Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Αλλεπάλληλους κραδασμούς θα δεχτεί η αίθουσα της Ολομέλειας αυτήν την εβδομάδα, που ξεκινά σήμερα με την (εκτός απροόπτου) παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τελειώνει την Παρασκευή με την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μεσολαβεί η «τραυματική», για την κυβέρνηση, κοινοβουλευτική επικύρωση του φορολογικού, αλλά και η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί εξεταστική για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

 

Παρ' ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις, τουλάχιστον ως προς το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, η σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στις αιχμές του πολυνομοσχεδίου, σε συνάρτηση με τις σφοδρές αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, προοιωνίζονται θυελλώδεις συνεδριάσεις εντός Κοινοβουλίου.

 

Κατά τη σημερινή συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, όπως όλα δείχνουν, η Ολομέλεια πρόκειται να αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, αφού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΔΗΜΑΡ, του καταλογίζουν πως διέπραξε δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση δημοσίου εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος). Ενοχή Παπακωνσταντίνου στοιχειοθετούν ωστόσο, βάσει επαρκών ενδείξεων, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όμως τοποθετούν στο πλαίσιο των ποινικών ευθυνών ως προς τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο, ενώ παράλληλα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

 

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του πορίσματος της πλειοψηφίας, ωστόσο τυπικά θα συζητηθούν και οι πορισματικές εκθέσεις των υπόλοιπων κομμάτων. Υπενθυμίζεται συνοπτικά πως:

 

• Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εισηγούνται την ποινική δίωξη του Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα α) της νόθευσης εγγράφου β) της απιστίας στην υπηρεσία και γ) της παράβασης καθήκοντος.

 

• Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Οικονομικών για απιστία στην υπηρεσία, πλαστογραφία (και όχι νόθευση εγγράφου), υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου και παράβαση καθήκοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην έκθεσή του στοιχειοθετεί την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Ευάγγ. Βενιζέλου για την τέλεση των ίδιων αδικημάτων.

 

• Το ΚΚΕ προτείνει την ποινική δίωξη του Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος. Θεωρεί επιτακτική τη διερεύνηση σοβαρών πολιτικών ευθυνών Βενιζέλου – Παπανδρέου.

 

• Οι ΑΝ.ΕΛΛ. προσθέτουν στην ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Οικονομικών το αδίκημα της «άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή» και ζητούν επιπλέον τη σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες Βενιζέλου- Παπανδρέου – Παπαδήμου.

 

• Η Χρυσή Αυγή, τέλος, προτείνει την παραπομπή Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος ενώ ζητεί την ποινική δίωξη των Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλου – Παπανδρέου για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης».

 

Η σκυτάλη, μετά την απόφαση της Ολομέλειας, περνά στη Δικαιοσύνη, στο Δικαστικό Συμβούλιο συγκεκριμένα, που θα συγκροτηθεί από πέντε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, ο πρόεδρος της Βουλής ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης τα ονόματα των δικαστών και των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τα οποία εντός των επόμενων ημερών η Βουλή θα κληθεί σε ειδική συνεδρίαση προκειμένου να αναδείξει (με κλήρωση) τα πέντε τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που θα αποφανθεί εν τέλει την παραπομπή ή μη του Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

 

 

Scroll to top