Με πλαστικό χρήμα σκέφτεται το υπουργείο Οικονομικών να πατάξει τη φοροδιαφυγή: ετοιμάζει νομοσχέδιο για να απαγορευτούν οι συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ. Ενδεχόμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων
Των Χάρη Ιωάννου – Μάριου Χριστοδούλου
Κίνητρα για να «ζωντανέψει» το κίνημα των αποδείξεων, που είχε εξασθενήσει από τα πολλά «μπρος – πίσω», αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας.
Νωρίτερα, ο Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε ότι «ψαλιδίζεται» στα 500, από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα, το όριο πάνω από το οποίο καθίσταται υποχρεωτική η συναλλαγή με τη χρήση πιστωτικών καρτών, επιταγών ή με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του αγοραστή.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει νομοσχέδιο προκειμένου να αλλάξει τη νομοθεσία ώστε να μην επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ.
Από τον Σεπτέμβριο
Ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες για την παροχή κινήτρων σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα κατά τις αγορές τους. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει ότι οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν πιστωτικές θα έχουν ως αντάλλαγμα έκπτωση από την αξία της συναλλαγής τους. Πιθανότατα θα απολαμβάνουν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και τα ειδικά φορο–μπόνους που θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογούμενους που θα συλλέγουν αποδείξεις από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σημαντικό όφελος θα προσφέρουν οι αποδείξεις από έμπορους ενδυμάτων-υποδημάτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.ά.
Γερμανικό μοντέλο
Επί της ουσίας πρόκειται για το γερμανικό μοντέλο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, το οποίο προβλέπει ακόμη και την ολική επιστροφή της επιβάρυνσης από τον ΦΠΑ που πληρώθηκε σε τέτοιες περιπτώσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και μία εναλλακτική πρόταση η οποία προβλέπει τη διασύνδεση του συστήματος έκπτωσης των 2.100 ευρώ με ένα συγκεκριμένο όριο αποδείξεων. Το όριο αυτό σε κάθε περίπτωση θα είναι μικρότερο του 25% που απαιτείται σήμερα. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν δύο «ταχύτητες» στο μέτρο των αποδείξεων: οι αποδείξεις από τους κλάδους που ανήκουν στη ζώνη υψηλού κινδύνου της φοροδιαφυγής, που θα μετράνε «διπλά» στην Εφορία, και όλες οι υπόλοιπες.
Για το θέμα των αποδείξεων υπήρξε τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή. Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στην κριτική μερίδας βουλευτών, τόνισε πως «δεν καταργούμε το μέτρο των αποδείξεων. Θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο όπου το μέτρο αυτό θα πάει μαζί με τα κίνητρα».
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών. Σε συνομιλία του λίγο αργότερα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε πως για το 2013 συνεχίζεται κανονικά η συλλογή αποδείξεων και πρόσθεσε πως οι όποιες αλλαγές θα αφορούν τη χρήση του 2014 στη φορολογική δήλωση του 2015. Εκανε λόγο για επικείμενες ρυθμίσεις που θα παρέχουν «έξυπνα κίνητρα» στους πολίτες.
Σχετικά με το θέμα των τεκμηρίων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «τα τεκμήρια θα καταργηθούν στον κατάλληλο χρόνο με το περιουσιολόγιο», ενώ για τις νέες αντικειμενικές αξίες είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα παραλάβει το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής.
Ο ΦΠΑ στην εστίαση
Αναφερόμενος στο ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτό τέθηκε στην τρόικα με «πολύ ισχυρά επιχειρήματα» και ότι τις επόμενες δέκα ημέρες οι δανειστές θα εξετάσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται σε δημοσιονομικό και τεχνικό επίπεδο. Οπως είπε, η απώλεια εσόδων εκτιμάται περίπου σε 100 εκατ. ευρώ εάν εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του έτους, όμως «το παραγόμενο όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ανταγωνιστικότερα πακέτα στον τουρισμό».
Σε ενδεχόμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας στην κριτική που άσκησε η Ντ. Μπακογιάννη (βλ. άλλο ρεπορτάζ σελ. 5) και άλλοι βουλευτές. Ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε πως το όλο σύστημα έχει «χτιστεί» πάνω στα κυβικά. «Εχουμε συστήσει μια επιτροπή για να δούμε αν η εργοστασιακή αξία είναι ο καλύτερος οδηγός, γιατί πολλές φορές οι εργοστασιακές αξίες έχουν ένα πολύ μεγάλο εύρος και μπορεί να συμπιέζονται». Συμπλήρωσε ακόμη πως «αφού δούμε το πόρισμα της επιτροπής και συζητήσουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επανεξετάσουμε το καθεστώς που εμφανίζει όντως κάποιες αδυναμίες», ενώ διευκρίνισε πως οι όποιες αλλαγές θα αφορούν το 2014 και όχι το 2013.