12/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαρμπής ούριος

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Να πούμε και κανένα ευχάριστο, μετά τα καταιγιστικά ΔΤ της πρώτης σελίδας από τη χθεσινή «Εφ.Συν.» (και τη θλιβερή πραγματικότητα!): «Δημόσια Ταπείνωση (τίτλος) Δημόσια Ταμεία: Μαύρη τρύπα – Δημόσιος Τομέας: Στον Προκρούστη – Δημόσια Τηλεόραση: Οπως η ΥΕΝΕΔ (υπότιτλος)». Η είδηση ήταν τόσο ευχάριστα ξαφνική, που αν δεν ήταν κατακαλόκαιρο, 11 Ιουλίου (χθεσινή «Εφ.Συν.» επίσης), θα μπορούσε να είναι… πρωταπριλιάτικη ένεση αισιοδοξίας, υπό τον, εκ πρώτης όψεως, οξύμωρο τίτλο: Ούριος Γαρμπής!

 

Διότι ο Γαρμπής –ο ΝΔ άνεμος– έτσι και πιάσει στο Αιγαίο και κάνει πως φυσάει στη Σαντορίνη, όχι ούριος δεν είναι, αλλά σηκώνει και πέτρες και αποκλείει το πολυύμνητο ηφαιστειακό νησί μας από θαλάσσης και αέρος. Ετσι σκέφτηκε, φαίνεται, η Ενωση Λεμβούχων Θήρας (Σαντορίνης) και αποφάσισε να βαφτίσει, χάριν… εξορκισμού, «Γαρμπής» το πρώτο της τουριστικό πλοιάριο που ναυπηγήθηκε (εδώ και το ωσεί πρωταπριλιάτικο…) στις εγκαταστάσεις-ναυπηγεία της Ενωσης, στη Βλυχάδα Σαντορίνης και ήδη εγκαινιάστηκε!

 

Ο… ούριος «Γαρμπής» πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και τεχνολογίας, «ανήκει στην κλάση διεθνώς αναγνωρισμένου νηογνώμονα», έχει διαστάσεις 26 μέτρα μήκος επί 6 πλάτος, μεταφέρει 220 επιβάτες σε πολυτελείς χώρους σε κλειστά και ανοιχτά καταστρώματα και αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 24 κόμβους. Τα όσα ωραία ακούστηκαν στα εγκαίνια για τον «Γαρμπή» και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη Σαντορίνη –ιδίως αυτή την εποχή!– η Ενωση Λεμβούχων, είναι, νομίζω, και τα μόνα αληθινά ωραία, μέσα στα άπειρα άσχημα ή ωραιοποιημένα, που ακούμε… αβέρτα κουβέρτα από ελεύσεως μνημονίων∙ μόνη καθέλκυση μέσα σε αναρίθμητα ναυάγια! Κάπου, κάτι γίνεται τέλος πάντων…

 

Και μιας και ταξιδεύουμε –καθένας με το ζόρι του!– μεσοπέλαγα του καλοκαιριού, εύχομαι ούριο ταξίδι με τη χρυσή, πιστεύω, παραίνεση αγάπης στη φύση («ΕΨΙΛΟΝ», Διακοπές, 30.6.13): «… ας είναι οι πατημασιές μας στην άμμο τα μόνα ίχνη που θα αφήσουμε πίσω μας όταν θα φεύγουμε…».

Scroll to top