15/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ Art

      Pin It

Τα PIIGS στην Τεχνόπολη τραγουδάνε ακόμα

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100) διοργανώνει το «Athens World Music Festival» (15-19/7). Φέτος, με τον ιδιαίτερο θεματικό τίτλο «PIIGS» παρουσιάζει τον εξαιρετικό μουσικό πλούτο των πέντε ευρωπαϊκών χωρών που… στιγματίστηκαν τα τελευταία χρόνια για το δημοσιονομικό τους χρέος: Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία.

 

Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τραγούδια από την Πορτογαλία. Στις 21.00 η Andre Maia Band διασκευάζει και παίζει fados και μουσικές από τη χώρα της. Το fado είναι η έκφραση της πορτογαλικής ψυχής. Η αίσθηση μυστηρίου και μελαγχολίας της μουσικής αυτής που γεννήθηκε στη Λισαβόνα είναι που εξασφαλίζει στο fado εξέχουσα θέση στις λεγόμενες Μουσικές του Κόσμου. Την Andre Maia Band αποτελούν οι André Maia, τραγούδι, Εφη Ζαϊτίδου, κανονάκι, Ξένια Τσέλιγκα, μπαγιάν (ακορντεόν ορχήστρας), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, κιθάρα/πολίτικο λαούτο, Κώστας Σταυρόπουλος, κοντραμπάσσο.

 

Στις 22.00 ακολουθεί η Cristina Branco. Η φωνή της είναι ταξιδιάρικη. Μόλις αισθανθεί «επανάπαυση», «βάζει πλώρη για άλλα λιμάνια», για να βρει «νέο δέρμα», δηλαδή νέους μουσικούς δρόμους, νέες μουσικές έννοιες, προκλήσεις. Η ανησυχία και η αναζήτηση νέων δρόμων διαφαίνεται από την αρχή της καριέρας της. Ηταν εμφανής στο «Ulisses», στο «Abril», στο «Não há só tangos em Paris» και πάλι στο «Alegria». Η Cristina Branco περιγράφει τη συνεχή αυτή αναζήτηση ως «την αδρεναλίνη τού να είσαι ζωντανός».

 

Το «Alegria» δεν είναι ένα άλμπουμ για την ελπίδα, χωρίς όμως και να αρνείται ότι μπορεί να υπάρξει ελπίδα.

 

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ έχει ο Μάριος Στρόφαλης. Τιμή εισιτηρίου: 10€ ημερήσιο, 25€ πενθήμερο.

 

Ο εφιάλτης ενός υπουργού

 

Πολιτικό θρίλερ υψηλής οξυδέρκειας που ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο εισιτήρια στη Γαλλία και έγινε εξώφυλλο στη «Liberation», η ταινία «Ο υπουργός» προβάλλεται απόψε στην κινηματογραφική λέσχη του Φιλιπρόοδου Ομιλου Υμηττού (Αμισού & Ανδρέα Λεντάκη, Υμηττός στις 8.30). Σε σενάριο και σκηνοθεσία Πιερ Σελέρ, απέσπασε τρία βραβεία Σεζάρ και τις καλύτερες εντυπώσεις στην ελληνική του πρεμιέρα, στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Ο υπουργός Μεταφορών, Μπερτράν Σεν-Ζαν, ξυπνά τη νύχτα από τον επικεφαλής του επιτελείου του. Ενα λεωφορείο έχει βυθιστεί σε μια χαράδρα. Αναγκάζεται να πάει εκεί καθώς δεν έχει άλλη επιλογή. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει η οδύσσεια ενός πολιτικού σε έναν όλο και πιο περίπλοκο και εχθρικό κόσμο. Παίζουν οι Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Μπλαν, Ζαμπού Μπρετμάν κ.ά.

 

Μόνο μία «Ελένη» στο Ηρώδειο

 

Λόγω της αυριανής γενικής απεργίας θα δοθεί σήμερα μία και μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο με την «Ελένη» του Ευριπίδη, τη φετινή παραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Νικολαΐδης και πρωταγωνιστούν η Πέμυ Ζούνη και ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας, όπου το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η ίδια η υπόθεση του έργου, άλλωστε, τοποθετεί την Ωραία Ελένη όχι στην Τροία αλλά στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με την εκδοχή του Ευριπίδη, στην Τροία πήγε το αιθέριο είδωλο της Ελένης, ενώ η ίδια -αμόλυντη, αθώα και άσπιλη- περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στον γάμο της. Συνεπώς, ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό».

 

Το Φεστιβάλ Αθηνών ενημερώνει ότι τα προπωλημένα εισιτήρια της δεύτερης παράστασης μπορούν να ανταλλαγούν με εισιτήρια της αντίστοιχης τιμής για σήμερα, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα, ή να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους το επιθυμούν.

 

Η μουσική παράσταση για τον Μίκη περιοδεύει

 

Από το Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα ξεκινά σήμερα η καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης «Μίκης Θεοδωράκης – Ποιος τη ζωή μου…», μετά τον επιτυχημένο κύκλο των 25 παραστάσεων στο θέατρο Badminton που παρακολούθησαν πάνω από 50.000 θεατές. Η Ελλάδα ταξιδεύει από το 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη. Είκοσι πέντε ηθοποιοί-χορευτές, 4 τραγουδιστές και 11 μουσικοί μάς ταξιδεύουν από «τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» στη μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Η Μικρασιατική Καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι εξορίες, η «άνοιξη της δεκαετίας του ‘60», η δικτατορία, η μεταπολίτευση.

 

Η συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού: Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Σαββίδης, Χιώτης, Κατράκης, Ελευθερίου και δεκάδες άλλοι.

 

Σενάριο-σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης, σκηνικό Γιώργος Πάτσας, κοστούμια Παναγιώτα Κοκκόρου, χορογραφίες Αποστολία Παπαδαμάκη. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Αρης Λεμπεσόπουλος, Φιλαρέτη Κομνηνού/Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (διπλή διανομή), Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Βελέντζας κ.ά. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου.

 

Τιμές εισιτηρίων: 20 €(κανονικό), 15 € (φοιτητικό), 10 € (ανέργων).

 

Περού με Πασπαλά στον Λυκαβηττό

 

Μία από τις κορυφαίες σύγχρονες τζαζ φωνές, η Μαντλέν Περού ή αλλιώς «Μπίλι Χόλιντεϊ τού σήμερα», όπως την αποκαλούν, που σε όλες τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της στην Ελλάδα έχει εισπράξει αποθεωτική υποδοχή από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει απόψε για μία συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού. Θα παρουσιάσει το νέο της άλμπουμ «Blue Room» αλλά και πολλά ακόμη αγαπημένα τραγούδια από όλη της την πορεία. Τη συναυλία ανοίγει η Ελλη Πασπαλά με τον Ντέιβιντ Λιτνς στο σαξόφωνο, τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, τον Πέτρο Βαρθακούρη στο όρθιο μπάσο και τον Δημήτρη Καπηλίδη στα τύμπανα, σε μια επιλογή από τραγούδια που αγαπάει από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο. Ιδιαίτερη στιγμή της συναυλίας, ένα ντουέτο της Μαντλέν Περού με την Ελλη Πασπαλά: το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «All Alone Am I» (Μην τον ρωτάς τον Ουρανό). Ωρα εναρξης: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: 35 ευρώ κανονικό, 25 ευρώ φοιτητικό. Πληροφορίες – προπώληση: 210-6980044, Public, Παπασωτηρίου, www.viva.gr

 

«Ολα είναι δρόμος» με ελεύθερη είσοδο

 

Η σπονδυλωτή ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ολα είναι δρόμος» προβάλλεται απόψε στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Αθήνα, στις 9.15 & 12.00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Από τις σημαντικότερες ταινίες του σκηνοθέτη, παρουσιάζει τις τρεις αυτόνομες και ανεξάρτητες ιστορίες «Xαρώνειο νόμισμα», «H τελευταία νανόχηνα», «Βιετνάμ», και διαπραγματεύεται την πορεία των ηρώων του μέσα στον αέναο κύκλο της ζωής. Κεντρικά πρόσωπα ένας αρχαιολόγος, πατέρας φαντάρου που μαθαίνει ότι ο γιος του αυτοκτόνησε στο φυλάκιο, ένας θηροφύλακας που μιλάει τη γλώσσα των πουλιών και προστατεύει την «Τελευταία νανόχηνα» στο Δέλτα του Εβρου, και ένας επιπλοποιός που τα σπάει σ’ ένα σκυλάδικο επειδή τον εγκατέλειψε η γυναίκα του. Τους ρόλους ερμηνεύουν αντίστοιχα ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Θανάσης Βέγγος, ο Γιώργος Αρμένης και οι Κώστας Καζανάς, Στέλλα Καζάζη κ.ά.

Scroll to top