12/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανασφαλείς ασφαλισμένοι

Της Ντάνι Βέργου Γύρω γύρω το υπουργείο Υγείας, οι φαρμακοποιοί και στη μέση η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ασφαλισμένου, ο οποίος καλείται για πολλοστή φορά να βρει λεφτά για να πληρώσει τα φάρμακά του. Ομηρος ενός πολέμου μεταξύ πολιτείας και φαρμακείων, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες εντείνεται. «Ο φαρμακοποιός μού ζητά να.
      Pin It

Της Ντάνι Βέργου

 

Γύρω γύρω το υπουργείο Υγείας, οι φαρμακοποιοί και στη μέση η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ασφαλισμένου, ο οποίος καλείται για πολλοστή φορά να βρει λεφτά για να πληρώσει τα φάρμακά του. Ομηρος ενός πολέμου μεταξύ πολιτείας και φαρμακείων, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες εντείνεται.

 

«Ο φαρμακοποιός μού ζητά να πληρώσω όλο το ποσό για τα φάρμακα, όχι μόνο τη συμμετοχή. Θα τα βρείτε μετά με τον ΕΟΠΥΥ, μου λέει. Ο ΕΟΠΥΥ μού ζήτα έναν τραπεζικό λογαριασμό. Θα σας βάλουμε τα λεφτά όταν έχουμε, μου λέει». Εσύ τι λες; «Τι να πω; Δεν λέω τίποτα. Μπορώ να πω κάτι;». Εκείνο που ενδιαφέρει την 60χρονη Ελευθερία Τσαρτσανίδου είναι να πάρει τα φάρμακά της. Να βρει τον τρόπο, όταν την αδειάζουν φαρμακεία και πολιτεία, να αγοράσει τα κρίσιμα για την υγεία της σκευάσματα.

 

Οι φαρμακοποιοί δεν εκτελούν συνταγές λόγω των χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το υπουργείο πατάει σε αυτό και ανακοινώνει τη «με κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου», κλείνοντας το μάτι στους μεγάλους επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου (όπως σουπερμάρκετ) και χτυπώντας τα φαρμακεία της γειτονιάς με τη διάταξη νόμου που ετοιμάζει για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, το οποίο διαχωρίζει από το πρόγραμμα εφημερίας και διανυκτέρευσης.

 

Οι φαρμακοποιοί, με το 20% ως ποσοστό κέρδους, δεν κάνουν πίσω. Χθες, απάντησαν με προειδοποιητική απεργία και διαμαρτυρία φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού έξω από το κτίριο της Αριστοτέλους. Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

 

Τρεις μήνες –Μάιο, Ιούλιο, Νοέμβριο– η Ελευθερία αναγκάστηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη της οικογένειάς της για να πληρώσει μετρητοίς τα φάρμακά της. Οχι τη συμμετοχή των 15 ευρώ, αλλά όλο το ποσό των 50 ευρώ για σκευάσματα σακχαρώδους διαβήτη και πίεσης.

 

Κι επειδή έχει καταθέσει τα χαρτιά της για σύνταξη ύστερα από 35 χρόνια σε δημόσια νοσοκομεία ως καθαρίστρια και μετά σε ξενοδοχεία ως καμαριέρα, τα 50 ευρώ μαζεύονται από τον συνταξιούχο άντρα της, τον συμβασιούχο στην καθαριότητα στον Δήμο της Αθήνας γιο της και την καθηγήτρια Αγγλικών κόρη της. Τα χρήματα που της οφείλει ο ΕΟΠΥΥ από τον Μάιο βέβαια ακόμα δεν έχουν μπει στον λογαριασμό της.

 

Οι φαρμακοποιοί κατήγγειλαν χθες ότι ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να μην προχωρεί στην εξόφληση των χρεών, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει υποσχεθεί ο υπουργός προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), την ώρα που ο υπουργός μιλά για «πλήρη τήρηση» και μάλιστα, «εις βάρος άλλων παρόχων υγείας».

 

Στη μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θ. Αμπατζόγλου ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών λέγοντας: «Εάν δεν χρηματοδοτηθεί ο οργανισμός, το πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται. Δέκα εκατομμύρια Ελληνες και όλοι οι φαρμακοποιοί απαιτούν να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ».

 

Τα 10 εκατομμύρια των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ που ενδιαφέρονται μόνο για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη επικαλείται και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος όταν επιτίθεται στους φαρμακοποιούς χαρακτηρίζοντας τη στάση τους «αδιάλλακτη και ανάλγητη προς τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της πατρίδας μας και τις δοκιμασίες τις οποίες υφίσταται η ελληνική κοινωνία».

 

«Εκβιάζουν» την πολιτεία οι φαρμακοποιοί, λέει ο υπουργός. Οι φαρμακοποιοί τού απαντούν ότι «στραγγαλίζει» τον κλάδο. Υπό εκβιασμό και στραγγαλισμό μάλλον ο πολίτης βρίσκεται, η ταλαιπωρία του οποίου δεν φαίνεται να έχει τέλος. Εκτός από τα φάρμακα θα πληρώνουν και τις εξετάσεις τους, αφού την ίδια πρακτική επίσχεσης παροχής υπηρεσιών ακολουθούν από τις 17 Δεκεμβρίου οι συμβεμβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ κλινικές και εργαστηριακοί γιατροί.

 

Οι γιατροί, από την πλευρά τους, εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ξεκινούν εβδομάδα κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

 

Μιλούν για «οριακή κατάσταση λειτουργίας του ΕΣΥ με κίνδυνο επικείμενης κατάρρευσης, μεγάλα κενά σε προσωπικό που δεν πληρούνται, ελλείψεις αναλώσιμων υλικών που καθιστούν προβληματικές επείγουσες ιατρικές πράξεις και επί μήνες απλήρωτες εφημερίες που σε συνδυασμό με τη μεγάλη περικοπή των αποδοχών καθιστούν προβληματική την επιβίωση των γιατρών».

 

Τα παραπάνω είπε το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στον υπουργό Υγείας με τον οποίο συναντήθηκε. Οι γιατροί ζήτησαν τη χρηματική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ για να σταματήσει την «κακοήθη πορεία που εάν συνεχιστεί θέτει σε κίνδυνο γιατρούς και ασφαλισμένους». Ο υπουργός δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση.

 

Με κινητοποιήσεις απαντούν στα μέτρα του τρίτου Μνημονίου οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά: 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 19/12, κλείσιμο των ταμείων των νοσοκομείων τη Δευτέρα 17/12.

 

Scroll to top