12/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλχημείες στα καμένα!

Διαφορές εντοπίζονται στα στοιχεία δύο υπουργείων, για τα κονδύλια του Ταμείου Μολυβιάτη. Σημαντικά ποσά φαίνεται να διατέθηκαν προκειμένου να πληρωθούν διάφορα έργα που δεν σχετίζονται με την αποκατάσταση των ζημιών πυρόπληκτων περιοχών.
      Pin It

Διαφορές εντοπίζονται στα στοιχεία δύο υπουργείων, για τα κονδύλια του Ταμείου Μολυβιάτη. Σημαντικά ποσά φαίνεται να διατέθηκαν προκειμένου να πληρωθούν διάφορα έργα που δεν σχετίζονται με την αποκατάσταση των ζημιών πυρόπληκτων περιοχών

 

Του Δημήτρη Τερζή

 

44Ανικανότητα; Γραφειοκρατία; Εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων; Τι ακριβώς απ’ όλα αυτά ισχύει στην Ηλεία, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει ουσιαστικά έργα ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές και ανάπτυξης του νομού μέσα από τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη;

 

Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας και που προέρχονται από το υπουργείο Μεταφορών –το οποίο χειρίζεται το Ταμείο από τη στιγμή που αυτό ενσωματώθηκε στις Δημόσιες Επενδύσεις– δεν έχουν μπερδέψει μόνο εμάς στην καταμέτρηση των χρημάτων, αλλά και βουλευτές του νομού, όπως ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα της Ν.Δ.

 

Μάλιστα, ο εν λόγω βουλευτής έχει καταθέσει εδώ και καιρό μήνυση κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να μάθει τι έχουν γίνει τα χρήματα.

 

Ερωτήσεις στη Βουλή

 

Την ίδια ώρα, η συνάδελφός του στη Βουλή και στο κόμμα, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία τυγχάνει να είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δηλώνει πως μεταξύ άλλων έχουν χρηματοδοτηθεί άσχετα έργα, ενώ υπάρχει και καταγγελία για έργο με αντικείμενο την αναδάσωση του δάσους της Φολόης ύψους 4 εκατ. ευρώ από πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Η λεπτομέρεια είναι πως το δάσος της Φολόης ουδέποτε κάηκε.

 

«Υπάρχουν σοβαρά έργα που δεν έχουν γίνει», λέει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» η κυρία Αυγερινοπούλου. «Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο δρόμος προς την Αρτέμιδα και τη Μάκιστο (σ.σ.: τα χωριά που επλήγησαν ίσως περισσότερο και μέτρησαν νεκρούς), το Σπήλαιο του Καϊάφα, ενώ δεν χρηματοδοτήθηκαν οι κτηνοτρόφοι από τα χωριά της Πηνείας».

 

Οι συνέπειες της καταστροφής δεν ήταν μόνο δάση και σπίτια, αλλά και ζωντανά και καλλιέργειες και αυτό φαίνεται στο πόρισμα που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες μέρες η Επιτροπή.

«Ενα θέμα επίσης στο οποίο δεν αναφέρεται κανείς είναι αυτό της περιβαλλοντικής καταστροφής», συμπληρώνει η κ. Αυγερινοπούλου.

 

Η βιοποικιλότητα του νομού έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, ενώ η διάβρωση του εδάφους είναι μεγάλη. Πώς νομίζετε είχαμε τις φετινές πλημμύρες; Γνωρίζετε πως υπάρχει Εθνικό Πρόγραμμα κατά της Διάβρωσης απ’ το 2010 –πρόγραμμα της Ε.Ε.– και η Ηλεία είναι εκτός;»

 

Αν διαβάσει κανείς τον κατάλογο με τα έργα που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί απ’ το Ταμείο Μολυβιάτη, θα διαπιστώσει πως μπορεί, π.χ., να μην έχει κατασκευαστεί ο δρόμος προς την Αρτέμιδα ή τη Μάκιστο, ωστόσο βρέθηκε κονδύλι ύψους 178.500 ευρώ για την «Αμοιβή των 15 διακριθεισών ομάδων στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό “Σχεδιασμός Προτύπων Κατοικιών” για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, για την εκπόνηση οριστικής μελέτης για έκδοση οικοδομικής άδειας (αρ. εντάλματος 23/21-08-2008)».

 

Πιο κάτω, στη σχετική λίστα διαβάζουμε πως βρέθηκε κονδύλι ύψους 180.000 ευρώ για έναν αρχαιολογικό χώρο της Ρόδου, ωστόσο η Σπηλιά Καϊάφα –που αποτελεί κομμάτι των ιαματικών λουτρών της περιοχής– παραμένει ως έχει απ’ την καταστροφή. Ποιοι φταίνε λοιπόν για την ολιγωρία και ποια έργα χρηματοδότησαν τελικά τα χρήματα;

Scroll to top