Pin It

Απέρριψαν πάλι ένα τέτοιο ενδεχόμενο και απέφυγαν να απαντήσουν για τη στάση του Βερολίνου μετά τις γερμανικές εκλογές

 

Οι ενδείξεις ότι το ελληνικό πακέτο διάσωσης «μπάζει» και ενδεχομένως ξεμείνει σύντομα από ρευστό αυξάνονται

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Μέρκελ και Σόιμπλε απέρριψαν για ακόμη μια φορά χθες το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όμως οι ενδείξεις ότι το ελληνικό πακέτο διάσωσης «μπάζει» -και ενδεχομένως ξεμείνει σύντομα από ρευστό- αυξάνονται.

 

Σε συνέντευξή της προς δύο εφημερίδες της πατρίδας της -«Maerkische Oderzeitung», «Suedwest Presse»- η Γερμανίδα καγκελάριος χθες ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι το Βερολίνο στηρίζει την Ελλάδα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.

 

Προειδοποίηση

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «έκτακτο γεγονός» που ήδη έχει γίνει και προειδοποίησε ότι ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το σύνολο της ευρωζώνης.

 

«Κανένας επενδυτής δεν θα αγόραζε πια ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Bild». Ο Σόιμπλε, που έρχεται στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη, υπενθύμισε ακόμη ότι το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας τρέχει ώς το τέλος του 2014, ενώ σε ερώτηση της «Bild» για το αν η Γερμανία θα δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου απάντησε ότι το συμφωνηθέν πρόγραμμα είναι έτσι ώστε η Ελλάδα να εξυπηρετεί τα χρέη της στο τέλος πάλι μόνη της, το αργότερο ώς το 2020.

 

«Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της… οι πρώτες επιτυχίες φαίνονται… η Ελλάδα έχει ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις… η χώρα γίνεται πάλι πιο ανταγωνιστική και εξυγιαίνει τα οικονομικά της» συμπλήρωσε.

 

Η άρνηση του Σόιμπλε -αλλά και της Μέρκελ επανειλημμένως νωρίτερα- να δεσμευτούν σε μια σαφή απάντηση για το ποια θα είναι η στάση της Γερμανίας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου απέναντι στο παραπαίον ελληνικό πρόγραμμα, μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλεί.

 

Το ΔΝΤ πιέζει

 

Ο επικεφαλής του Euro-group, Γερούν Ντάισεμπλουμ, είχε δηλώσει ότι το ενδεχόμενο χορήγησης επιπλέον κεφαλαίων προς την Ελλάδα θα εξεταστεί τον Απρίλιο του 2014. Ωστόσο το ΔΝΤ πιέζει η ημέρα της κρίσης να έρθει νωρίτερα, ενώ όλο και πιο πολλοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα ξεμένει ταχύτερα του αναμενομένου από μετρητά. «…υπάρχουν ενδείξεις ότι το δεύτερο πρόγραμμα των 172 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ξεμένει από ρευστότητα πολύ ταχύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν» τονίζει χαρακτηριστικά σε χθεσινή του ανάλυση στους «Financial Times» o Πέτερ Σπίγκελ. «Από τη στιγμή που εγκρίθηκαν τα 3 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας -ως μέρος της δόσης των 4,8 δισ. ευρώ (η οποία εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα)- οι συνολικές δαπάνες θα αγγίξουν τα 133,6 δισ. ευρώ σε σύνολο 144,6 ευρώ που έχουν δεσμευτεί ότι θα καταβάλουν από τη μεριά τους οι Ευρωπαίοι. Ετσι μένουν μόλις 11 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά ταμεία…» σημειώνει ο Σπιγκελ, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως το 2014 να μην υπάρχει «καθόλου καύσιμο στο ντεπόζιτο».

 

Ασάφεια

 

Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα καθιστά ασαφές το αν τα μετρητά μπορεί να εξαντληθούν πολύ νωρίτερα. Δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση για το γ΄και δ΄ τρίμηνο του 2014, ενώ για το β΄ έχει απομείνει μόλις 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντίθεση με την πρόβλεψη που υπήρχε στην περσινή αναδιάρθρωση του προγράμματος για δόση 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Ολα θα εξαρτηθούν από τα έσοδα που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ελληνικό Δημόσιο από τις ιδιωτικοποιήσεις στους επόμενους μήνες.

 

Αυτές όμως δεν πηγαίνουν καλά και αν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει καλύτερα στη συνέχεια, τα έσοδα στα οποία ποντάρει η τρόικα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα εξαφανιστούν.

 

Κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα της Ε.Ε. θα εξαντληθούν νωρίτερα από την προθεσμία που έχει θέσει ο Ντάισεμπλουμ.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν βλέπει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

 

Scroll to top