1. Ο ισχυρισμός του υπουργείου: Στα ΕΠΑΛ μετά την Α΄ Λυκείου υπάρχουν 12 τομείς από τους οποίους καταργούνται μόνον οι 2 και στις ΕΠΑΣ 30 ειδικότητες από τις οποίες καταργούνται μόνον οι 8.
Τι απαντούν οι εκπαιδευτικοί: Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου, όπως προκύπτουν από την «Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ (2007-2013)» μελέτη του ΕΑΙΤΥ προϋπολογισμού 450.000 €, οι 2 τομείς των ΕΠΑΛ αντιστοιχούν στο 24% των μαθητών που φοιτούν στα ΕΠΑΛ και οι 8 ειδικότητες των ΕΠΑΣ αντιστοιχούν στο 55% των μαθητών που φοιτούν στις ΕΠΑΣ. Η κατάργηση του 25% της δυναμικότητας των ΕΠΑΛ και του 55% των ΕΠΑΣ αποτελεί εκσυγχρονισμό;
2. Ο ισχυρισμός του υπουργείου: Οι απόφοιτοι των επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας δεν βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση.
Τι απαντούν οι εκπαιδευτικοί:
α) Και μόνο η επίκληση των λέξεων «επαγγελματική αποκατάσταση» στις σημερινές συνθήκες με τα ποσοστά ανεργίας των νέων αποτελεί βλασφημία και όχι επιχείρημα.
β) Παρά τη μεγάλη κρίση και τη διάλυση της «αγοράς εργασίας», οι απόφοιτοι καταφέρνουν και βρίσκουν ορισμένες θέσεις εργασίας και μάλλον βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τους απόφοιτους άλλων ειδικοτήτων. Εκτίμηση που ενισχύεται και από τη σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητών στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Την τριετία της κρίσης σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κρήτη, η αύξηση έφτασε στο 34%.
3. Οι ισχυρισμοί του υπουργείου:
α) Τον Σεπτέμβριο του 2013 δεν θα παρέχεται ο τομέας Υγείας & Πρόνοιας καθώς και ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών – Γραφικών Τεχνών, που καταργούνται για τους μαθητές που αποφοίτησαν φέτος από την Α΄ Λυκείου ΕΠΑΛ ή Γενικού Λυκείου. Οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν από τους εναπομείναντες 10 τομείς των ΕΠΑΛ.
β) Τον Σεπτέμβριο του 2013 στις Ειδικότητες των ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν θα υπάρχουν μαθητές μόνο στη Γ΄ ΕΠΑΛ, οι οποίοι απρόσκοπτα θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Τι απαντούν οι εκπαιδευτικοί: Χιλιάδες μαθητές που επέλεγαν τους τομείς Υγείας & Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Γραφικών Τεχνών θα αναγκαστούν, κατά το μεγαλύτερό τους μέρος, να επιλέξουν τον τομέα Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών (εκτός και αν πιστεύει κανείς ότι τα κορίτσια της νοσηλευτικής θα επιλέξουν να γίνουν πλοίαρχοι, μηχανικοί, ηλεκτρονικοί κ.λπ.). Οι κτιριακές υποδομές και το προσωπικό στα περισσότερα ΕΠΑΛ δεν επαρκούν για την εκπαίδευση αυτών των παιδιών. Συνεπώς, έστω και προσωρινά, οι μαθητές θα είναι χωρίς σχολείο. Θα χρειαστεί ανακατανομή των κτιριακών εγκαταστάσεων, πρόσληψη προσωπικού και άλλες προσπάθειες της τοπικής εκπαιδευτικής ηγεσίας για να λυθούν τα προβλήματα που θα προκύψουν.