Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Απατηλή και ψευδής αποδεικνύεται η παρακίνηση της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις. Οι κατ’ επίφασιν θιασώτες των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά πιστεύουν στην ανάγκη εξυγίανσης των δομών του κράτους, με τρανό παράδειγμα την αναδιοργάνωση, όπως ζητούσαν, της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία τελικώς καταργείται.

 

Πριν από έναν χρόνο ήταν αλλιώς τα πράγματα ή ίσως η τρόικα είχε τότε επιλέξει να φορέσει προσωρινά το φιλομεταρρυθμιστικό της προσωπείο. Συγκεκριμένα, στις 3 Απριλίου 2012, με τη δέουσα επισημότητα και λαμπρότητα που συνοδεύει τέτοιου είδους περιστάσεις, είχε υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας για την πορεία υλοποίησης του Οδικού Χάρτη Μεταρρυθμίσεων για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών (επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη), της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ, του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας και της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, γνωστή ως Task Force, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας σε ξεχωριστό κεφάλαιο αναφερόταν στη Δημοτική Αστυνομία, όπου μεταξύ άλλων προβλεπόταν η ανταλλαγή ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών και ο προσδιορισμός αρμοδιοτήτων και συνθηκών εργασίας.

 

Ως βασικοί στόχοι είχαν τεθεί η θεσμοθέτηση συστήματος κινήτρων για τη Δημοτική Αστυνομία, η επανεξέταση των αρμοδιοτήτων του ένστολου και διοικητικού προσωπικού, η επανεξέταση του εξοπλισμού σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και η δημιουργία συνεργιών με την Αστυνομία.

 

Οπως τονιζόταν στα εισαγωγικά σχόλια του «Οδικού Χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση», για την επίτευξη των στόχων της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης που καλούνται να φέρουν εις πέρας τα συμβαλλόμενα μέρη (ΥΠΕΣ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) «μπορεί να συμβάλει η τεχνογνωσία της Δημόσιας Διοίκησης, των Περιφερειών και των Δήμων της Γερμανίας και η παροχή σχετικής τεχνικής βοήθειας».

 

Βεβαίως, στο τέλος η μοναδική συνδρομή από την τρόικα, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ήταν η επιμονή για ανθρωποθυσίες χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ και κατ’ επέκταση για διάλυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι το πιο κοντινό στήριγμα στον πολίτη.

 

Για παντελή αδιαφορία της τρόικας να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα κάνει λόγο μέσω της «Εφ. Συν.» ο γ.γ. της ΕΝΠΕ Απόστολος Παπατόλιας, κατακεραυνώνοντας τους δανειστές για την επιλογή τους να καταργήσουν τη Δημοτική Αστυνομία. «Πρόκειται για πρωτοφανείς και τριτοκοσμικές πρακτικές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σημείωσε ότι η τρόικα «από την αρχή φρόντισε να υπονομεύσει την κινητικότητα» (metarithmisi.gr), ενώ, για τη συμφωνία με την Task Force, διέψευσε ότι αποσκοπούσε σε «τυφλές» απολύσεις.

 

[email protected]

Scroll to top