14/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς εκλογή Κ.Ε. με λίστες

      Pin It

Συμβιβαστικό μοντέλο συζητείται για τις συνιστώσες – θα μπορούν να κρατήσουν τις δομές τους, λειτουργώντας ως «τάσεις», αρκεί να μην τοποθετούνται δημοσίως αντιθετικά προς το ενιαίο κόμμα. Την Κυριακή οι τελικές αποφάσεις

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Στην τελική ευθεία οδεύει το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα αναμένεται να ληφθεί το σύνολο των πολιτικών και ιδρυτικών αποφάσεων του νέου ενιαίου κόμματος της Αριστεράς.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, που θα πραγματοποιήσει σήμερα την καταληκτική ομιλία του, θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα των διαθέσεών του σχετικά με το νέο κόμμα. Αναμένεται να καταθέσει το πολιτικό πλαίσιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ξεκαθαρίσει ότι οι προτεραιότητες της αριστερής κυβέρνησης συνοψίζονται στην ακύρωση των μνημονίων και στην εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι, για να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το ενιαίο κόμμα της Αριστεράς θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των πολιτικών αντιπάλων του και των διεθνών εταίρων της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους συνεργάτες του να ακούσουν όλες τις τοποθετήσεις των συνέδρων και κατόπιν να συγκληθεί η ομάδα που θα επιμεληθεί την ομιλία του.

 

Τροπολογίες

 

Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να καταθέσει τρεις τροπολογίες στο κείμενο απόφασης. Η πρώτη θα αφορά το ζήτημα της δανειακής σύμβασης και της ευρωζώνης, η δεύτερη θα περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων και η τρίτη την κυβέρνηση της Αριστεράς και τις δέουσες συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ζήτημα του χρέους η μειοψηφία υπερασπίζεται τη «σκληρή στάση» έναντι των δανειστών σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει και σε ρήξη με την ευρωζώνη, ενώ προτείνεται η επιθετική στάση της κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα εθνικοποιήσει τράπεζες και προβληματικούς τομείς της παραγωγής.

 

Οσο δε για το θέμα των συμμαχιών, προτείνεται η προσήλωση στις κλήσεις για συνεργασία προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ απορρίπτοντας σενάρια συγκυβέρνησης με άλλους πολιτικούς χώρους.

 

Ενδεικτικό είναι πάντως το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη που συντάσσονται με την Αριστερή Πλατφόρμα κάνουν αναφορές στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου. Ο Αντώνης Νταβανέλος μάλιστα με κείμενό του σημείωνε ότι «αυτό το κρί­σι­μο ζή­τη­μα επι­χει­ρεί­ται σή­με­ρα να «κρυ­φτεί» πίσω από τον καπνό που έχει ξε­ση­κω­θεί για τις «συ­νι­στώ­σες» και πίσω από τις δη­μα­γω­γί­ες για τους «μη­χα­νι­σμούς» των αρι­στε­ρών από­ψε­ων».

 

Οσον αφορά τις συνεργασίες, την απάντηση από την πλευρά της πλειοψηφίας έδωσε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απέρριψε κάθε σενάριο «ολίσθησης» στην Κεντροαριστερά, λέγοντας ότι «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε μάχη κατά της Κεντροαριστεράς, μια μάχη που απείλησε ακόμα και την ύπαρξή μας, αλλά μείναμε και μένουμε αμετακίνητοι».

 

Ο Νίκος Παππάς, συνεργάτης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε τα περί ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ «από τα αριστερά της αριστεράς μέχρι την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας», ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης κατέθεσε την πλατφόρμα του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Αριστερά, μετά τον Εμφύλιο, έδρασε ως συμπληρωματική ή περιθωριακή δύναμη, αλλά σήμερα είναι αναγκαίο να γίνει η Αριστερά ηγετική δύναμη της κοινωνίας, να ανταποκριθεί στην ιστορική πρόκληση και να μετασχηματιστεί σε πρωταγωνιστική δύναμη μέσα από τη βίαιη ωρίμανσή της».

 

Το οργανωτικό

 

Ο Γιάννης Δραγασάκης συνέδεσε μάλιστα την πολιτική ενδυνάμωση του κόμματος με την οργανωτική διάρθρωσή του. Ο υπεύθυνος κατάρτισης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι για να είναι ηγεμονεύουσα δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν χρειάζεται μόνο ενιαία εικόνα προς τα έξω αλλά και στο εσωτερικό του, να είναι ικανός να κάνει δύσκολες επιλογές και να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις». Σε αυτό το μοτίβο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να υπερβεί τις αντιδράσεις συνιστωσών για την αυτοδιάλυσή τους, ενώ στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη «φόρμουλα» της επόμενης μέρας.

 

Οι αιτιάσεις του Μανώλη Γλέζου και των συνοδοιπόρων του, που ζητούν να υπάρχει ελάχιστη εκπροσώπηση των συνιστωσών στα όργανα, αλλά και η άρνηση της ΔΕΑ να αυτοδιαλυθεί, προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες συνεχείς συσκέψεις με κορυφαία στελέχη της μειοψηφίας να επιχειρούν να γεφυρώσουν το χάσμα. Εκεί θα έγκειται και μία από τις τροπολογίες που θα καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία θα προτείνει να δοθεί περιθώριο χρόνου στις συνιστώσες να αποφασίσουν το μέλλον τους. Πρόκειται για μια «συμβιβαστική» άποψη που διαμορφώθηκε μέσα από τις διαβουλεύσεις της μειοψηφίας, καθώς και εκεί στελέχη υποστήριζαν ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τις συνιστώσες».

 

Πιθανότερο ενδεχόμενο είναι εν τέλει να επικρατήσει το «μοντέλο» της «παύσης αυτοτελούς λειτουργίας και δημόσιας τοποθέτησης» των συνιστωσών, που, όπως όλα δείχνουν, θα προταθεί από την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, οι συνιστώσες θα μπορούν να κρατήσουν τις δομές τους και να λειτουργούν ως «τάσεις», αρκεί να μην τοποθετούνται δημοσίως αντιθετικά από το ενιαίο κόμμα.

 

Οι άλλες δυο τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας στο καταστατικό θα αφορούν τη δυνατότητα ύπαρξης ξεχωριστών λιστών στις εσωκομματικές εκλογές, καθώς και την εκλογή του προέδρου από την εκάστοτε Κεντρική Επιτροπή. Κορυφαία στελέχη της εκτιμούσαν ότι, με δεδομένες τις διχογνωμίες που υπάρχουν σε όλα τα «στρατόπεδα», εν τέλει το συνέδριο θα εγκρίνει τις ξεχωριστές λίστες. Οσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, το πιθανότερο είναι να εγκριθεί η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από το συνέδριο.

 

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ο Ζώης Πεππές, «κοιτούν» και την «επόμενη μέρα», καθώς επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να διαρθρωθεί κυρίως από κλαδικές οργανώσεις, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα υποβαθμιστεί «ο πρωταρχικά ταξικός χαραχτήρας της κοινωνικής πάλης».

 

Εκλογή της νέας ηγεσίας

 

Αύριο θα διεξαχθεί η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί με λίστες. Η κατάρτισή τους αποτελεί επίσης αντικείμενο διαβουλεύσεων και διαπραγμάτευσης, ενώ η σύστασή τους θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσουν οι συνιστώσες που αρνούνται την «αυτοδιάλυση».

 

Αν η ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ, το Κόκκινο και το ΔΗΚΚΙ αποδεχτούν το προτεινόμενο μοντέλο και «πειθαρχήσουν» στην απόφαση του συνεδρίου, τότε θα συνταχθούν με την Αριστερή Πλατφόρμα. Ωστόσο η ενίσχυση του εκλεγμένων συνέδρων που πρόσκεινται στη ΔΕΑ, δίνει «φτερά» στην οργάνωση, η οποία στις διαπραγματεύσεις θα ζητήσει αναβαθμισμένο ρόλο. Απεναντίας ο Μανώλης Γλέζος, αν τελικά βρεθεί η συμβιβαστική λύση, θα κατέλθει με την πλειοψηφική Αριστερή Ενότητα.

 

Ο συσχετισμός των δυνάμεων πάντως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής: η Αριστερή Ενότητα αποτελεί περίπου το 74% των συνέδρων, η Αριστερή Πλατφόρμα το 24%, ενώ ένα 2% εμφανίζεται να μην τοποθετείται σε κάποια τάση.

 

[email protected]

Scroll to top