Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Με ισχυρούς τριγμούς εντός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τραπεζικό πόλεμο και υπό την απειλή αγωγών εξελίσσεται ο διαγωνισμός για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το οποίο η τρόικα θέλει να «προικίσει» τη Eurobank. Οι έτεροι διεκδικητές, δηλαδή η ΑLPHA BANK, η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς, διαμαρτύρονται εντόνως για την αλλαγή των όρων στο παρά πέντε, στην κατεύθυνση του κριτηρίου συστημικής ευστάθειας, ώστε να γίνει το… θέλημα των δανειστών.
Την ίδια στιγμή, το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης περιλαμβάνει διάταξη ασυλίας που προβλέπει ότι οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, οι οποίες λαμβάνονται στο πλαίσιο εφαρμογής του εκάστοτε ισχύοντος μνημονίου, δεν επισύρουν αστικές και ποινικές ευθύνες για τα μέλη των παραπάνω οργάνων καθώς και για το προσωπικό του Ταμείου.
«Δηλαδή, αυτοί που διαχειρίζονται τα 50 δισ. ευρώ, τα οποία χρεώθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο ελληνικός λαός, θα αποφασίζουν και θα δρουν ανεξέλεγκτα, απαλλαγμένοι από την υποχρέωση λογοδοσίας» αναφέρει σε οργισμένη ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ και κατηγορεί την μεν κυβέρνηση ότι μοιράζει ασυλίες, τη δε αντιπολίτευση ότι περί άλλα τυρβάζει.
Τα κομμάτια του παζλ, δηλαδή η αλλαγή των όρων για το Τ.Τ, η διάταξη ασυλίας και η πρόβλεψη του μνημονίου για τέσσερις συστημικούς πόλους, συμπληρώνουν την εικόνα κατακύρωσης του διαγωνισμού υπέρ της Eurobank.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των τεσσάρων προτάσεων για το Τ.Τ. κάποιες, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν και μετρητά που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Χθες εξάλλου το ΤΧΣ ανακοίνωσε το Πλαίσιο Συνεργασίας (RFAs) μεταξύ του Ταμείου και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο.
Το Πλαίσιο Συνεργασίας διαφοροποιείται μεταξύ των τραπεζών στις οποίες το Ταμείο ασκεί πλήρως τα δικαιώματα ψήφου (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κάτω του 10%), καθώς και για εκείνες στις οποίες το Ταμείο έχει περιορισμένα δικαιώματα ψήφου (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ίση ή άνω του 10%).
Το Πλαίσιο Συνεργασίας ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ κάθε τράπεζας και του Ταμείου καθώς και τα θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων την εταιρική διακυβέρνηση της κάθε Τράπεζας, την κατάρτιση και την έγκριση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης.
Σημειώνεται ότι τα όργανα Διοίκησης των τραπεζών θα συνεχίσουν να καθορίζουν, ανεξάρτητα από την εμπορική στρατηγική και πολιτική των τραπεζών, σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, και ότι οι φορείς και τα όργανα των τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι αρμόδια για τις αποφάσεις της καθημερινής λειτουργίας τους.