Pin It

Χρειάστηκε να αποφασίσει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για την οριστική απόλυση υπαλλήλου του ΙΚΑ με αμετάκλητη καταδίκη σε κάθειρξη 18 ετών για κακουργηματικές πράξεις, με τις οποίες ζημίωσε το Δημόσιο πάνω από 2 εκατ. ευρώ

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Δημόσιος υπάλληλος-«μπουμπούκι» που είχε αποδεδειγμένα -και με τη βούλα της Δικαιοσύνης- κατακλέψει την υπηρεσία του έφερε και αντιρρήσεις για την… απόλυσή του. Ο λόγος για υπάλληλο του ΙΚΑ με αμετάκλητη καταδίκη σε κάθειρξη 18 ετών για κακουργηματικές πράξεις με τις οποίες ζημίωσε (προς ίδιον όφελος και προς όφελος τρίτων) τον πρώτο ασφαλιστικό φορέα της χώρας με τεράστια ποσά και ο οποίος διεκδικούσε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την… ακύρωση της πειθαρχικής απόφασης για οριστική απόλυσή του.

 

Τα έργα και οι ημέρες του υπαλλήλου, ελεγκτή στο Τμήμα Εσόδων Κοινών Επιχειρήσεων νησιωτικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ, αποκαλύφθηκαν το φθινόπωρο του 2003 κατά τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου.

 

Ανάμεσα στα «ανδραγαθήματά» του από τον έλεγχο καταγράφηκε ότι:

 

* Συνέταξε και χορήγησε 175 πλαστά ασφαλιστικά βιβλιάρια σε 28 εργαζομένους 13 επιχειρήσεων, για τους οποίους δεν είχαν καταβληθεί στο ΙΚΑ οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και οι εργαζόμενοι παρέμεναν ανασφάλιστοι.

 

* Χορήγησε 20 ασφαλιστικά βιβλιάρια σε 10 εργαζομένους για τους οποίους δεν εντοπίστηκαν οι εργοδοτικές επιχειρήσεις ώστε να γίνει ο καταλογισμός των οφειλόμενων εισφορών που ανέρχονταν σε 16.387,61 ευρώ.

 

* Σε τουλάχιστον 14 περιπτώσεις διενήργησε σε διάφορες επιχειρήσεις πλημμελείς ελέγχους, με αποτέλεσμα να χάσει το ΙΚΑ από εισφορές και πρόστιμα 1.929.366,65 ευρώ.

 

* Σύμφωνα με καταγγελίες εργοδοτών, οικειοποιήθηκε τα χρήματα που του κατέβαλλαν κάθε μήνα για την εξόφληση των υποχρεώσεών τους προς το ΙΚΑ.

 

* Φέρεται ως μοναδικός δράστης της εξαφάνισης βιβλίων ελέγχου επιχειρήσεων στις οποίες είχαν διαπιστωθεί παράνομες πράξεις, έτσι ώστε να είναι αδύνατος ή δυσχερής ο έλεγχος και ο εντοπισμός των πράξεων.

 

* Παρέλαβε δηλώσεις επιχείρησης αξίας εισφορών 2.302 ευρώ, χωρίς την προβλεπόμενη νομότυπη διαδικασία, ώστε να φέρονται οι εισφορές αυτές ως εμπροθέσμως καταβληθείσες και να μην επιβληθεί σε βάρος της επιχείρησης πρόστιμο σε ποσοστό 20% επί των εισφορών αυτών, δηλαδή ποσό 460.472,48 ευρώ.

 

Ο «χαρισματικός» υπάλληλος υπέβαλλε συνεχώς ενστάσεις από το 2005, που έγινε το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο σε βάρος του, μέχρι το 2009 που το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό επικύρωσε την απόφαση της οριστικής του απόλυσης.

 

Το 2006 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 21 ετών για κακουργηματικές πράξεις με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου και το 2009 το Εφετείο μείωσε την ποινή στα 18 χρόνια, απόφαση που κατέστη αμετάκλητη από τον Αρειο Πάγο δύο χρόνια αργότερα.

 

Μετά από όλα αυτά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε βεβαίως την προσφυγή του κρίνοντας ότι η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης που του επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα.

 

[email protected]

 

 

Scroll to top