Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Πώς καταφέρνει ο Αγιος Βασίλης να μοιράσει τα δώρα σε ένα δισεκατομμύριο σπίτια; Βάζει τουρμπίνες στο έλκηθρο ή τον βοηθάει ο Αϊνστάιν; Τι ήταν το αστέρι των Χριστουγέννων; Ενας κομήτης ή ένα σούπερ νόβα; Μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά για τη θεωρία της σχετικότητας ή να τους εξηγήσεις τι είναι τα αλλόκοτα φωτόνια που πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο στις γιορτές;
Φυσικά και μπορείς αν είσαι «σάικο»… Αν ανήκεις, δηλαδή, στην ομάδα SciCo (Science Communication) που μέσα από διαδραστικές, ψυχαγωγικές παραστάσεις και μεθόδους παρουσιάζει εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα στο ευρύ κοινό. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της βρίσκονται τα παιδιά.
Η καινούργια δουλειά της, «Η επιστήμη των Χριστουγέννων», ανεβαίνει στον Ελληνικό Κόσμο και τα έχει όλα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο δημοφιλής από την ομάδα «AbΟvo» Γιάννης Σαρακατσάνης. «Είναι μια επιστημονική παράσταση με χιούμορ και μουσική. Κατ' αρχήν βρισκόμαστε στην αυλή του Αϊ Βασίλη και γνωρίζουμε τον καινούργιο, αφού ο παλιός βγήκε στη σύνταξη.
Κάνει λοιπόν υπολογισμούς. Πώς θα προλάβει να βάλει τα δώρα στις κάλτσες σ' ένα δισεκατομμύριο σπίτια; Αν κάνει 30» θα χρειαστεί 951 χρόνια! Αρχικά ζητάει από το έλκηθρο να πάει πιο γρήγορα, ν' αγγίξει την ταχύτητα του φωτός.
Με αφορμή αυτό δείχνουμε τα παράδοξα της θεωρίας της σχετικότητας. Ο Αγιος Βασίλης σκέφτεται μήπως «κόψει δρόμο». Μιλάμε τότε για τους κβαντικούς υπολογιστές και αποκαλύπτουμε ότι για να τα καταφέρει, χρειάζεται ένα δεκάκις χιλιοστού του δευτερολέπτου!»
Υπάρχει και συνέχεια. «Μετά πηγαίνουμε στη Βηθλεέμ και ζητάμε από αυτόπτες μάρτυρες να μας πουν αν το αστέρι ήταν σούπερ νόβα ή κομήτης. Μέσα από αστείους χαρακτήρες, μιλάμε στα παιδιά για τα φωτόνια. Πώς γεννιέται το φωτόνιο από ένα ηλεκτρόνιο και πώς συμπεριφέρεται πάνω σε γυαλιστερές, τραχιές ή χρωματιστές επιφάνειες;» μας λέει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης. Και εξηγεί: «Πρώτος μας στόχος είναι μια παράσταση διασκεδαστική. Να γελάσουν τα παιδιά, να περάσουν καλά και να πάρουν τη γνώση ως ένα παράπλευρο στοιχείo».
Πώς αποφάσισε να εμπλακεί σε μια τέτοια ιστορία; «Αν θέλεις να αλλάξεις την Ελλάδα, που έχει ανάγκη ν' αλλάξει, πρέπει ν' απευθυνθείς στα παιδιά. Είχα πάει στο Λονδίνο για έναν κύκλο σεμιναρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν μια τρομακτική εμπειρία. Οι διαφορές στην εκπαίδευση είναι τεράστιες, καταδικαστικές θα έλεγα. Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρά σε άλλη πειθαρχία, οργάνωση, ακόμα και σύστημα καθαριότητας…
Βρέθηκα κυρίως σε δημόσια σχολεία στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, που είναι καλύτερα από τα δικά μας τα ιδιωτικά. Υπάρχει σεβασμός από τους δασκάλους και τους μαθητές, που καθιστά οτιδήποτε πιο εύκολο. Κατ' αρχήν έχουν μάθει να ακούνε. Γι' αυτό μιλάς πιο εύκολα, μαθαίνουν πιο εύκολα. Επίσης εφαρμόζουν πολλές τέτοιες εκπαιδευτικές μεθόδους. Σε μια παράσταση με τίτλο «Love in the air», για να εξελιχθεί ένα love story έπρεπε τα παιδιά να βρουν τη γωνία και τη δύναμη με την οποία θα έριχνε ο πρωταγωνιστής το ραβασάκι στην καλή του!»
Η ομάδα SciCo ξεκίνησε από τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο το 2007. Ιδρύθηκε με τη βοήθεια του Βρετανικού Ινστιτούτου Αθήνας και το ζητούμενο ήταν από την αρχή να παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα κατανοητά στο ευρύ κοινό. Η ομάδα εξελίχθηκε χρόνο με τον χρόνο. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και σκηνοθέτης ο Γιάννης Σαρακατσάνης.
Σε μια κουβέντα με τον Γιάννη Σαρακατσάνη δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί η ομάδα «AbOvo». «Οι παραστάσεις μας πέτυχαν», λέει, «γιατί εκτός από την καλή εκπαίδευση όλων και τη σκληρή δουλειά, υπήρχε ένα σαφές μήνυμα το οποίο θέλαμε να επικοινωνήσουμε. Το θέατρο ήταν το όχημα. Πίσω όμως από μια σύγχρονη παράσταση πρέπει να υπάρχει κι ένα ειλικρινές περιεχόμενο. Να υπάρχει μια ουσία από την τέχνη σου».
Στις 31 Ιανουαρίου η ομάδα, έπειτα από ένα χρόνο απουσίας, ανεβάζει την καινούργια παράστασή της -δεν έχει ακόμα τίτλο – σ΄έναν νέο χώρο 1.100 τ.μ. «Πρόκειται για αστυνομικό θρίλερ μ' έναν ντετέκτιβ, που θα περιφέρεται ανάμεσα στο κοινό, το οποίο θα συμμετέχει στις ανακρίσεις του», λέει ο Γιάννης Σαρακατσάνης χωρίς να αποκαλύπτει άλλα στοιχεία.
Οσο για την οικονομική κρίση καταθέτει: «Το χειρότερο είναι ότι δεν έχεις όρεξη να δουλέψεις γιατί, παρά την προσπάθεια που καταβάλεις, δεν ξέρεις ποια κατάσταση θα επικρατεί. Αν θα έχει απεργίες, νέα μέτρα, αν ο κόσμος θα έχει χρήματα να κινηθεί. Για να μην τα λέω όμως όλα «μαύρα», βλέπω ότι πολλοί ηθοποιοί «ρίχνουν» τις οικονομικές τους απαιτήσεις και τις αντισταθμίζουν με την καλή ποιότητα και λένε «άντε πάμε να κάνουμε εκείνο που λέγαμε πριν τρία χρόνια, αλλά το αφήσαμε…»».
info: «Η Επιστήμη των Χριστουγέννων», πρεμιέρα Πέμπτη 13/12. Καθημερινές για σχολεία. Σαββατοκύριακα και αργίες για ελεύθερους επισκέπτες. Σκηνοθεσία Γιάννης Σαρακατσάνης. Κείμενα Ομάδα SciCo.
Παίζουν: Γιάννης Σαρακατσάνης, Μαρία Μπαλούτσου, Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Ελλη Χατζεϊπίδου
Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, τηλέφωνο κρατήσεων: 212 254 0000.