15/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετρό: ακριβές υπερωρίες αντί για… προσλήψεις

«Θα μπορούσαν να προσλάβουν προσωπικό, θα τους κόστιζε πολύ λιγότερο και θα έδιναν δουλειά σε ανέργους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Ρεβύθης, αντιπρόεδρος των εργαζομένων στη λειτουργία του μετρό.
      Pin It

«Θα μπορούσαν να προσλάβουν προσωπικό, θα τους κόστιζε πολύ λιγότερο και θα έδιναν δουλειά σε ανέργους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Ρεβύθης, αντιπρόεδρος των εργαζομένων στη λειτουργία του μετρό

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών προτιμούν να εγκρίνουν υπερωρίες σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στο μετρό παρά να κάνουν κανονικές προσλήψεις που κοστίζουν πολύ λιγότερο και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία καλπάζει!

 

Το «πράσινο φως» έδωσε ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, υπογράφοντας τον Μάιο απόφαση (ΦΕΚ 1264Β΄ της 24.5.2013) με την οποία εγκρίνεται η χορήγηση 13,953 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος για υπερωρίες, νυχτερινά, Κυριακές και αργίες. Να σημειωθεί ότι οι κανονικές ετήσιες αποδοχές του προσωπικού ανέρχονται σε 71 εκατ. ευρώ. Οι υπερωρίες, έως 20 τον μήνα ανά απασχολούμενο, αφορούν το σύνολο των περίπου 2.500 εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (διοικητικοί, τεχνικοί, οδηγοί και βοηθητικό προσωπικό), ενώ οι αποζημιώσεις για νυχτερινές βάρδιες και αργίες, έως 16 ώρες τον μήνα, θα δίνονται μόνον στους τεχνικούς και τους οδηγούς.

 

Τα παράδοξα αποκάλυψε στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Ρεβύθης, αντιπρόεδρος των εργαζομένων στη λειτουργία του μετρό, σχεδόν παραμονές της λειτουργίας της επέκτασης της γραμμής στο τμήμα Αγιος Δημήτριος-Ελληνικό που θα κάνει ακόμη πιο έντονη την έλλειψη προσωπικού, κυρίως σε ηλεκτροδηγούς και απασχολούμενους στα γκισέ των σταθμών. Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, του φορέα που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του μετρό, του Ηλεκτρικού και του τραμ, επιχείρησε να καλύψει τα κενά με μετατάξεις, αλλά και πάλι υπάρχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να «γράφουν» υπερωρίες.

 

«Θα μπορούσαν να προσλάβουν προσωπικό, θα τους κόστιζε πολύ λιγότερο και θα έδιναν δουλειά σε ανέργους», επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι στα τέλη του 2009 είχαν απολυθεί περίπου 280 άτομα από το μετρό, βεβαίως έπειτα από έρευνα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που έδειξε ότι είχαν γίνει με παράνομο τρόπο. Τονίζει ότι είχαν ήδη εκπαιδευτεί και, αν ήταν κανονικά εργαζόμενοι, με μέσο μισθό 18.000 ευρώ τον χρόνο, θα κόστιζαν 4,5-5 εκατ. ευρώ, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές.

 

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε στον νέο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ένας από τους απολυμένους στο μετρό. Επισημαίνει ότι ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί επί 4 μήνες και επιπλέον είχε περάσει από τη διαδικασία ψυχομετρικού τεστ που έκανε ιδιωτικό εργαστήριο κατ’ εντολήν της εταιρείας και ήταν ιδιαίτερα αυστηρό. Για τις ανάγκες της νέας επέκτασης, όπως υποστηρίζει στην επιστολή, η εκπαίδευση διήρκεσε μόνον 18 ημέρες και τα τεστ ανατέθηκαν σε δημόσιο φορέα. Ο πρώην εργαζόμενος στο μετρό περιγράφει τις ειδικές προδιαγραφές που πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται στο συγκεκριμένο μεταφορικό μέσο, κυρίως στη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Scroll to top