Του Σωτήρη Μανιάτη
Από… πέναλτι σε πέναλτι το πάει η κυβέρνηση, τινάζοντας στον αέρα τον όποιο διάλογο είχε ανοίξει μεταξύ εργαζομένων της ΕΡΤ και υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή. Μετά την εκπομπή σήματος της «Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης (ΕΤΔ)» από ιδιωτικά στούντιο στην Παιανία (TVE) οι μηνύσεις και οι αγωγές κατά παντός υπευθύνου αλλά και των αρμόδιων υπουργών θα πέσουν βροχή.
Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης, που έκανε λόγο για επιχείρηση «ιδιωτικοποίησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», θα ακολουθήσει κατάθεση αίτησης στο ΣτΕ για τη μη συμμόρφωση με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, ζητώντας να υπάρξει απόφαση. Θα κατατεθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και των υπουργών για παράνομη χρήση συχνοτήτων και παραβίαση της απόφασης του ΣτΕ. Θα ακολουθήσουν αγωγές για ακυρότητα των απολύσεων και δικαστική προσφυγή για αναστολή της εκπομπής της «ΕΔΤ» αλλά και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για προσωπικό που δεν έχει δηλωθεί.
Χθες, στις 21.00, ξεκίνησε η μετάδοση προγράμματος από την «ΕΔΤ» (με το σήμα να μετατρέπεται σε «ΔΤ») με την ταινία «Η Κυρία Δήμαρχος» του Ροβήρου Μανθούλη. Εχουν χιούμορ στην κυβέρνηση. Ο κ. Μανθούλης μόλις το έμαθε μιλώντας στην ΕΡΤ της Αγίας Παρασκευής επισήμανε: «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα καθώς το έργο έχει πουληθεί αλλά καταγγέλλω όλους τους εμπλεκόμενους, είναι αλήτες και εννοείται ότι θα ζητήσω πνευματικά δικαιώματα…» Είναι αναμενόμενο ότι με αυτό το «μόρφωμα» θα προκύψουν και άλλα προβλήματα με συγγενικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καψής προσεχώς το πρόγραμμα θα αποτελείται από ταινίες, ντοκιμαντέρ, παιδικές σειρές και ειδήσεις σε κρόουλ. Αλλά όταν αυτό το λέει ο αρμόδιος υφυπουργός, δημιουργεί ήδη πρόβλημα, καθώς, με βάση τη νομοθεσία, κανάλι εθνικής εμβέλειας (δημόσιο ή ιδιωτικό) πρέπει απαραίτητα να μεταδίδει κανονικό δελτίο ειδήσεων. Από την ενέργεια της κυβέρνησης, την οποία οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ χαρακτήρισαν ως «προσβλητική και πραξικοπηματική», προκύπτουν πάντως μια σειρά από ζητήματα. Πρέπει να έχουν υπογραφεί συμφωνίες τόσο με το ιδιωτικό στούντιο όσο και με την Digea και τον ΟΤΕ για τη μετάδοση του σήματος, οι οποίες όμως δεν δημοσιεύθηκαν όπως απαιτείται στη Διαύγεια. Ούτε έχουν γνωστοποιηθεί ποια είναι τα ανταλλάγματα έναντι ποίων υπηρεσιών. Κι επειδή θεσμοθετημένος μεταβατικός φορέας δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό τις συμφωνίες υπέγραψε ο εκκαθαριστής (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ) Γκίκας Μάναλης. Αναρωτιέται κανείς υπό ποία ιδιότητα έπραξε κάτι τέτοιο και κατά πόσο αυτό είναι σύννομο;
Από την άλλη έχουμε εκπομπή σήματος μόνο Τηλεόρασης αλλά ακόμα και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρεται σε πλήρη μετάδοση τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, διαδικτυακών και άλλων υπηρεσιών που διέθετε η ΕΡΤ. Πρόβλημα όμως προκύπτει και με το στούντιο που επελέγη καθώς το «TVE» ανήκει στην «Πήγασος Εκδοτική» (συμφερόντων Μπόμπολα) και ΔΟΛ (συμφερόντων Ψυχάρη) που έχουν από 25% ενώ το υπόλοιπο 50% ανήκει στους Χρήστο, Νίκο και Γρηγόρη Ελματζιόγλου και στη Γεθσημανή Παπαδάκη. Οι εκπρόσωποι μάλιστα των εργαζόμενων επισήμαναν ότι φαίνεται να «συνεχίζεται η αλυσίδα της διαπλοκής», αλλά τόνισαν κυρίως ότι δύο από τις τελευταίες παραγωγές που είχε αναλάβει το στούντιο αυτό ήταν δύο μεικτές της ΕΡΤ, το περιβόητο «Μεσογείων 136» και το «Επτά». Και οι δύο ελέγχονται από την εισαγγελία. Το «136» για υπερκοστολόγηση καθώς από τις 179.820 ευρώ του αρχικού κοστολογίου τελικά εγκρίθηκαν 280.860 ευρώ με δικαιολογίες διαφόρων εξόδων. Το «Επτά» ελέγχεται για πλαστοπροσωπία καθώς αρχικά εμφανίζονταν ως αρχισυντάκτης ο Δ. Χαλάτσης γιος του Π. Χαλάτση ο οποίος όμως ήταν στρατιώτης και τελικά μετά τα σχετικά δημοσιεύματα ο τότε γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιος Λιάτσος ζήτησε εγγράφως από την εταιρεία να αλλάξει το όνομα του αρχισυντάκτη.
Αλλο ένα αξιοπερίεργο επισήμανε και ο Νίκος Μιχαλίτσης (πρώην γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ). Οπως είπε κατά τη μετάδοση του σήματος εμφανίζεται ως πάροχος δικτύου η «EDT» και όχι η Digea και αναρωτήθηκε αν και πότε έγινε σχετική αίτηση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και εγγράφηκε στα μητρώα της καθώς αν δεν είναι αδειοδοτημένη έπρεπε να υπάρχει ήδη παρέμβαση εισαγγελέα. Ο κ. Μιχαλίτσης όμως είπε ότι με τον τρόπο που έχουν γίνει όλα αυτά ενώ η νομοθεσία προβλέπει από κάθε μπουκέτο να εκπέμπονται τέσσερα κανάλια από το συγκεκριμένο εκπέμπονται πέντε.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ σημείωσαν ότι το Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένα το πως πρέπει να λειτουργεί και να εκπέμπει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.
………………………………….
Μνήμες…
Ενα φρεσκάρισμα της ιστορικής μνήμης που μπορεί να βοηθήσει τον νέο υπουργό κ. Καψή στο δύσκολο έργο των «απολύσεων για το καλό μας» έκανε το γνωστό και πολύ τεκμηριωμένο ιστολόγιο http://xyzcontagion.wordpress.com. Η πρώτη εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών (προγόνου της ΕΡΤ) έγινε άνοιξη του 1938. Τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς το καθεστώς Μεταξά, διαισθανόμενο τη σημασία του προπαγανδιστικού αυτού Μέσου, το μετέφερε στις αρμοδιότητες του υφυπουργείου Τύπου (δηλαδή Προπαγάνδας). Η πρώτη κίνηση του τότε υπουργού Θ. Νικολούδη ήταν να απολύσει όλους τους εργαζόμενους και να επαναπροσλάβει ευθύς αμέσως ένα ποσοστό 40% αυτών, για να «εργασθούν συντόνως και αρμοδίως». Πρώτη αρμοδιότητα του αναμορφωμένου προγράμματος ήταν η μετάδοση των αγορεύσεων του αρχηγού της κυβερνήσεως Ιωάννου Μεταξά!
Α.Ψ.