Η Μαρία Δαμανάκη πρότεινε, με το βλέμμα στην… Αγκυρα, τη θέσπιση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών σε όλη τη Μεσόγειο. Ετσι, ξέχασε το Αιγαίο και την Κύπρο!
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Βουτιά στα βαθιά θέλησε να κάνει η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη (αλιεία), προτείνοντας τη θέσπιση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο, αλλά τελικά έμεινε στα ρηχά… Η σχετική μελέτη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε χθες η Επίτροπος δεν περιλαμβάνει το Αιγαίο και γενικά τη νοτιοανατολική Μεσόγειο (Κύπρος) για να μην θορυβηθεί και αντιδράσει η Αγκυρα…
Σύμφωνα με τη μελέτη πάνω στην οποία βασίστηκε η πρόταση της Μ. Δαμανάκη, «η θέσπιση θαλάσσιων ζωνών, συμπεριλαμβανομένων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), στη Μεσόγειο θα μπορούσε να ωφελήσει τη Γαλάζια Ανάπτυξη και τις γενικότερες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας». Η μελέτη «εξετάζει το κόστος και τα οφέλη της θέσπισης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο και αναλύει τις συνέπειες της καθιέρωσης ΑΟΖ για διάφορες θαλάσσιες δραστηριότητες». Μάλιστα, αναφέρει ότι «οι ΑΟΖ θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια αποτελεσματικότερη πολιτική χωροταξικού σχεδιασμού, η οποία θα προσείλκυε επενδύσεις και περαιτέρω οικονομικές δραστηριότητες».
Η Επίτροπος ανέφερε ότι «υπάρχουν τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες στη Μεσόγειο Θάλασσα, οι οποίες θα μπορούσαν να ευοδωθούν με τη θέσπιση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ)». Και παρατήρησε ότι «η ανακήρυξη και η θέσπιση θαλάσσιων ζωνών παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους». Αποτελεί όμως «κοινή μας ευθύνη» να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας. Τα παράκτια κράτη της Μεσογείου, λοιπόν, «θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες τους με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».
Η μελέτη, όμως, δεν περιλαμβάνει το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο λόγος; Οπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή Μπαρόζο θέλησε να αποφύγει τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Ετσι, η μελέτη των υπηρεσιών της Μ. Δαμανάκη περιορίζεται στα θαλάσσια ύδατα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, στην Αδριατική και το Ανατολικό Ιόνιο (Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο), καθώς και στα στενά Σικελίας – Μάλτας (Ιταλία, Μάλτα, Τυνησία).
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Αγκυρας, η Μ. Δαμανάκη εκτίμησε ότι θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας και της Ε.Ε. να επικυρώσει η Αγκυρα τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, κίνηση που θα διευκόλυνε πολύ την κατάσταση.
Επίσης, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές για να διευκρινιστεί ποιες είναι οι προθέσεις των Αθηνών.
Και πρόσθεσε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και των κρατών-μελών της Ε.Ε. καθώς και όλων των μεσογειακών χωρών να προχωρήσουν οι διαδικασίες καθιέρωσης ΑΟΖ. Δεν διευκρίνισε, όμως, γιατί το Αιγαίο και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βρέθηκαν -σκόπιμα- εκτός της μελέτης….