Προσωπική νίκη του Κώστα Σακκά και του κινήματος αλληλεγγύης από πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, νομικούς, δημοσιογράφους, γιατρούς και πλήθος κόσμου, η αποφυλάκισή του
Της Κατερίνας Κατή
Κρατήθηκε προσωρινά, παρά το Σύνταγμα και παρά τον νόμο, για τριάντα ένα (31) μήνες.
Απελευθερώνεται ενώ είχε πλέον μπει στην τελική, οριακή, φάση της απεργίας πείνας. Μετά από 38 ημέρες διεκδίκησης της ελευθερίας του, με διακύβευμα την ίδια τη ζωή του.
Για τον υπουργό της Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, η χθεσινή απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου «είναι μια απάντηση σε όσους όλο αυτό το διάστημα υποστήριζαν ότι η Πολιτεία είχε συμφέρον στη συνέχιση της προσωρινής κρατήσεως του κατηγορουμένου Κώστα Σακκά στις φυλακές».
Ανυπακοή και διεκδικήσεις
Για τους χιλιάδες πολίτες όμως που όλον αυτόν τον καιρό δεν κουράστηκαν να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους, η απελευθέρωση του νεαρού, που η διάρκεια της προφυλάκισής του (με συνεχείς παρατάσεις, χωρίς δίκη) έσπασε τα «κοντέρ της νομιμότητας», είναι –όπως γράφτηκε στο twitter– «νίκη της αλληλεγγύης».
Μιας αλληλεγγύης που γιγαντώθηκε μέσα από ειρηνικές εκδηλώσεις της κοινωνίας κι ανάγκασε τους φορείς της Πολιτείας να πράξουν το αυτονόητο και συνταγματικά επιβεβλημένο.
Μιας αλληλεγγύης που για άλλη μια φορά καταδεικνύει, όπως πολύ εύλογα σημειώνει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, ότι «η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή, συλλογική διεκδίκηση και με τη ζώσα και ενεργό κοινωνική αξίωση οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης να αντικατοπτρίζουν και να περιφρουρούν το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία».
Στο ίδιο πνεύμα η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ) χαρακτηρίζει την απελευθέρωση του απεργού πείνας «καθαρή νίκη, προσωπική νίκη του ίδιου του Σακκά και του αγώνα που έδωσε, αλλά και νίκη του κινήματος αλληλεγγύης» και υπογραμμίζει πως «το μήνυμα είναι ότι μπορεί να σπάσει ο αυταρχισμός με μαζικό λαϊκό αγώνα και θέληση».
Απ’ την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε επίσης:
«Η Πολιτεία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Δικαιοσύνης, η οποία επιτελεί πάντοτε το καθήκον της και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. Εργαζόμαστε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε δυσλειτουργίες και παθογένειες ετών, με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης, πολύ περισσότερο όταν κατηγορούμενοι είναι προσωρινώς κρατούμενοι».
Λίγο πριν έρθει το τέλος για τον νεαρό απεργό πείνας και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης γίνουν ανεξέλεγκτο τσουνάμι οργής, η προσωρινή κράτησή του αντικαταστάθηκε με όσους περιοριστικούς όρους είχαν… πρόχειρους οι δικαστές.
Του επιβλήθηκε:
● Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
● Εγγύηση ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, την οποία η υπεράσπισή του αγωνίζεται να συγκεντρώσει.
● Εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά την εβδομάδα.
● Απαγόρευση συνάντησης ή επικοινωνίας με συγκατηγορούμενούς του.
● Αφαίρεση διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας.
● Υποχρεωτική διαμονή στο σπίτι του στο Παγκράτι.
● Απαγόρευση εξόδου από τον Νομό Αττικής.
Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει γίνει γνωστό γιατί δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί.
Δεν αποδέχεται τις κατηγορίες
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ύστερα από σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2010 έξω από αποθήκη όπου φυλασσόταν οπλισμός. Δεν αποδέχεται την κατηγορία, την οποία συσχετίζει με την ένταξή του στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Στο πλευρό του τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε απεργία πείνας (4 Ιουνίου) χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, νομικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, πρώην κρατούμενοι. Είχαν μάλιστα προειδοποιήσει πως, αν η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών επί του αιτήματος αποφυλάκισης ήταν αρνητική (ή αν υπήρχε νέα αναβολή), θα προχωρούσαν άμεσα σε απεργία πείνας μπροστά από τα Προπύλαια.
Η κατάσταση της υγείας του είναι σε οριακά επίπεδα.