Τρεις στους τέσσερις Ελληνες δεν θα κάνουν διακοπές φέτος και αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να διπλασιάσει τα πρόστιμα για τους ελεύθερους κατασκηνωτές
Tης Αφροδιτης Τζιαντζ’ή
Τρεις στους τέσσερις Ελληνες δεν θα πάνε καθόλου διακοπές φέτος, κυρίως εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, επισημαίνει η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Καναλωτών. Για κάποιους από αυτούς το ελεύθερο κάμπινγκ θα μπορούσε να είναι εναλλακτική διέξοδος, οικονομικών και φιλικών προς τη φύση διακοπών, που παράλληλα θα τόνωνε τις τοπικές οικονομίες, χωρίς να λειτουργεί ανταγωνιστικά στον οργανωμένο τουρισμό. Ομως κυβέρνηση και υπουργείο Τουρισμού έχουν άλλη γνώμη, διπλασιάζοντας τα πρόστιμα στους ελεύθερους κατασκηνωτές.
Στις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων, όπως η WWF και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενάντια στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό, που συζητείται στη Βουλή, προστίθενται οι αντιδράσεις του κινήματος για την ελεύθερη κατασκήνωση που βρίσκεται υπό διωγμόν.
Οικολογικές πρωτοβουλίες όπως οι «Ηλιόσποροι» απευθύνουν και φέτος ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους δήμους να συμμετέχουν στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου ελεύθερης κατασκήνωσης, που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και θα ακολουθεί κοινό πλαίσιο αρχών υπεύθυνης διαβίωσης.
Οπως μας ενημερώνουν, στα προηγούμενα καλέσματα αρκετοί δήμοι ανταποκρίθηκαν θετικά, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου είχε εκδώσει σχετικό ψήφισμα που καλωσόριζε την ελεύθερη κατασκήνωση στο νησί και ζητούσε την κατάργηση των διατάξεων που την απαγορεύουν.
Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλφιέρης, που πέθανε τον Μάρτιο, υπήρξε από τους πρώτους που αναγνώρισαν τα προτερήματα που μπορεί να έχει η ήπια ελεύθερη κατασκήνωση για την τοπική κοινωνία και εγκατέστησε στοιχειώδεις υποδομές ώστε να καλύψει τις ανάγκες των φυσιολατρών κατασκηνωτών.
«Γενικά οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον τουρισμό υποσκάπτουν και τον τουρισμό και το περιβάλλον και ειδικά περιορίζουν τα δικαιώματα των κατασκηνωτών», είπε στην «Εφ.Συν.» ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος. «Ο διπλασιασμός του προστίμου για τους κατασκηνωτές σε καιρό κρίσης είναι μια επιλογή προκλητική, όταν τη συγκρίνεις με τη μείωση των τελών υπέρ του Δημοσίου για τη χρήση του αιγιαλού. Και ακόμα πιο προκλητική σε σχέση με τη νομιμοποίηση των αιθαιρέτων.
»Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι μια επιλογή που έχουν οι πολίτες για διακοπές συνοδευόμενη με μια ήπια απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος, γι’ αυτό και μαζί με άλλες οικολογικές οργανώσεις έχουμε πάρει πρωτοβουλίες υπέρ της ήπιας ελεύθερης κατασκήνωσης.
»Υπάρχουν και ελεύθεροι κατασκηνωτές που κάνουν όντως κακό στο περιβάλλον αν δεν κρατήσουν κάποιους κανόνες. Ο δικός μας κανόνας είναι: εκεί που θα κάνει κανείς κατασκήνωση να αφήσει το περιβάλλον πιο καθαρό απ’ ό,τι το βρήκε πριν».
Ο δεκάλογος με τους βασικούς κανόνες του υπεύθυνου κατασκηνωτή υπάρχει αναρτημένος σε πολλές ιστοσελίδες, μεταξύ άλλων στο www.iliosporoi.net