Και το όνομα αυτού καταστατικά πλέον είναι ΣΥΡΙΖΑ, τα οργανωτικά ζητήματα του οποίου ήταν τελικά αυτά που συγκέντρωσαν τις περισσότερες αντιπαραθέσεις και αλλεπάλληλες τοποθετήσεις, με πολλά από τα κορυφαία στελέχη να λαμβάνουν τον λόγο και τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε καταλυτικές παρεμβάσεις.
Στο ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αφήσει από το μεσημέρι σαφείς αιχμές κατά όσων οργανώσεων αντιστέκονταν στην παύση λειτουργίας τους.
Για την τοποθέτηση του Μ. Γλέζου
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι η τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου τον στενοχώρησε, καθώς «επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας συνιστώσας» και όχι ως «εκπρόσωπος της συνισταμένης αγώνων, θυσιών, ηρωισμού και συνέπειας της Αριστεράς». Αναφερόμενος, μάλιστα, χωρίς να τις κατονομάσει, σε οργανώσεις όπως η ΔΕΑ, είπε πως «δεν είναι αποδεκτή» η άποψη που λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζικός χώρος για να στρατολογούμε και να χτίζουμε τη δική μας ξεχωριστή οργάνωση, την επαναστατική». Απαντώντας, δε, στο ερώτημα πώς θα κινηθεί η ηγεσία με όσους δεν αυτοδιαλυθούν, επικεντρώθηκε στον Μανώλη Γλέζο. «Θα σε πάρω να πάμε μαζί για να δώσουμε τη μάχη και να δώσουμε το μήνυμα: Παρά τις όποιες διαφωνίες μας, είμαστε εδώ. Είμαστε ενωμένοι και έχουμε όλοι τον ίδιο σκοπό».
Ο Μανώλης Γλέζος, πάντως, εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας ότι «θα πέσουν έξω» όσοι ελπίζουν πως θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα δίνουν ελπίδα να ξεπεραστούν όλες οι διαφωνίες.
Το ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών δεν ξεπεράστηκε εύκολα, δεδομένου ότι η ΔΕΑ είχε ισχυρές ενστάσεις στην πρόταση της πλειοψηφίας για δέσμευση των συνιστωσών ότι «θα πάψουν την ξεχωριστή δημόσια δράση» εντός «εύλογου χρονικού διαστήματος 2-3 μηνών». Εν τέλει, ο μέχρι πρότινος συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, πρότεινε συμβιβαστικά να απαλειφθεί το προτεινόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί περιθώριο στις συνιστώσες να εφαρμόσουν τη συνεδριακή απόφαση.
Ιδιαίτερα «ανατρεπτική» ήταν πάντως η διαδικασία σχετικά με τη δυνατότητα κατάρτισης ξεχωριστών λιστών για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η πλειοψηφία πρότεινε αρχικά ένα πολύπλοκο εκλογικό σχήμα που έδινε τη δυνατότητα ξεχωριστής λίστας, αλλά εν τέλει αποσύρθηκε καθώς παρουσίαζε προβλήματα αναλογικότητας. Η Αριστερή Πλατφόρμα απέρριψε αυτό το σχήμα, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να αντέχει τη δημοκρατία μέχρι το τέλος».
Ενιαίο ψηφοδέλτιο
Ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη προτείνοντας να υπάρξει καταστατική πρόβλεψη για ξεχωριστές λίστες, αλλά στο πρώτο συνέδριο να καταρτιστεί ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ειδάλλως, όποιος διαφωνεί, να κατέλθει με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Οπως ήταν λογικό αυτή η πρόταση «πυγμής» έθεσε τη συζήτηση σε νέα δεδομένα, με την Αριστερή Πλατφόρμα (Σ. Παπαδόγιαννη) να δηλώνει ότι η τάση της δεν εκφράζεται από ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Ο Νίκος Χουντής ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει την πρόταση, αλλά ο εκείνος επέμεινε και τελικά υιοθετήθηκε η πρότασή του. Η μειοψηφία φάνηκε ότι «μοιράστηκε» ανάμεσα στο «κατά», το «λευκό» και την αποχή. Η πρόταση για εκλογή του προέδρου από το σώμα του συνεδρίου υιοθετήθηκε επίσης, ενώ κάθε συνέδριο θα αποφασίζει με ποιον τρόπο θα εκλέγεται ο επικεφαλής του κόμματος.
Ν.ΣΒ.