10/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κρίση αύξησε τη διαφθορά

      Pin It

Στην Ελλάδα το 23% όσων ήρθαν σε επαφή με ιατρική υπηρεσία, δηλώνει ότι έδωσε φακελάκι

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Τα πολιτικά κόμματα είναι ο πιο διεφθαρμένος θεσμός στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών. Τα ευρήματα προκύπτουν από το «Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2013», τη μεγαλύτερη Ερευνα Κοινής Γνώμης για τη διαφθορά που εκπονεί η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International – TI) παγκοσμίως. Μάλιστα σε κλίμακα από 1 έως 5 (όπου 1 = καθόλου διεφθαρμένη, και 5 = πάρα πολύ διεφθαρμένη) τα κόμματα βαθμολογούνται με 4,6. Ακολουθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (με 4,4) και το Κοινοβούλιο/Νομοθετικό Σώμα (με 4,3).

 

Το 54% όσων ρωτήθηκαν πιστεύει ότι η διαφθορά στην Ελλάδα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου στον δημόσιο τομέα. Η αντίληψη αυτή αποτελεί τάση που εντοπίζεται γενικότερα στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 22% δηλώνει ότι έχει δωροδοκήσει κατά την επαφή του με υπηρεσία, ενώ το 23% όσων ήρθαν σε επαφή με ιατρική υπηρεσία δηλώνει ότι έδωσε φακελάκι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 41% όσων δωροδοκούν λένε ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να εξυπηρετηθούν, το 31% για να επιταχύνουν τις διαδικασίες, το 22% για να εκφράσουν ευγνωμοσύνη και το 6% για να γλιτώσουν χρήματα/να πετύχουν καλύτερη τιμή.

 

Παράλληλα το 73% των Ελλήνων ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά είναι αναποτελεσματικές. Το μήνυμα όμως που προκύπτει από το φετινό Βαρόμετρο προέρχεται από τη στάση των πολιτών. Το 84% όσων ρωτήθηκαν στην Ελλάδα δηλώνουν διατεθειμένοι να αντιδράσουν στη διαφθορά, καταγγέλλοντας περιστατικά διαφθοράς.

 

Ως τώρα ο βασικότερος λόγος που ωθεί τους ανθρώπους να μην προβούν σε καταγγελία είναι ότι «μια τέτοια ενέργεια δεν θα άλλαζε τίποτα», όπως λέει το 56%, ενώ το 31% δηλώνει ότι φοβάται τις συνέπειες, καθώς η Ελλάδα δεν έχει εντάξει ακόμη στη νομοθεσία της την προστασία όσων αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers).

 

Χθες, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής την ετήσια έκθεση του για το 2012 και σήμερα την παραδίδει στον πρωθυπουργό.

 

[email protected]

Scroll to top