φαίνεται ότι από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του χρόνου έχουν υπογραφεί εξωτερικές παραγωγές όχι για την τηλεόραση αλλά για το ραδιόφωνο. Και μάλιστα όχι τρεις, τέσσερις, πέντε παραγωγές, που θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό ίσως και αναγκαίο για να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε μια διεύθυνση με επτά ραδιοσταθμούς, 19 περιφερειακούς συν της Θεσσαλονίκης. Οπως φαίνεται όμως, έχουν υπογραφεί περισσότερες από 22 εξωτερικές παραγωγές για την ΕΡΑ, την ώρα μάλιστα που όλοι γνώριζαν ότι ορισμένοι συμβασιούχοι-ραδιοφωνικοί παραγωγοί στο τέλος του χρόνου θα έβλεπαν την πόρτα της εξόδου, ενώ άλλοι την είχαν ήδη δει εκείνη την περίοδο. Παραγωγές μάλιστα για τις οποίες δαπανώνται για ένα εξάμηνο (ορισμένες είναι και για μικρότερο διάστημα) πάνω από 520.000 ευρώ. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, αν αυτό υπολογιστεί για μια χρονιά ξοδεύονται περισσότερα από 1.000.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα παραμένει ανεκμετάλλευτο προσωπικό που ήδη διαθέτει η ΕΡΤ.

 

Οι γνωρίζοντες μάλιστα την κατάσταση εκ των έσω σημειώνουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των παραγωγών θα μπορούσε να καλύπτεται από το προσωπικό που υπάρχει και με την τακτική που ακολουθείται δεν αξιοποιείται, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται επιπλέον χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται πλέον να ενεργοποιηθούν και πάλι οι περιβόητες μικτές παραγωγές που και στο παρελθόν κόστισαν ακριβά στην ΕΡΤ. Η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που καταγράφει ήδη ορισμένα στραβοπατήματα με πράξεις και αποφάσεις της, θα πρέπει να προσέξει τα επόμενα βήματά της. Και επιτέλους σε σύντομο χρονικό διάστημα να δείξει έργο και να προσανατολιστεί και σε καλές ελληνικές παραγωγές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην τηλεοπτική ομίχλη που μας έχει καταπλακώσει.

Scroll to top