Με γκρίνιες από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ άρχισε χθες η μάχη για το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή της Βουλής. Επανεμφάνιση Ντόρας με αιχμές κατά Στουρνάρα. Κριτική και από τους Δ. Κρεμαστινό και Γ. Κουτσούκο
Του Χάρη Ιωάννου
Παραδέχονται ότι το νομοσχέδιο δεν μεταρρυθμίζει το παραμικρό και απλώς απολύει «τυφλά» δημοσίους υπαλλήλους, γκρινιάζουν για επιμέρους διατάξεις, όμως κανείς από τους «διαμαρτυρόμενους» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν τολμά να πει ότι καταψηφίζει το δαιδαλώδες πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχει θέσει η τρόικα για την επόμενη δόση. Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η επανεμφάνιση μετά από καιρό της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία άσκησε οξεία κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στην ίδια την τρόικα για τις επιλογές τους.
Στη συζήτηση, που ξεκίνησε χθες σε υψηλούς τόνους στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το κλίμα δυναμιτίστηκε από την αρχή, μετά την εισήγηση του Γ. Στουρνάρα να γίνει με τη διαδικασία –όχι του κατεπείγοντος– αλλά απλά του επείγοντος (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 49). «Εξευτελίζετε τη Βουλή. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι δικτατορία της τρόικας με κυβέρνηση ανδρεικέλων», κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης.
Λαμβάνοντας τον λόγο στη συνέχεια η Ντ. Μπακογιάννη επισήμανε στους παριστάμενους υπουργούς της κυβέρνησης (Γ. Στουρνάρα, Κυρ. Μητσοτάκη, Γ. Μιχελάκη) πως «η τρόικα έρχεται και μας ζητάει πράγματα που έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και τρία χρόνια», κάνοντας λόγο για αποτυχία του πολιτικού συστήματος.
Αν και πρώην δήμαρχος, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας, καθώς «ο θεσμός απαξιώθηκε» και αναρωτήθηκε «πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις για τις απομακρύνσεις στην εκπαίδευση», ενώ πρόσθεσε πως «θέλω να δω να φεύγουν οι χαραμοφάηδες και όχι οι άξιοι».
Αναφερόμενη στο ζήτημα των αποδείξεων, επισήμανε πως «έχουν εκτιναχθεί οι μαύρες συναλλαγές» και αναρωτήθηκε «τι κερδίζει η τρόικα επιμένοντας σε μια πολιτική μείωσης των εσόδων. Τι κερδίζουν αυτοί οι καμπαλέρος;»
Με την αδελφή του συμφώνησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας μεταρρύθμιση. Για την κινητικότητα έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στους άλλους υπουργούς, λέγοντας ότι πρέπει να την προετοιμάσει ο καθένας στον τομέα του, ενώ κατηγόρησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις οριζόντιες απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν.
Σύμφωνα με τον υπουργό, βασικό κριτήριο για τις απομακρύνσεις υπαλλήλων θα είναι ο τρόπος που μπήκαν στο Δημόσιο, δηλαδή μέσω ΑΣΕΠ ή όχι.
Αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο εξέφρασαν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Δημ. Κρεμαστινός κάλεσε την κυβέρνηση να προβληματιστεί και ανέφερε πως είναι «πολύ σκληρό να ακούγεται η λέξη αναιτιολόγητη απόλυση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Κουτσούκος, ο οποίος κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα, ούτε για την αναγνώριση του λάθους του ΔΝΤ ούτε για τη ρήτρα ύφεσης.
Εντονα επικριτική ήταν και η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), λέγοντας πως «με τις διατάξεις αυτές κανείς δεν θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδυναμία να διαπραγματευτεί με επιτυχία».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απάντησε στο ερώτημα αν θα ληφθούν νέα μέτρα το 2014 με ένα «πολύ πιθανόν όχι», διευκρινίζοντας ότι μπορεί να ληφθούν άλλα καλύτερα ή ισοδύναμα μέτρα.
Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Ελληνες.