Της Χαράς Τζαναβάρα
Σχεδόν 400.000 ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων τους με τη διαδικασία του νόμου 4014/2011, θα κληθούν από το φθινόπωρο να υποβάλουν νέα δήλωση αν θέλουν να νομιμοποιήσουν τα ακίνητά τους επ’ αόριστον και όχι για 30 χρόνια. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναμένεται να παρουσιαστεί στην οριστική του μορφή στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Βασική προϋπόθεση είναι να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΣτΕ, με δεδομένο ότι με απόφαση της Ολομέλειας και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι βασικές διατάξεις του νόμου του 2011. Πηγές του Διοικητικού Δικαστηρίου εξηγούσαν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν επηρεάζονται οι περιπτώσεις που είχαν εξοφλήσει τις οφειλές τους ώς την 1η Μαΐου, ημερομηνία έγκρισης της απόφασης. Αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για τις περίπου 40.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσα στον Μάιο, καθώς και για όσες οφείλονται δόσεις.
Το υπουργείο δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του δικαστηρίου και συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη υποστηρίζουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα όλοι όσοι έχουν υποβάλει πλήρεις δηλώσεις, έχουν πληρώσει το προβλεπόμενο παράβολο και βρίσκονται στη διαδικασία εξόφλησης των δόσεων. Διαβεβαιώνουν μάλιστα οι ιδιοκτήτες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες ότι δεν θα πληρώσουν πάλι, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιστροφές σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβάλει περισσότερα από αυτά που θα καθορίζει το προωθούμενο νομοσχέδιο. Δεν έχει διευκρινιστεί πάντως αν θα χρειαστεί να ξαναπληρώσουν τον μηχανικό που θα συμπληρώσει τη νέα δήλωση, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι θα είναι εύκολο να υποβληθεί από τον ιδιοκτήτη.
Υπάρχουν ωστόσο περίπου 170.000 περιπτώσεις οι οποίες στις 30 Μαΐου, που έληξε η προθεσμία, βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο. Αυτοί θα θεωρηθεί ότι δεν έχουν υποβάλει δήλωση και θα ενταχθούν εξ ολοκλήρου στο νέο καθεστώς. Στην πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες χαμηλών εισοδημάτων, που για οικονομικούς λόγους δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στα μέτρα. Επιπλέον, ο υπουργός έχει ανακοινώσει ότι τα νέα πρόστιμα θα είναι χαμηλότερα και θα προβλέπονται καινούργιες εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Στόχος είναι να δηλωθούν όλες οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, οι οποίες σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, αφορούν περίπου 5 εκατ. οικοδομές. Το οικονομικό θεωρείται ο βασικός λόγος για τη μη αναμενόμενη εικόνα που δημιουργείται από την πρώτη επεξεργασία των δηλώσεων: μόνον το 25% των αιτήσεων αφορά εκτός σχεδίου ακίνητα. Να σημειωθεί ότι μόνον στην Αττική το 40% των οικοδομών έχει χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπερβάσεις των όρων δόμησης. Στην Κερατέα, για παράδειγμα, με πάνω από 17.000 αυθαίρετα έχουν υποβληθεί λιγότερες από χίλιες δηλώσεις.
Το υπουργείο ποντάρει στη νέα ρύθμιση με την οποία θα τακτοποιούνται, με την καταβολή μόνον 500 ευρώ, όλες οι παρανομίες σε αυθαίρετα που έχουν αποδεδειγμένα κατασκευαστεί ώς το 1975, χρονολογία εφαρμογής του Συντάγματος. Ευελπιστεί να συγκεντρώσει πάνω από 5 δισ. ευρώ, όταν στα δύο χρόνια εφαρμογής του προηγούμενου νόμου εισπράχθηκαν περίπου 910 εκ. ευρώ και οφείλονται από δόσεις άλλα 1,5 δισ. ευρώ.