Στην πέμπτη υποβάθμιση όσον αφορά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας από τις αρχές του 2012 προέβη χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξ αιτίας της επιβράδυνσης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και της ύφεσης στην Ευρώπη.
Σον τακτικό -εξαμηνιαίο- έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι κυριαρχούν ακόμη. Η ανάπτυξη, τόνισε, θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω τους ρυθμούς της αν το «μάζεμα» της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ οδηγήσει σε αναστροφή των διεθνών ροών κεφαλαίου και τροφοδοτήσει επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Συρρίκνωσε έτσι ξανά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στον πλανήτη φέτος και το 2014 κατά 0,2%, σε 3,1% και 3,8% αντίστοιχα.
Το Ταμείο μειώνει διαρκώς τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εδώ και ενάμιση χρόνο, σε κάθε σημαντική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα από τον Απρίλιο του 2012. Τότε προέβλεπε ανάπτυξη 4,1% για φέτος ενώ τώρα 1% χαμηλότερα. Η αστοχία αυτή οφείλεται, όπως λέει, στην υποεκτίμηση του βάθους της ύφεσης στην Ευρώπη και στο ότι δεν ανέμενε μείωση των δημόσιων δαπανών στις ΗΠΑ.
Το Ταμείο προβλέπει έτσι βαθύτερη ύφεση 0,6% φέτος στην ευρωζώνη έναντι 0,3% που προέβλεπε τον περασμένο Απρίλιο. Εκτιμά ακόμη ότι οι οικονομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα διολισθήσουν σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και ότι η Γερμανία θα αναπτυχθεί με ακόμη χαμηλότερο ρυθμό -0,3% έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,6%. Σε ανάλογη υποβάθμιση προχώρησε και για τις ΗΠΑ εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη το 2013 θα προσεγγίσει το 1,7% ενώ το 2014 το 2,7%.
Για τις αναδυόμενες οικονομίες, που έως πρόσφατα θεωρούνταν κινητήρας της ανάκαμψης, το Ταμείο προέβλεψε ανάπτυξη κατά 0,3% χαμηλότερη -στο 5% φέτος και στο 5,4% το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο συρρίκνωσε τις εκτιμήσεις του και για τις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, δηλαδή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, Κίνα και τη Ν. Αφρική (BRICS).
Αντίθετα, βλέπει το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας να φέρνει αποτέλεσμα στην οικονομία της χώρας, καθώς αυτή θα τρέξει με ρυθμό 2% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης 1,6%.
Μπάμπης Μιχάλης