→Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς καλεί τους Ελληνες βουλευτές να καταψηφίσουν στο σύνολό του το χωροταξικό του τουρισμού
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Να καταψηφίσουν στο σύνολό του το χωροταξικό του τουρισμού ζητά από τους Ελληνες βουλευτές, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς με ανοιχτή επιστολή που τους απευθύνει, καθώς το συγκεκριμένο νομοθέτημα σύμφωνα με την οργάνωση είναι επιβλαβές τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για την τουριστική επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το περιβάλλον αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα επιλογής τουριστικού προορισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεύτερος παράγοντας είναι ο πολιτισμός και πολύ πιο χαμηλά βρίσκεται η διασκέδαση.
Σύμφωνα με την επιστολή της WWF με το νέο χωροταξικό:
1) Καθίσταται διάτρητο, με διάσπαρτες τροποποιήσεις, το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό.
Παραδείγματα επιδείνωσης αποτελούν η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων στον ορεινό χώρο και η κατάργηση των περιορισμών έκτασης στα νησιά με έκταση άνω των 90 τετραγωνικών.
2) Ανοίγεται ο δρόμος για βαριά και μη αντιστρεπτή περιβαλλοντική υποβάθμιση του συνόλου του φυσικού χώρου και ιδιαιτέρως περιοχών μεγάλης οικολογικής αξίας. Mε άλλα λόγια, αίρονται οι περιορισμοί δόμησης σε περιοχές Natura.
3) Παραβιάζεται κατάφωρα η ισχύουσα νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος, με το να καταργείται σε αρκετές περιπτώσεις η διαδικασία αδειοδότησης από αρμόδιες αρχές και να αντικαθίσταται με βεβαιώσεις υποβολής μελετών ή υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικών.
4) Υποβαθμίζεται το σημαντικότερο «τουριστικό προϊόν» της χώρας, δηλαδή ο φυσικός και πολιτιστικός της πλούτος, την ώρα που προκρίνει μορφές τουρισμού που εγκαταλείπουν άλλες χώρες όπως τη δημιουργία καζίνο και Περιοχών Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, αντί της προβολής των φυσικών χαρακτηριστικών της χώρας.
5) Απεμπολούνται έσοδα από το Δημόσιο, καθώς παραχωρεί τον αιγιαλό με μείωση του ανταλλάγματος της χρήσης του από τουριστικές εγκαταστάσεις.
Eπιπλέον η WWF εξηγεί πως με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου τακτοποιούνται αυθαίρετα κτίσματά ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου υπερδιπλασιάζεται το πρόστιμο για το ελεύθερο κάμπινγκ. Πιο συγκεκριμένα, από 147 ευρώ, που ήταν το πρόστιμο ώς τώρα, θα πάει στα 300 ευρώ.
«Ειρωνικά μόνο σχόλια μπορεί να προκαλέσει αυτός ο υπερδιπλασιασμός προστίμου σε ελεύθερους κατασκηνωτές όταν κατά την τελευταία διετία η χώρα έχει ζήσει μια άνευ προηγουμένου νομιμοποίηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών όπου γης και απεμπόληση ανυπολόγιστου ύψους εσόδων από νόμιμα πρόστιμα με βάση τον πολεοδομικό και τον δασικό κώδικα», σημειώνει η WWF.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση πάντως στόχος είναι ο περιορισμός της διάσπαρτης δόμησης των τουριστικών εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές πόλεων και ορίων οικισμών μέσω της θεσμοθέτησης ζωνών, αλλά και η ενίσχυση των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών.
Στην Τουρκία το κόψιμο 3 δέντρων αποτέλεσε την αφορμή για το «τουρκικό καλοκαίρι». Στη χώρα μας ένα νομοσχέδιο στη λογική του laissez faire και του «χτίστε παντού» έχει συναντηθεί προς το παρόν με την ελληνική, κοινωνική ραστώνη.