Ανατροπή στον τρόπο απόκτησης άδειας ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος φέρνει -όπως όλα δείχνουν- ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, που βρίσκεται στην τελική ευθεία επεξεργασίας του, ενώ σύντομα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου αναμένεται να καλέσει σε διάλογο τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει ότι για να γίνει κάποιος δικηγόρος θα δίνει πανελλαδικές εξετάσεις που θα γίνονται από επιτροπή καθηγητών νομικών από όλη την Ελλάδα, καθώς θα καταργηθούν οι εξετάσεις στους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.
Και για την πρακτική άσκηση των νέων δικηγόρων, προβλέπονται αλλαγές καθώς αυτή θα μπορεί να γίνεται σε μεγάλη κλίμακα στα δικαστήρια -θα συνδράμουν τις δικαστικές υπηρεσίες στο έργο τους με προφανή οφέλη στην εξοικονόμηση πόρων αλλά στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης- αλλά και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο Δημόσιο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αξιοσημείωτες είναι και οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την κατάργηση των προκαθορισμένων δικηγορικών αμοιβών και τη θεσμοθέτηση των δικηγορικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τον νέο Δικηγορικό Κώδικα οι δικηγορικές αμοιβές θα ορίζονται ελεύθερα με γραπτή συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη και θα αφορούν είτε το σύνολο για τη διεξαγωγή μιας δίκης είτε επιμέρους νομικές ενέργειες, δικαστικές ή εξώδικες. Μόνον στην περίπτωση που δικηγόρος και πελάτης δεν συμφωνούν ή δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία μεταξύ τους, θα υπάρχει ένα προκαθορισμένο ποσό αμοιβής που θα προσδιορίζεται από το αντικείμενο της δίκης.
Παράλληλα ο νέος Κώδικας Δικηγόρων επιτρέπει την ελεύθερη ίδρυση δικηγορικών εταιρειών που θα μπορούν να ξεκινούν από δικηγορικά γραφεία της Αθήνας με παραρτήματα σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και του εξωτερικό, (π.χ. Κωνσταντινούπολη, Τίρανα κ.ά.).
Με τον νέο Κώδικα αλλάζει και η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη διοικήσεων στους Δικηγορικούς Συλλόγους, καθώς καταργούνται τα παραταξιακά ψηφοδέλτια και προβλέπεται ότι για συλλόγους μέχρι 1.000 μέλη το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο, ενώ η θητεία των διοικήσεων, που θα εκλέγονται, προβλέπεται τετραετής, αντί για τριετής που είναι σήμερα.
Μαρ.Δ.