15/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στα κάγκελα» η Αυτοδιοίκηση

«Πρόπερσι οι κυβερνώντες μάς έλεγαν “μνημόνιο ή χάος”. Πέρσι μας έλεγαν πως αν δεν πάρουμε τη δόση, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις -και πάλι δεν πληρώνονται. Τώρα το δίλημμα είναι “σχολικοί φύλακες ή νοσηλευτές”».
      Pin It

«Πρόπερσι οι κυβερνώντες μάς έλεγαν “μνημόνιο ή χάος”. Πέρσι μας έλεγαν πως αν δεν πάρουμε τη δόση, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις -και πάλι δεν πληρώνονται. Τώρα το δίλημμα είναι “σχολικοί φύλακες ή νοσηλευτές”»

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης στον κυριακάτικο Τύπο, μία μέρα πριν από την έναρξη ενός «καυτού» απεργιακού τριημέρου. Για «ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού», «λασπολογία» και «ψεύδη» κατηγορούν τον Αντώνη Σαμαρά εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη στιγμή που ο ίδιος χαρακτηρίζει «ανούσιες» τις υπηρεσίες που καταργούνται και «ρουσφετολογικές» τις προσλήψεις των εργαζόμενων σε αυτές.

 

«Ψέματα και παραμύθια», σχολίασε στην «Εφ.Συν.», αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κινητικότητα στο Δημόσιο, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος. «Πρόπερσι οι κυβερνώντες μάς έλεγαν “μνημόνιο ή χάος”. Πέρσι μας έλεγαν πως αν δεν πάρουμε τη δόση, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Και πάλι δεν πληρώνονται. Τώρα το δίλημμα είναι “σχολικοί φύλακες ή νοσηλευτές”. Ούτε οι μεν ούτε οι δε, θα ξεφύγουν από τις απολύσεις. Τα μόνιμα διλήμματα στην κοινωνία, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός, πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια», υπογράμμισε ο κ. Μπαλασόπουλος, συμπληρώνοντας πως πρέπει να συσπειρωθούν όλοι οι εργασιακοί κλάδοι, προκειμένου να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική.

 

«Πετάει λάσπη»

 

«Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό, αλλά όση λάσπη και να πετάξει, δεν θα σκεπάσει το έργο ενός κλάδου που εργάζεται», απαντά μέσω της «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Σωματείου των Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων Ελλάδος, Σταματία Τσουμέα. «Από τη στιγμή που περάσαμε από διπλό ΑΣΕΠ και διάφανες διαδικασίες, πώς μπορούμε να χαρακτηριζόμαστε ως “ρουσφέτια”», προσθέτει η ίδια, προειδοποιώντας πως το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο από τις ζημιές που θα προκληθούν στα σχολικά κτίρια, μετά την κατάργηση της υπηρεσίας τους, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το «δημοσιονομικό όφελος» των απολύσεών τους.

 

Ευρεία αναφορά, διά στόματος υπουργών, έγινε στην υπηρεσία της δημοτικής αστυνομίας. Τον μεγαλύτερο εκνευρισμό στους εργαζόμενους στην υπηρεσία, προκάλεσε, ωστόσο, ο ισχυρισμός του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σύμφωνα με τον οποίο, ένας στους πέντε δημοτικούς αστυνομικούς έχει προσληφθεί με πλαστά χαρτιά και άλλους παράνομους τρόπους και ως εκ τούτου θα απολυθεί.

 

Προδικάζει το αποτέλεσμα

 

«Πώς γίνεται να προδικάζει το αποτέλεσμα ο κ. Γρηγοράκος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος;» ρωτά μέσω της εφημερίδας μας ο πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών στον Δήμο Αθηναίων, Απόστολος Κόσσυβας.

 

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο. Μας δημιουργούνται όμως εύλογες ανησυχίες, καθώς το “αγκάθι” της διαθεσιμότητας παραμένει και “παίζει” η απόλυσή μας. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο διάλογος με την πολιτεία πραγματοποιείται μέσω διαρροών στον Τύπο και οι δηλώσεις των αρμόδιων είναι ανακόλουθες», περιέγραψε ο πρόεδρος του Σωματείου. Αναφορικά με τη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, ότι «κανείς δεν περισσεύει απ’ όσους μπορούν να προσφέρουν στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας του πολίτη», ο κ. Κόσσυβας διερωτήθηκε: «Γιατί καταργούν εκ των προτέρων τη δημοτική αστυνομία; Είναι πολύ θολό το τοπίο και μας γεννάται μια καχυποψία για το ποιος είναι ο στόχος τους. Θέλουμε να μην πάει χαμένη καμία θέση εργασίας».

 

Στον δρόμο και οι δήμαρχοι

 

Από την πλευρά της η Αυτοδιοίκηση μένει κάθετα αντίθετη στην οριζόντια κατάργηση των δημοτικών υπηρεσιών. «Δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνεται το εύκολο θύμα στις αστοχίες της κυβέρνησης», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Κώστας Ασκούνης, συμπληρώνοντας: «Η ίδια η πολιτεία δημιούργησε τη δομή των σχολικών φυλάκων το 2001 και τώρα λέει ότι είναι αχρείαστη. Ρωτάω τον πρωθυπουργό: Εχει ξεκινήσει η αξιολόγηση στα υπουργεία; Μπορεί να μας δώσει ο ίδιος μια απάντηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης [σ.σ. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης] στις συναντήσεις μας μάς είπε πως δεν βρήκε κανέναν σχετικό φάκελο. Εγείρεται σοβαρό θέμα». Μεγάλη μερίδα αιρετών, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκφράζει την ανησυχία της πως οι τελευταίες εξελίξεις αποσκοπούν στην περαιτέρω συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ασκούνης έκανε λόγο για «στοχευμένη επιθετική κίνηση» από πλευράς κυβέρνησης.

 

Νέο κύκλο συναντήσεων θα έχει σήμερα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Στις 14.00 οι επικεφαλής των παρατάξεων που μετέχουν σε αυτήν θα συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η επόμενη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών στις 16.00, με τους υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα (Οικονομικών), Γιάννη Μιχελάκη (Εσωτερικών) και Κυριάκο Μητσοτάκη (Διοικητικής Μεταρρύθμισης). «Θα ζητήσουμε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό. Θέλουμε να μάθουμε και από τον ίδιο τη θέση της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση», καταλήγει ο κ. Ασκούνης.

Scroll to top