Τακτική και αναπληρωτής εισαγγελέας εισηγούνται αρνητικά για την κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ κατά την επίμαχη περίοδο. Το δικαστήριο αποφασίζει σήμερα
Της Κατερίνας Κατή
«Αν το παρασυμπαθητικό των κατηγορουμένων δεν έχει συνηθίσει ακόμη να ακούει την κατηγορία ως έχει ας συνηθίσει σιγά σιγά».
M΄αυτή τη φράση που καταδεικνύει μεν μια γενική απαξίωση για τη συμπεριφορά κατηγορουμένων στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πλην όμως ξεκάθαρα «στόχευε» στην υπερασπιστική τακτική του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Π. Παναγιωτόπουλος, έδωσε χθες το στίγμα της θέσης του απέναντι στο επίμονο αίτημα του πρώην υπουργού για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου.
Τόσο πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος όσο και η τακτική εισαγγελέας, Γεωργία Αδειλίνη, είπαν «όχι» στην αποδοχή του αιτήματος για το οποίο τον τελικό λόγο θα έχει σήμερα το δικαστήριο.
Το αδίκημα της δωροδοκίας
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της αρνητικής της εισήγησης, η κ. Αδειλίνη τόνισε ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν πρέπει να κλητευτούν διότι το δικαστήριο δεν εξετάζει τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αν αυτές ήταν νόμιμες ή όχι, αλλά το αδίκημα της δωροδοκίας, που βαρύνει τους 19 κατηγορούμενους για την υπόθεση.
«Μας είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος», υποστήριξε, «ότι πρέπει να κληθούν αυτεπάγγελτα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να πουν ότι δεν δωροδοκήθηκε. Ακούσαμε και το παράδοξο ότι θέλουν την ομπρέλα του δικαστηρίου. Τι θέλει να υποθέσουμε; Οτι άνθρωποι που κρατούσαν την τύχη του τόπου στα χέρια τους φοβούνται να έρθουν στο δικαστήριο; Από την αόριστη, πάντως, δήλωση πρώην μέλους του ΚΥΣΕΑ δεν νομίζω ότι θα είναι επωφελής για τον Ακη η κατάθεσή τους».
Σε ό,τι αφορά δε το υπό διερεύνηση ζήτημα της διακίνησης του μαύρου πολιτικού χρήματος η εισαγγελέας είπε ενδεικτικά: «Βεβαίως και είχε λόγο η Ferrostaal να δωροδοκήσει, γιατί κανείς δεν μπορούσε να της εξασφαλίσει ότι θα πάρει τη δουλειά».
Και νέα ένταση
Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση του Ακη Τσοχατζόπουλου προκάλεσε γραφολογική εξέταση που τον ενοχοποιεί για τα πληρεξούσια των off shore Bluebell και Ρ & Α Investments, τα οποία κατασχέθηκαν από το προσωπικό του αρχείο. Τα έγγραφα προσκόμισε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Γιώργου Κωνσταντάτου (που βεβαίωσε το γνήσιο της υπογραφής του ήδη νεκρού Σαράντη Μητατσέλη), καθώς τα πληρεξούσια αποδίδονται στον εντολέα της.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ σηκώθηκε όρθιος για να δει το έγγραφο, το οποίο χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές», και σχολίασε ότι πρόκειται για κεφαλαία γράμματα.
Παγορόπουλος (συνήγορος Τσοχατζόπουλου): «Πραγματογνωμοσύνη με φωτοτυπίες δεν γίνεται. Καταλήξαμε ότι δεν είναι του Μητατσέλη, και είναι του Τσοχατζόπουλου;».
Τα αίματα άναψαν ακόμα περισσότερο όταν ο συνήγορος του Νικου Ζήγρα πρότεινε να προσκομιστεί ο κατάλογος των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ Τσοχατζόπουλου – Κωνσταντάτου, ισχυριζόμενος στενή τους σχέση.
Τσοχατζόπουλος: «Τι καλά, κύριε πρόεδρε; Εδώ αναφέρεται αυθαίρετα ότι υπήρχε συνεννόηση δική μου με τον Κωνσταντάτο».
Κωνσταντάτος (παρεμβαίνει) : «Σε ό,τι ιερό έχω, ούτε τον έχω δει τον άνθρωπο (σ.σ. τον Τσοχατζόπουλο) μπροστά μου, ούτε πίσω μου. Ποτέ δεν τον έχω δει. Ως Ελλην πολίτης, τον ξέρω από τα ΜΜΕ».
Το χειρουργείο της Βίκυς
Στο μεταξύ η υπεράσπιση της Βίκυς Σταμάτη προσκόμισε στο δικαστήριο ιατρικό φάκελο που αποδεικνύει, όπως αναφέρθηκε, ότι υποβλήθηκε σε «μερική μαστεκτομή» για την αφαίρεση ογκιδίων.
Πρόεδρος: «Περαστικά, τι άλλο να πούμε;»
Ακόμη, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου, κατέθεσε και τραπεζικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι η κατηγορουμένη αδυνατεί να καταβάλει τις δόσεις του δανείου για το περιβόητο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.