Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Στον «γύψο» και η Υγεία, καθώς το πολυνομοσχέδιο προβλέπει νέο «ψαλίδισμα» των παροχών του ΕΟΠΥΥ με περιορισμό διαγνωστικών εξετάσεων για περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους, κούρεμα νοσηλειών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και παύση χρηματοδότησης σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 100 ορίζει ότι οι μηνιαίες δαπάνες του Οργανισμού δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1/12 των ετήσιων πιστώσεών του αναδρομικά από 1.1.2013 και ώς την 31.12.2015.
Ουσιαστικά τοποθετείται πλαφόν μηνιαίων δαπανών και όταν αυτές το υπερβαίνουν, θα περικόπτονται αυτομάτως. Η ενεργοποίηση αυτής της διάταξης ισοδυναμεί με αναδρομικό «κούρεμα» προς τους ιδιώτες παρόχους Υγείας, που μπορεί να φτάσει το 40%. Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να κλείσει την τρύπα του ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα θα τεθούν κριτήρια ειδικά στις διαγνωστικές εξετάσεις, αφού για κάθε ασθένεια θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός διαγνωστικών ελέγχων και μάλιστα σε μηχανήματα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα αυτές θα περιοριστούν, καθώς προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων (claw back) όταν θα ξεπερνιέται ένα συγκεκριμένο πλαφόν. Eκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτό σημαίνει ότι και ο αριθμός των νοσηλευόμενων θα μειωθεί ώστε οι ιδιοκτήτες να μην καταβάλλουν μεγάλα ποσά.
Πάντως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών είχε προειδοποιήσει με επίσχεση της παροχής υπηρεσιών με πίστωση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ σε περίπτωση υιοθέτησης -όπως και έγινε- του μέτρου της υποχρεωτικής επιστροφής. Αντίδοτο στο «claw back» θα είναι η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους. Ο συμψηφισμός όμως γίνεται μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών (από τους ιδιώτες παρόχους) και εκκαθαρισμένων οφειλών (του ΕΟΠΠΥ) προς αυτούς, που δημιουργήθηκαν εντός του ίδιου έτους.
Εξάλλου σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΟΠΥΥ -και δεν δίνεται αποζημίωση για- δαπάνες όταν τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε αυτόν μετά την πάροδο 20 ημερών από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού μήνα.
Επιπλέον ορίζονται με το άρθρο 95 ποινές για φαρμακοποιούς και κατόχους άδειας κυκλοφορίας σκευασμάτων σε περίπτωση που δεν ακολουθούν μια σειρά από υποχρεώσεις ή έχουν έλλειψη σε φάρμακα. Ορίζονται επίσης αυστηρότεροι όροι συνταγογράφησης και ποινές συμβεβλημένων ιατρών, φυσιοθεραπευτών και παρόχων υπηρεσιών Υγείας.