Την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει, επανέλαβαν στην έκτακτη σύνοδο οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων
Της Αννας Ανδριτσάκη
Τα ΤΕΙ οδηγούνται σε αποσύνθεση, λειτουργούν υποτυπωδώς. Μια κραυγή αγωνίας που επαναλαμβάνεται συνεχώς τον τελευταίο χρόνο από την τεχνολογική κοινότητα και διατυπώθηκε ακόμη μια φορά, χθες, στην έκτακτη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ. Ο κίνδυνος να μην ανοίξουν τα Ιδρύματα τον Σεπτέμβριο και να μην ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο επισημάνθηκε με την ίδια αγωνία που χαρακτήριζε την προ ημερών ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό.
Λύση δεν βρέθηκε, παρά μόνον κάτι αόριστες δεσμεύσεις για την εξεύρεση επιπλέον προσωπικού με την απασχόληση στα ΤΕΙ υποψήφιων διδακτόρων, αλλά όχι με επιπλέον κονδύλια για τη μισθοδοσία τους (!).
Λειτουργικά προβλήματα
Το ζήτημα της κατοχύρωσής τους ως «Ανώτατων Ιδρυμάτων με ακαδημαϊκό χαρακτήρα» αποτέλεσε το έτερο μεγάλο θέμα της συνόδου καθώς, όπως επισημάνθηκε, μαζί με τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα «δημιουργούν μιαν εικόνα, όχι μακράν της πραγματικότητας, υποβάθμισης του ρόλου και της αποστολής των ΤΕΙ, με κίνδυνο να πληγεί η βιωσιμότητά τους».
Οι πρόεδροι που έχουν θέσει στη διάθεση του υπουργού τις παραιτήσεις τους, επανέλαβαν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ιδρύματα, ειδικά όσον αφορά τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού κυρίως μετά τη μείωση των συμβασιούχων κατά 90%. Επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορούν να προσφέρουν παρά το ήμισυ του εκπαιδευτικού τους έργου, δήλωσαν: «Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για 1.300 θέσεις έκτακτου προσωπικού ουδόλως ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ΤΕΙ. Η απευκταία λύση είναι να ανασταλούν μαθήματα ή να εκπαιδευτεί ο μισός τουλάχιστον φοιτητικός πληθυσμός στα εργαστήρια, αφού το υπ. Παιδείας δεν δίνει λύση στο λειτουργικό και υπαρξιακό αυτό πρόβλημα για τα ΤΕΙ, γεγονός που προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις και από την πλευρά των φοιτητών».
Οπως επισημαίνουν, «με τις μέχρι τώρα μορφές του σχεδίου “Αθηνά” και τις αθέμιτες παρεμβάσεις στη διαμόρφωσή του, μαζί με την έλλειψη πόρων και ιδιαίτερα εκπαιδευτικού προσωπικού, τα ΤΕΙ οδηγούνται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, με απρόβλεπτες συνέπειες». Γι' αυτό ζητούν την απόσυρση του «Αθηνά» ώστε να επανακαθορισθεί ορθολογικά η αναδιάταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ουσιαστική συμμετοχή των ΑΕΙ σε διαβούλευση, με κριτήρια ακαδημαϊκά, σύμφωνα με τις κοινωνικές, πολιτισμικές και παραγωγικές ανάγκες της χώρας.