Της Χαράς Τζαναβάρα
Σε εκ νέου επιβολή του προστίμου για το γνωστό σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω του λογισμικού της Vodafone προχώρησε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Η πληροφορία έρχεται στο φως μέσα από την έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το 2012, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η υπόθεση είχε κυριαρχήσει στην επικαιρότητα το 2006 και μετά τις αποκαλύψεις η ΑΔΑΕ είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 76 εκ. ευρώ. Η Vodafone όμως είχε προσφύγει στο ΣτΕ, το οποίο τον Μάρτιο του 2009 το είχε ακυρώσει για τυπικούς λόγους και επέβαλε στο Δημόσιο να το επιστρέψει και μάλιστα με τόκο. Το ακυρωτικό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η ΑΔΑΕ, πριν να προχωρήσει σε καταδικαστικές αποφάσεις, οφείλει να οργανώσει ανοιχτή συνεδρίαση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θεωρώντας ότι η ανεξάρτητη αρχή λειτουργεί ως «οιονεί δικαστήριο».
Ωστόσο, ο ιδρυτικός νόμος της ΑΔΑΕ επέβαλε διαδικασία λήψης αποφάσεων κεκλεισμένων των θυρών. Η ανεξάρτητη αρχή προχώρησε σε αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας της και επανήλθε στην υπόθεση. Κίνησε νέα διαδικασία ακρόασης, καλώντας και πάλι τους αρμόδιους της Vodafone «με αντικείμενο τον έλεγχο παραβάσεως της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών». Με απόφαση της ολομέλειας στις 2 Ιανουαρίου 2013, η ΑΔΑΕ τιμώρησε και πάλι την εταιρεία, επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 50,6 εκ. ευρώ. Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει με αρμόδιους της Αρχής για να πληροφορηθεί αν έχει καταβληθεί πρόστιμο, αλλά δεν έλαβε απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε.
Από την έκθεση προκύπτει ότι το 2012, λόγω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, οι έρευνες περιορίστηκαν μόνον σε 74 περιπτώσεις για τις οποίες προηγήθηκαν καταγγελίες. Από αυτές οι 67 αφορούσαν εταιρείες παροχής τηλεφωνικών επικοινωνιών και οι υπόλοιπες επτά ταχυδρομικές υπηρεσίες. Σε τέσσερις περιπτώσεις που δεν κατονομάζονται διαπιστώθηκαν «αποκλίσεις από την εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας και τις σχετικές διαδικασίες διασφάλισης του απορρήτου». Σημειώνεται απλώς ότι αφορούν παραβιάσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Την περασμένη χρονιά η ΑΔΑΕ παρέλαβε από τις εισαγγελικές αρχές 2.634 φακέλους με αιτήματα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, έναντι 3.472 το 2011, καθώς και 2.055 βουλεύματα που ζητούσαν συνδρομή για τη διαλεύκανση στην τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Στην έκθεση περιλαμβάνεται αναλυτική πρόταση για την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών της Αρχής. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύσταση 100 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 57 να καλυφθούν από ειδικευμένο προσωπικό.