15/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κωδικός: παχυσαρκία

      Pin It

«Η καθημερινή άσκηση και η κατάλληλη (σε ποιότητα-ποσότητα) διατροφή είναι εγγύηση για το σωστό βάρος του φίλου μας»

 

Της Ελενας Καραγγελή*

 

Η παχυσαρκία αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας στους ανθρώπους. Τείνει να θεωρηθεί η μάστιγα του σύγχρονου πολιτισμού. Πλέον, το πρόβλημα αυτό είναι έντονο και στα ζώα συντροφιάς.

 

Οι σκύλοι, οι οποίοι διατρέφονται με υπερβολικές ποσότητες φαγητού και δεν έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν ή έχουν την τάση να παίρνουν εύκολα βάρος (λόγω στείρωσης ή κάποιου μεταβολικού νοσήματος), κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν παχύσαρκοι. Η κύρια αιτία αύξησης του βάρους είναι η ανισορροπία μεταξύ της ενέργειας που λαμβάνει το ζώο και της ενέργειας που καταναλώνει. Επίσης το είδος του γεύματος (π.χ. υψιθερμιδικό), ο μη υπολογισμός της συνιστώμενης ποσότητας της τροφής και τα συχνά «δωράκια» από τους ιδιοκτήτες, λειτουργούν επιβαρυντικά για την κατάσταση αυτή.

 

Οι παχύσαρκοι σκύλοι και γάτες, πολύ συχνά εμφανίζουν δευτερογενώς προβλήματα όπως για παράδειγμα, σακχαρώδη διαβήτη, ορθοπεδικές, καρδιαγγειακές, πεπτικές παθήσεις καθώς και αναπνευστική δυσλειτουργία. Προβλήματα πολύ σημαντικά, το οποία μπορεί να μειώσουν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής τους.

 

Υπάρχουν βέβαια και άλλες καταστάσεις, παθολογικές και μη, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Η στείρωση προδιαθέτει σε μια αυξημένη τάση για παχυσαρκία. Παρ΄ όλα αυτά, επειδή η στείρωση δεν είναι παθολογική κατάσταση, με την κατάλληλη διατροφή, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα καθώς και με καθημερινή άσκηση, ο κίνδυνος να γίνει το ζώο μας παχύσαρκο εξαλείφεται.

 

Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες, οι οποίες κατά κύριο λόγο ζουν αποκλειστικά και μόνο σε σπίτια. Και σ΄ αυτήν την περίπτωση ελέγχουμε το φαγητό της και την προκαλούμε να παίξει για να αυξήσουμε την κατανάλωση ενέργειας.

 

Υπάρχουν και ορισμένες παθολογικές καταστάσεις οι οποίες προκαλούν παχυσαρκία. Οι πιο συνήθεις είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερφλοιοεπνεφριδισμός (Cushing). Σε όλα τα μεταβολικά νοσήματα συνυπάρχουν σαφώς και άλλα συμπτώματα. Η παχυσαρκία δεν αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα από το οποίο καταλήγουμε σε διάγνωση.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις επικεντρωνόμαστε στη θεραπεία της νόσου και όταν ελεγχθεί η γενικότερη κατάσταση του ζώου, ελέγχεται πιο εύκολα και το βάρος του.

 

Οταν επιτευχθεί το επιθυμητό σωματικό βάρος του ζώου, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο, είναι καλό να γίνεται τακτικός επανέλεγχος ώστε να διαπιστώσουμε ότι όντως συντηρείται στα σωστά επίπεδα. Ο καθορισμός του ιδανικού βάρους του ζώου γίνεται με βάση τη φυλή (ή φυλές) του ζώου καθώς και με τη θρεπτική του κατάσταση, η οποία προσδιορίζεται από τον κτηνίατρο ελέγχοντας τη σωματική διάπλαση κυρίως στην οσφυική μοίρα και στον θώρακα, εξετάζοντας το αν ψηλαφώνται οι πλευρές.

 

Εφ΄όσον ένας σκύλος έχει παραπανίσια κιλά, είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πολύ δύσκολο να τον «πείσουμε» να τα χάσει. Η διαδικασία της δίαιτας είναι μια επίπονη διαδικασία τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για το ζώο του και γι΄αυτό, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε μια κατάσταση, παρά να θεραπεύουμε.

 

……………………………………………………..

 

* Κτηνίατρος, Αθήνα (Αμπελόκηποι)

 

Ο Παναγιώτης Διαμαντής θα παίρνει τα γράμματά σας στη διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 8, Αθήνα (στήλη «Εμείς κι αυτά»), τα τηλεφωνήματά σας στον αριθμό 211-1045000, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 11.00-13.00 και τα e-mails σας στη διεύθυνση [email protected]

Scroll to top