ΣΥΡΙΖΑ Πάνω από τα δύο τρίτα των 3.393 συνέδρων έδωσαν ισχυρή πλειοψηφία στο Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα έλαβε λίγο πάνω από 30%. Το υπόλοιπο 2,23% μοιράστηκε στα άλλα τέσσερα ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν
Του Νίκου Σβέρκου
Με επίκεντρο την ενότητα και στόχο την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δραστηριοποιούνται από χτες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το πνεύμα των δηλώσεών τους ήταν κοινό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει με το βλέμμα στραμμένο προς την κοινωνία έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε όλοι τη βασική στόχευση που είναι η ανατροπή του Μνημονίου, το τέλος στον κατήφορο και η διεκδίκηση για να υπάρξει μια κυβέρνηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο Πάνος Σκουρλέτης, «η απόφασή μας και το μήνυμα είναι “πάμε όλοι μαζί να δώσουμε τις σκληρές μάχες”» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής στον «105,5 Στο Κόκκινο», «ελήφθησαν σαφείς αποφάσεις και αποδομήθηκε η αντίληψη ότι η συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων οδηγούσε σε αναποφάσιστο ή μη συνεκτικό κόμμα» δήλωσε στον ίδιο σταθμό ο Νίκος Βούτσης.
Μοναδική ίσως παραφωνία, άρθρο του οικονομολόγου και μέλους της Κ.Ε., Στάθη Κουβελάκη, που παραμένει αναρτημένο από την Κυριακή στην ιστοσελίδα «Ισκρα», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «οι δραματικές εξελίξεις της προτελευταίας μέρας του συνέδριου, δυστυχώς επιβεβαίωσαν πλήρως και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις συνέπειες της επιλογής της διεξαγωγής ενός συνέδριου βιαστικά οργανωμένου, εσωστρεφούς, επικεντρωμένου σε οργανωτικά θέματα, μακριά από τα καυτά προβλήματα των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Ενός παράδοξου ιδρυτικού συνέδριου που κατέληξε να δημιουργεί πολύ περισσότερα, και, προπαντός, πολύ σοβαρότερα προβλήματα απ’ όσα έλυσε ή επιχείρησε να λύσει».
Αντιπολίτευση
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την αντιπολιτευτική τακτική του, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση. Με αφορμή την ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου-έκτρωμα» η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι «θέλει πραγματικά μεγάλο θράσος να βαφτίζονται οι μαζικές απολύσεις, η προωθούμενη μείωση του κατώτατου μισθού, η διάλυση των ΟΤΑ, της παιδείας και της υγείας, μέσα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη». Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε δε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και «την ενωτική συμπόρευση όλων των δυνάμεων που αντιστέκονται στη μνημονιακή βαρβαρότητα».
Η νέα Κ.Ε.
Την ίδια ώρα ωστόσο, στο μικροσκόπιο των τάσεων και των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει τα αποτελέσματα των εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή, που αποτυπώνουν το εσωκομματικό τοπίο του νέου ενιαίου κόμματος της Αριστεράς. Πάνω από τα δύο τρίτα των 3.393 συνέδρων, που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, έδωσαν ισχυρή πλειοψηφία στο Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα έλαβε λίγο πάνω από 30%. Το υπόλοιπο 2,23% μοιράστηκε στα άλλα τέσσερα ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν.
Σε σχέση με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο από το 74,29% υποχώρησε εφτά ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα αύξησε της δυνάμεις από το 25,71% κατά σχεδόν τεσσερισήμισι μονάδες.
Τα στελέχη του πλειοψηφικού Ενιαίου Ψηφοδελτίου επισήμαιναν ότι το σημαντικότερο στοιχείο του ιδρυτικού συνεδρίου δεν ήταν άλλο από την οικοδόμηση του ίδιου του ενιαίου κόμματος. «Πλέον όλοι δεσμευόμαστε από την ιδρυτική μας διακήρυξη, από τις πολιτικές αποφάσεις και τους προγραμματικούς στόχους που συναποφασίσαμε δημοκρατικά» έλεγαν χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεταν ότι το σώμα του συνεδρίου και η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής «δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νέο κόμμα, δεν αποτελεί συνέχεια των ηγεσιών των συνιστωσών του». Σημείωναν δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μικρογραφία των κοινωνικών ομάδων που θέλει να εκπροσωπήσει: υπάλληλοι με επισφαλείς όρους εργασίας, αυτοαπασχολούμενοι και ημιαπασχολούμενοι, νέοι άνεργοι, από όλη την Ελλάδα».
Ουδείς νιώθει «ασφυκτικά»
Οσον αφορά δε την επίδοσή της, στελέχη της πλειοψηφίας σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «ουδείς νιώθει “ασφυκτικά”» από το αποτέλεσμα που κατέγραψε το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, ενώ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, συνδυάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών για τον πρόεδρο και τη νέα Κ.Ε., συμπέραναν πως τουλάχιστον το 1/3 των συνέδρων, που ψήφισαν τη «μειοψηφία», ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα. Ούτως ή άλλως η «ρευστότητα» που παρατηρήθηκε σε όλες τις ψηφοφορίες, μπορεί έως ένα βαθμό να εξηγήσει και την ευρύτατη υπερψήφιση των πολιτικών κειμένων του συνεδρίου.
Λογικό και αναμενόμενο ήταν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να θεωρούν, με δήλωσή τους, «πολύ θετικό το ποσοστό» που συγκέντρωσαν, ενώ εκτίμησαν ότι καταγράφηκε «η μεγάλη και ανοδική απήχηση που συναντούν οι θέσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις της όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε όλη την Αριστερά και τον κόσμο της και ευρύτερα στην κοινωνία». Και διαβεβαίωναν ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο «για την ενότητα και τη ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για τη συνεργασία και συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων».
Οι επιτελείς της ωστόσο σε μεταξύ τους συζητήσεις εκτιμούσαν ότι η αύξηση των ποσοστών της ίσως ήταν αποτέλεσμα και της έντονης μορφής που πήρε η συνεδριακή διαδικασία γύρω από τις λίστες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στελέχη που κρατούν «σκληρή» στάση έναντι της ηγεσίας, μετέδιδαν κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών κλίμα που προσομοίαζε σε απόπειρα αποκλεισμού της διαφορετικής άποψης.
……………………………………………………………………
Ηχηρά ονόματα έμειναν «εκτός»
Ηχηρά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να εκλεγούν τελικά στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Εκτός βρέθηκαν οι βουλευτές: Στ. Παναγούλης, Γ. Πάντζας, Τ. Κουράκης, Δ. Τσουκαλάς, Γ. Μιχελογιαννάκης , Βαγγ. Αποστόλου και Χ. Καφαντάρη.
Επίσης εκτός του νέου καθοδηγητικού οργάνου βρέθηκαν τα πρώην μέλη της Κ.Ε.: Α. Κοτσακάς, Π. Τριγάζης, Β. Μουλόπουλος, Σ. Βωβού καθώς και το μέλος της Π.Γ. Εύη Καρακώστα.
Στα 200 μέλη της νέας Κ.Ε. δεν θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων στελεχών, και η Νίνα Κασιμάτη του Νέου Αγωνιστή που δεν κατάφερε να εκλεγεί με το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο.
……………………………………………………………
Οι επιλογές των συνέδρων
Αναλύοντας τη λίστα των εκλεγμένων στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξάγονται επίσης ορισμένα ενδεικτικά συμπεράσματα για τις επιλογές των συνέδρων.
■ Και στα δύο μεγάλα ψηφοδέλτια, τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν γνωστά στο κοινό στελέχη (Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς, Π. Σκουρλέτης, Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης. Δ. Στρατούλης, Ν. Χουντής) ή στελέχη με κεντρικό οργανωτικό και πολιτικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ (Τ. Κορωνάκης, Δ. Βίτσας, Κ. Ησυχος, Α. Καλύβης).
■ Παρατηρείται μεγάλη ανανέωση στελεχών με κύριο βάρος στην επαρχία (περίπου το 30%). Αλλωστε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είχε υπάρξει εκ των υστέρων απόφαση για πρόσθεση μελών από περιφερειακές πόλεις.
■ 23 βουλευτές εξελέγησαν στη νέα Κ.Ε., 14 εξ αυτών με το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο και 9 με την Αριστερή Πλατφόρμα. Αλλοι βουλευτές, όπως η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο Γ. Σταθάκης, η Σ. Σακοράφα και ο Π. Κουρουμπλής, δεν έθεσαν υποψηφιότητα τηρώντας την άτυπη «συμφωνία» να δοθεί περιθώριο σε τοπικά μέλη να στελεχώσουν το όργανο.
■ Ο «ΣΥΡΙΖΑ του 4%», σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, συνεχίζει να εκπροσωπείται στο όργανο, ωστόσο συμμετέχουν πολλά νέα στελέχη που προέρχονται από αυτές. Ενδεικτικά στις είκοσι πρώτες θέσεις του Ενιαίου Ψηφοδελτίου αναδείχτηκαν εφτά στελέχη ηλικίας κάτω των 40.
■ Μόλις τρεις «ΠΑΣΟΚογενείς», δηλαδή από το Ενωτικό Μέτωπο, κατάφεραν να εκλεγούν (Κ. Χρυσόγονος, Δ. Τεμπονέρας, Α. Μητρόπουλος)