→ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ Ολες τις γενιές κάλεσε σε συστράτευση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το πολιτικό του προσκλητήριο ξεκίνησε από το ΚΚΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ κι έφτασε έως τους εμφορούμενους από τις ιδέες του φιλελευθερισμού που βλέπουν τον κίνδυνο για τη δημοκρατία
Του Φώτη Παπούλια
Υπερβαίνοντας το κομματικό συνεδριακό ακροατήριο, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην ελληνική κοινωνία από το βήμα του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ο πρόεδρος του κόμματος, επευφημούμενος στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, επεσήμανε «την ετοιμότητά μας και την πίστη μας να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας». Και συνέχισε: «Μπορούμε να κυβερνήσουμε τον τόπο στην πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του, με στόχο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».
Το κοινωνικό προσκλητήριο ξεκινούσε από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης και έφτανε μέχρι το σήμερα, «τον πλούτο των κινημάτων και τον θεωρητικό πλούτο της δεκαετίας του 2000». Ο Α. Τσίπρας έκανε αναφορά στη Γαλλική Επανάσταση, υιοθετώντας το «Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ανήκουν στο λαό».
Αναφερόμενος στη συγκυρία διεξαγωγής του συνεδρίου, είπε: «Ωριμάζει η ανάγκη μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής, μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής, την ώρα που ωριμάζει πια η ανάγκη για μια κυβέρνηση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, που θα θέσει τέλος στα μνημόνια και στην απειλή της Δημοκρατίας». Και δεσμεύτηκε «να προχωρήσουμε με τις αποφάσεις του συνεδρίου μας σε μια μεγάλη πολιτική δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία», τονίζοντας ότι «η ακύρωση των μνημονίων και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε τον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρώτη φορά αναφέρθηκε στους τρεις πόλους, «τον πόλο της Ν.Δ. που στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς την άκρα Δεξιά, τον πόλο της φασιστικής απειλής και τον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, και της ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς». Και υποστήριξε ότι «απέναντι στο διαφαινόμενο μαύρο μέτωπο που αποτυπώθηκε τόσο γλαφυρά και συμβολικά με το μαύρο στις οθόνες μας οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ηγεμονικό πρόγραμμα υπεράσπισης της πολιτικής Δημοκρατίας, και των οικονομικών κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων».
Αναφερόμενος στη νέα κοινωνική συμμαχία, τόνισε ότι «στο κοινωνικό μέτωπο δεν ξεχνάμε και δεν αγνοούμε τις άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις, κυρίως τις δυνάμεις του ΚΚΕ», καταγγέλλοντας επί της ουσίας «την επιμονή της ηγεσίας του ΚΚΕ να υποβαθμίζει την αναγκαιότητα ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας, εξισώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του Μνημονίου, κάτι που αποτελεί ανιστόρητη και αντιεπιστημονική προσέγγιση».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ «που παρακολουθεί έκπληκτος να μετατρέπεται το κόμμα του κ. Βενιζέλου σε συνιστώσα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς». Και απηύθυνε «παλλαϊκό προσκλητήριο στον απλό δημοκρατικό κόσμο που στήριξε στη μεταπολίτευση το αίτημα της αλλαγής και απόθεσε τις ελπίδες του στο τότε ΠΑΣΟΚ».
Κάλεσε «όλους εκείνους τους πολίτες που δεν ανήκαν ποτέ στην Αριστερά, αλλά που, εμφορούμενοι από τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού, αντιλαμβάνονται σήμερα το πρόβλημα της δημοκρατίας που βιώνει η χώρα, από το απροκάλυπτο φλερτ της Ν.Δ. με την Ακροδεξιά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής». Εμμεσο άνοιγμα στους δεξιούς ψηφοφόρους που δεν έχουν αναφορά στη φασιστική της γκρίζα απόχρωση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαίτηση και δημιούργημα της ελληνικής κοινωνίας που του επέβαλε να γίνει η πρωταγωνιστική δύναμη που θα αναλάβει να βγάλει την ελληνική κοινωνία από την οικονομική και κοινωνική κρίση», επεσήμανε για να περιγράψει το νέο κόμμα ως τον «ΣΥΡΙΖΑ των μελών, το κόμμα που συγκροτούμε είναι η συλλογική έκφραση των από κάτω, βαθιά δημοκρατικό, είναι ένας συλλογικός διανοούμενος που στηρίζεται στην ενότητα, στην ανιδιοτέλεια, στο σεβασμό, στη συνειδητή πειθαρχία».
Και κατέληξε: «απορρίπτουμε την ιδέα ενός κόμματος του κράτους, είμαστε ώριμοι για ένα κόμμα της κοινωνίας, των μελών, της βάσης». Και όσον αφορά το θέμα του μέλους ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σαφής: «ΣΥΡΙΖΑ των μελών του σημαίνει δημοκρατικός, πολυτασικός, που δίνει χώρο σε όλες τις γνώμες, σημαίνει δικαιώματα ελέγχου, γνώμης, διαφωνίας για όλους».