Pin It

TΡΑΙΝΟΣΕ: Ενδιαφέρον από Ρώσους, Κινέζους και Γάλλους • Ο αγοραστής θα εξασφαλίσει δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο από το ελληνικό Δημόσιο • Χθες το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε επίσημα τον διαγωνισμό για την πώληση του 100% της εταιρείας

 

«Τη νοικοκυρέψαμε και ετοιμαζόμαστε να την πουλήσουμε σε ξένο Δημόσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο Θ. Λεβέντης, πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ που έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Στις 16 Σεπτεμβρίου «κληρώνει» η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ετοιμάζεται να πωληθεί με αξιοζήλευτη… προίκα. Χθες το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε επίσημα τον διαγωνισμό για την πώληση του 100% της εταιρείας, ο οποίος θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι θα υποβάλουν κατ’ αρχάς τα στοιχεία που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, θα αξιολογηθούν και, στη συνέχεια, πιθανόν στο τέλος του χρόνου, θα κληθούν να υποβάλουν την οικονομική προσφορά τους.

 

Ζωηρό ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι που δεν αποκλείεται να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, σε κοινοπραξία με άλλες εταιρείες από τρίτες χώρες. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται μόνο για τις εμπορευματικές μεταφορές και αναμένεται να κινηθούν για τη γραμμή Ικόνιο-Θριάσιο, ενώ και οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι λέγεται πως καλοβλέπουν το κερδοφόρο δίκτυο του προαστιακού.

 

Μέσα στο επόμενο δίμηνο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ οφείλει να υπογράψει πενταετή σύμβαση με το Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών έναντι ετήσιας αμοιβής που δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με άλλη σύμβαση, θα συμφωνήσει με τον ΟΣΕ για τη μακροχρόνια μίσθωση, έως 10 ετών, για τη χρήση και τη συντήρηση τροχαίου υλικού. Είναι μέρος της «προίκας» που θα εξασφαλιστεί για τους ενδιαφερόμενους. Δεν γίνεται αναφορά για το μέλλον του προσωπικού, το οποίο την τελευταία τριετία συρρικνώθηκε από 6.500 σε 3.000.

 

Ενα άλλο κομμάτι της «προίκας» προς τους επίδοξους επενδυτές αφορά την πρόσφατη συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ – COSCO – HP για μεταφορά εμπορευμάτων από το λιμάνι του Πειραιά στο νέο εμπορευματικό κέντρο που κατασκευάζεται στον Ασπρόπυργο, με προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

 

Εχει ενδιαφέρον η έμμεση πριμοδότηση δημόσιων οργανισμών τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ή η κοινοπραξία εταιρειών που θα συμμετέχει στη διαδικασία πρέπει τις τρεις τελευταίες χρήσεις να διαθέτει ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο. Το ποσό διπλασιάζεται σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις… Δεν διασαφηνίζεται τι θα ισχύσει σε περίπτωση μικτού σχήματος. Αναφέρεται πάντως ότι στις κοινοπραξίες ο επικεφαλής του σχήματος θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 34% των μετοχών.

 

Προβλέπονται επίσης νομικές δικλίδες ασφαλείας, αφού αποκλείονται εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Με αυτές τις προδιαγραφές δεν μπορούν με μετέχουν στον διαγωνισμό οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του δικαστηρίου της Φρανκφούρτης για μίζες σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

Το… παράθυρο και οι Γερμανοί

 

Οι Γερμανοί, ωστόσο, φτάνουν με τα δικά τους τρένα ώς τα βόρεια ελληνικά σύνορα και δεν αποκλείεται να μπουν από το… παράθυρο, μισθώνοντας τη χρήση του δικτύου από το σχήμα που θα αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 

Σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ έχουν οριστεί η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, η «Κάντορ», η Louis Berger, η Hogan Lovells International και το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα.

 

Στην προκήρυξη παρουσιάζεται το προφίλ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ιδρύθηκε το 2005 ως θυγατρική του ΟΣΕ και από τα τέλη του 2008 η κυριότητα μεταβιβάστηκε εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο. Το τροχαίο υλικό πάντως εξακολουθεί να ανήκει στον ΟΣΕ, όπως και οι επισκευαστικές βάσεις που σταδιακά θα περάσουν στη νέα εταιρεία, τη ROSCO.

 

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εμφάνισε για πρώτη φορά το 2012 θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Τα μικτά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν το 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 269.241 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 2011 η εταιρεία είχε αρνητικά EBITDA, ύψους 26 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες ύψους 33 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών σε σχέση με την περασμένη χρονιά, καθώς πέτυχε συνολικά έσοδα ύψους 140 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή και το 2011. Παράλληλα, όμως, πέτυχε σημαντική πτώση των εξόδων κατά 33 εκατ. ευρώ, τα οποία μειώθηκαν από τα 173 εκατ. ευρώ στα 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή συρρικνώθηκαν κατά σχεδόν 20%. Κύριος λόγος αυτής της αλλαγής των οικονομικών μεγεθών ήταν οι μειωμένες αμοιβές και έξοδα προσωπικού (36 εκατ. ευρώ αντί 49 εκατ. ευρώ), καθώς και οι περικοπές τόσο στα έξοδα εκμετάλλευσης (16 εκατ. ευρώ αντί 27 εκατ. ευρώ) όσο και το κόστος ενοικίασης (18 εκατ. αντί 23 εκατ. ευρώ) και συντήρησης τροχαίου υλικού (19 εκατ. ευρώ αντί 23 ευρώ).

 

«Τη νοικοκυρέψαμε και ετοιμαζόμαστε να την πουλήσουμε σε ξένο Δημόσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο Θ. Λεβέντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ, που έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ.

 

Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται μόνο για τις εμπορευματικές μεταφορές και αναμένεται να κινηθούν για τη γραμμή Ικόνιο-Θριάσιο

 

Εκτύπωση

 

Επιστροφή

 

Scroll to top