14/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλοκαιρινές αγωνίες γονέων

      Pin It

Με κλειστά τα σχολεία, όσοι δεν έφυγαν (και ποιοι φεύγουν πια) βλέπουν τα παιδιά τους κολλημένα σε μια κονσόλα παιχνιδιών. Κι αυτό τους γεμίζει άγχος

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Τα τζάμια στο σπίτι τρίζουν από τα ουρλιαχτά: «Πουλημένε!», «Ασχετε!», «Αντε φύγε από δω, ρε!». Πανικός. Ταυτόχρονα ακούω και τη φωνή του εκφωνητή: «Ο Μέσι διαμαρτύρεται για το οφσάιντ και ο διαιτητής τού δίνει κίτρινη κάρτα». Μα, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών τελείωσε, κάτι άλλο δεν ξέρω να ’χει, τι ποδόσφαιρο βλέπουν στις 5 το απόγευμα;

 

Κι όμως δεν βλέπουν. Παίζουν. Pro Evolution Soccer. Το ξέρετε; Διαλέγεις τις ομάδες σου και οργανώνεις το πρωτάθλημα. Οι παίκτες είναι οι κανονικοί. Ακόμα και οι εκφωνητές είναι φωνές γνωστές και αγαπημένες. Και τα πιτσιρίκια ζουν το παιχνίδι σαν να ήταν κανονικό. Μεταφέρουν τη ζωή στο παιχνίδι και το παιχνίδι στη ζωή. Εικονική πραγματικότητα; Οχι. Εναλλακτική πραγματικότητα. Δεν έχει πια πρωτάθλημα. Δεν πειράζει, φτιάχνεις το δικό σου.

 

Και τις φάσεις τις ζουν. Τι κι αν έχει πάρει μεταγραφή ο Μέσι για την αγαπημένη σου ομάδα; Θα γινόταν αυτό ποτέ στην πραγματικότητα; Οχι βέβαια, γι’ αυτό και η πραγματικότητα του παιχνιδιού είναι καλύτερη.

 

Είναι, όπως είχα γράψει και πολύ παλιά, όπως ο πιτσιρικάς που βάζει στην κονσόλα το άβαταρ του πεθαμένου πατέρα του. Και ξαφνικά μπορεί και παίζει ξανά μπάσκετ μαζί του. Ή ταξιδεύουν μαζί στο αεροπλάνο. Η μάνα δεν τ’ αντέχει, πλαντάζει. Ο μικρός όμως είναι ευχαριστημένος. Κάποτε θα έπρεπε να πάει στο νεκροταφείο, σ’ έναν χώρο ξένο, φτιαγμένο για μεγάλους. Τώρα δεν χρειάζεται, ο πατέρας του είναι στην κονσόλα, μοιράζεται μαζί του αγαπημένες στιγμές.

 

Ολα αυτά τρομάζουν. Κάποτε η αγωνία των γονιών ήταν να «μη χαλάσουν τα μάτια» των παιδιών τους. Σήμερα αυτή είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες μας. Τους επιβάλλεις να μην πάρουν την PSP μαζί τους στη βόλτα, για να γνωρίσουν κι άλλα παιδιά και να παίξουν μαζί τους. Και τα βλέπεις να μαραζώνουν σε μια γωνία. Τους αφήνεις να την πάρουν. Και ξαφνικά μαζεύονται όλοι σαν μελίσσι σ’ ένα μέρος, γνωρίζονται σε δευτερόλεπτα, ακόμα και οι πιο ντροπαλοί, αλλάζουν παιχνίδια, σχολιάζουν ο ένας το παίξιμο του άλλου. Τους απαγορεύεις να παίξουν ηλεκτρονικά στο σπίτι και βαριούνται. Τους βάζεις κανόνες: μισή ώρα παιχνίδι, μισή ώρα διάλειμμα και το διάλειμμα το ευχαριστιούνται όσο και το παιχνίδι. Ποιος έχει δίκιο;

 

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σ’ ένα πλαίσιο που εμείς δεν γνωρίζουμε καθόλου. Και γι’ αυτό δεν έχουμε και τα κλειδιά του. Τρέμουμε μήπως ως έφηβοι, αργότερα, κλειστούν στον εαυτό τους και βρουν στο ηλεκτρονικό παιχνίδι τη μόνη διέξοδο στη ζωή τους, με καταστροφικά αποτελέσματα. Τα σχετικά νοσοκομειακά προγράμματα απεξάρτησης είναι γεμάτα. Κι όμως αν ρωτήσεις, σχεδόν όλα τα παιδιά αυτά προέρχονται από προβληματικές οικογένειες. Τα υγιή παιδιά, το ξεπερνούν και συνεχίζουν τη ζωή τους. Και μετά έρχεται η ώρα του κινητού και των κοινωνικών δικτύων. Η σημερινή τρέλα, ωστόσο, δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Πιθανόν, τα σημερινά πιτσιρίκια με την τόσο εξοικείωση, να μην έχουν και τόσο κόλλημα αργότερα. Ή να έχουν μεγαλύτερο.

 

Ποιος θα τα πει στον γονιό αυτά; Ποιος θα τον βοηθήσει, αφού ακόμα και οι ψυχολόγοι δεν έχουν σωστές απαντήσεις, παρά μόνο για τις ακραίες περιπτώσεις. Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας λοιπόν. Επιμένοντας στη δουλειά στο σχολείο και στην άσκηση και αφήνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους -και μόνον αυτόν- να τον διαχειριστούν μόνα τους. Με επίβλεψη και με κανόνες. Χρονικούς και ηλικιακούς (τα παιχνίδια έχουν όλα σήμανση ηλικίας). Οπως τους μαθαίνουμε τα πάντα στη ζωή, θα τους μάθουμε κι αυτό. Κι ας μην το ξέρουμε. Μη μασάτε, δεν χρειάζονται τεχνολογικές δεξιότητες, αγάπη κι ενδιαφέρον χρειάζεται.

 

…………………………………………………………………………………

 

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

Το πρόγραμμα SABER (Satellite Broadband for European Regions – Δορυφορική Ευρυζωνικότητα για τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες) που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση δημοσίευσε σημαντικές, πρακτικές πληροφορίες για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές να μειώσουν το Ψηφιακό Χάσμα στην Ευρώπη μέσω της χρήσης δορυφορικής ευρυζωνικής τεχνολογίας. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται ως συνέχεια της δημοσίευσης του τελευταίου Πίνακα Αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα, όπου αναφέρεται πως οι κάτοικοι αρκετών περιοχών δεν απολάμβαναν τα πλεονεκτήματα της ευρυζωνικής σύνδεσης και πως η Επιτροπή θα εστιάσει στην ενθάρρυνση της χρήσης δορυφορικής ευρυζωνικής τεχνολογίας για την κάλυψη του 4,5% του πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πίνακα Αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις το 23,8% των κατοίκων της χώρας έχουν σταθερή ευρυζωνική σύνδεση (Ιανουάριος 2013), κάτω δηλαδή από το 28,8% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, και παρά την αύξηση κατά 2 μονάδες σε σχέση με το 2012. Το ποσοστό δε των συνδέσεων υψηλής ταχύτητας (τουλάχιστον 30 Mbps) είναι εξαιρετικά χαμηλό (0,1% σε σχέση με το 14,8% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.), ενώ δεν παρέχονται καθόλου εξαιρετικά γρήγορες συνδέσεις (τουλάχιστον 100 Mbps).

 

Το SABER εξέδωσε τις πρώτες τρεις εκθέσεις του, παρουσιάζοντας: Πώς το δορυφορικό ευρυζωνικό δίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην εκπλήρωση του στόχου παροχής βασικού ευρυζωνικού δικτύου σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για το 2013. Επίσης, περιέχει εκτενή ανάλυση σχετικά με τις προσφορές των δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, παρέχοντας στις δημόσιες αρχές ένα εργαλείο σύγκρισης της ποιότητας και του κόστους των υπηρεσιών της αγοράς. Αυτός ο πίνακας υπηρεσιών και τιμών θα παρακολουθείται και θα ανανεώνεται από το SABER τακτικά. Διεθνείς case studies από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα, όπου αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν με επιτυχία λύσεις δορυφορικού ευρυζωνικού δικτύου.

 

Χρήσιμες οδηγίες για δημόσιες αρχές που επιθυμούν να εφαρμόσουν προγράμματα δορυφορικών ευρυζωνικών λύσεων, διασφαλίζοντας τη διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε αυτήν την έκθεση το SABER δίνει προκαταρκτικές οδηγίες για την προμήθεια δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών και συμβουλές για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων (πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα τέλη του 2012) που είναι διαθέσιμες από την Eυρωπαϊκή Ενωση για την παροχή ευρυζωνικής κάλυψης κατά τη χρονική περίοδο 2007-2013. Αυτή η χρηματοδότηση θα χαθεί εάν δεν δεσμευθεί σε συγκεκριμένα προγράμματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

…………………………………………………………………………………………………

 

e-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 

Η νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) «Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 1996-2010: Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά – Scopus» διατίθεται οnline στη διεύθυνση www.ekt.gr/metrics/report03. Η μελέτη αποτυπώνει την επιστημονική συγγραφική δραστηριότητα των ελληνικών φορέων σε διεθνή περιοδικά για τη δεκαπενταετία 1996-2010 και αναδεικνύει τη θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον. Ακόμα, με στόχο την καλύτερη απεικόνιση και ανάδειξη της περιφερειακής διάστασης της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας, το ΕΚΤ αποτύπωσε σε διαδραστικούς χάρτες τους βασικούς βιβλιομετρικούς δείκτες σε κάθε ελληνική περιφέρεια (http://metrics.ekt.gr/map-diagrams).

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα στοιχεία της Scopus επιβεβαιώνουν ότι την περίοδο 1996-2010 οι ελληνικές δημοσιεύσεις τοποθετούνται δυναμικά στο διεθνές περιβάλλον όσον αφορά την απήχηση, την πρωτοτυπία, την ποιότητα και την αναγνωρισιμότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι την πενταετία 2006-2010, οι ελληνικές δημοσιεύσεις με 4,98 αναφορές ανά δημοσίευση ξεπερνούν τον μέσο όρο αναφορών στον ΟΟΣΑ (4,79). Ακόμα, καταγράφεται υψηλή απήχηση σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με την υψηλότερη απήχηση στο πεδίο «Ανθρωπιστικές Επιστήμες» (σχετικός δείκτης απήχησης: 1,14 με παγκόσμιο μέσο όρο 1), και ακολουθούν τα πεδία «Μηχανική και Τεχνολογία» (1,12), «Γεωργικές Επιστήμες» (0,99), «Φυσικές Επιστήμες» (0,97), «Ιατρική και Επιστήμες Υγείας» (0,93) και «Κοινωνικές Επιστήμες» (0,81).

 

Οι διαδραστικοί χάρτες παρουσιάζουν στοιχεία για την επιστημονική παραγωγή κάθε περιφέρειας, όπως προκύπτει από τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων που παράγουν οι φορείς που είναι εγκατεστημένοι σε αυτήν, την απήχηση σε διεθνές επίπεδο (αριθμός αναφορών και σχετικός δείκτης απήχησης) και τα επιστημονικά πεδία που καλύπτονται σε κάθε περιφέρεια. Για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και τον υπολογισμό αξιόπιστων βιβλιομετρικών δεικτών, το ΕΚΤ ανέπτυξε εξειδικευμένο λογισμικό, μεθοδολογική προσέγγιση και τεχνικές ελέγχου. Για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων επιλέχθηκε η ηλεκτρονική έκδοση, η οποία περιλαμβάνει διαδραστικά διαγράμματα, με πολλαπλές δυνατότητες παρουσίασης και προσαρμογής στις ανάγκες των αναγνωστών. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους αναγνώστες, τα οποία θα συμβάλουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για την έρευνα στην Ελλάδα. Η μελέτη είναι διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα.

 

Scroll to top