17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αιρετοί άρχοντες στα νύχια επιτρόπων

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στην έκθεσή του περιέλαβε εκατοντάδες καταγγελίες για κακοδιαχείριση σε δήμους. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταγγελίες αποδείχτηκαν βάσιμες ανεξάρτητα από την καθυστέρηση έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.
      Pin It

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στην έκθεσή του περιέλαβε εκατοντάδες καταγγελίες για κακοδιαχείριση σε δήμους. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταγγελίες αποδείχτηκαν βάσιμες ανεξάρτητα από την καθυστέρηση έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων

 

Γιώργος Ιωακιμίδης: Οποιος λέει ότι ο έλεγχος σημαίνει λύση της αυτοτέλειας των δήμων έχει άδικο. Την τελευταία διετία, όμως, όλοι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι ανά μήνα να στέλνουν τα οικονομικά τους για έλεγχο στο υπουργείο.

 

 

getFile (25)Ηρακλής Γκότσης: Δεν μπορεί να αποφασίζει ένας υπάλληλος αν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, επειδή κάποιο κόστος ξεπέρασε τον προϋπολογισμό. Αυτός δεν είναι έλεγχος νομιμότητας, είναι έλεγχος σκοπιμότητας.

 

 

 

Της Αντας Ψαρρά

 

Μετά την απειλή του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη για ομαδική παραίτηση των δημάρχων, η κυβέρνηση θα αποσύρει όπως όλα δείχνουν την επίμαχη περί ελέγχου των προϋπολογισμών διάταξη και θα την αντικαταστήσει με παροχή οδηγιών προς τους τοπικούς άρχοντες. Ηδη η ΚΕΔΕ είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει και σε αυτή τη διατύπωση όπως διαμηνύουν οι δήμαρχοι. Ενας θεσμός ελέγχου ήταν και είναι αναγκαίος, ειδικά μετά τις απίστευτες σπατάλες και την κακοδιαχείριση των οικονομικών των δήμων. Τα δάνεια «έρρεαν» ανεξόφλητα και οι πολυθεσίτες έμπιστοι και σύμβουλοι μαζί με τις διάφορες Α.Ε. (κατ’ ευφημισμό δημοτικές) οδήγησαν -ειδικά μεγάλους- δήμους σε χρεοκοπία. Ηδη μετράμε έγκλειστους αιρετούς και συμβούλους. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Αθήνας προχώρησε μόνος του σε αξιολόγηση από ανεξάρτητο φορέα μόλις ανέλαβε τον δήμο.

 

Επίσης, ο κ. Ρακιντζής στην έκθεσή του περιέλαβε εκατοντάδες καταγγελίες για κακοδιαχείριση από τους αιρετούς άρχοντες, αλλά και πολλές περιπτώσεις στις οποίες αυτές αποδείχτηκαν βάσιμες ασχέτως των καθυστερήσεων των δικαστικών αποφάσεων.

 

«Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των μηχανισμών και συστημάτων ελέγχου και αυτοελέγχου τόσο στην κεντρική όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, µε ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις με την ενεργοποίηση του θεσμού του Ελεγκτή Νομιμότητας», γράφει στην έκθεσή του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Ομως, από εκεί και μέχρι το σημείο επίτροποι, με ευθεία παρέμβαση, να αποφασίζουν πώς και γιατί θα γίνονται έργα σε έναν δήμο και πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια, είναι χωρίς περιστροφές ανάμειξη στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αναγκαιότητα ελέγχων, οι οποίοι, εξάλλου, ήδη προ πολλού έχουν θεσμοθετηθεί, δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα πάψει να υφίσταται η έννοια των αιρετών σε κάθε δήμο.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε: «Εξηγήσαμε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συνταγματικής, διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού δεν έρχεται απλά να ελέγξει τον προϋπολογισμό, αλλά εισάγει πρωτόγνωρα για τα μέχρι τώρα δεδομένα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ελέγχει το προσχέδιο κατάρτισης του προϋπολογισμού των 325 δήμων, ακυρώνοντας στην πράξη το αυτοδιοίκητο των δημοτικών οργάνων».

 

Κατόπιν αυτού, χθες στο Μαξίμου έγιναν νέες διαβουλεύσεις και η διάταξη απαλείφθηκε, προβλέποντας πλέον παροχή οδηγιών από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους. Το τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό είναι θέμα της σημερινής Ολομέλειας στη Βουλή όπου και θα οριστικοποιηθεί η τροποποίηση.

 

Γιώργος Ιωακειμίδης (δήμαρχος Νίκαιας)

 

«Το Παρατηρητήριο Νομιμότητας θα μπορούσε να είναι ένας μηχανισμός αναγκαίου ελέγχου στις διαχρονικές αυθαιρεσίες που έγιναν από πολλούς δήμους. Φυσικά και χρειάζεται ο έλεγχος όταν για παράδειγμα στον Δήμο Νίκαιας, όταν ανέλαβα εγώ, υπήρχαν 45 εκατ. σε δάνεια και 45 εκατ. σε χρέη δεξιά κι αριστερά. Ενώ λοιπόν επί 16 χρόνια, όντας δήμαρχος του Ρέντη είχα ταμείο με 10 εκατ., ξαφνικά, βρέθηκα, σαν δήμαρχος του ενιαίου δήμου, να έχω 90 εκατ. χρέη. Αυτό που γινόταν ήταν μια μικρογραφία του κρατικού μηχανισμού που έκανε επί χρόνια το ίδιο.

 

»Κάποιος σπαταλούσε ανεξέλεγκτα και με την ανοχή του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο διπλανός δήμος προσπαθούσε να κάνει σωστά τη διαχείριση. Οποιος λέει ότι ο έλεγχος σημαίνει λύση της αυτοτέλειας των δήμων έχει άδικο. Την τελευταία διετία, όμως, όλοι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι ανά μήνα να στέλνουν τα οικονομικά τους για έλεγχο στο υπουργείο. Αυτή η εικόνα επομένως υπάρχει κι αν υφίσταται παρανομία, το υπουργείο θα μπορούσε να παρεμβαίνει.

 

»Επιπλέον, δεν υπάρχει πια δυνατότητα για ανεξέλεγκτα δάνεια. Τώρα όμως φτάσανε στο εντελώς άλλο άκρο, διότι με το πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα, αν για παράδειγμα δύο τρίμηνα πέσει έξω κατά 10% ο δημοτικός προϋπολογισμός, να γίνεται αυτομάτως “διόρθωση” με αύξηση φόρου για τους δημότες.

 

»Αυτό είναι πρωτάκουστο, να πληρώνει δηλαδή ο πολίτης για τις οικονομικές αυθαιρεσίες του δήμου. Η ΚΕΔΕ φυσικά διαφώνησε πλήρως. Είναι ακραίο μέτρο να προχωράνε σε ελέγχους ακόμα και στο στάδιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού, διότι αυτό παραβιάζει άμεσα την αυτοτέλεια των δήμων. Οσον αφορά την ενδεχόμενη αλλαγή που θα προβλέπει οδηγίες, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι οδηγίες αυτές θα είναι γενικές και δεν θα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα της παραβίασης της αυτοτέλειας».

 

Ηρακλής Γκότσης (δήμαρχος Ν. Ιωνίας)

 

«Η διάταξη αυτή καταργεί πλήρως τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Παλιότερα ο κ. Στυλιανίδης μας έλεγε ότι το Παρατηρητήριο θα λειτουργεί βοηθητικά. Τώρα όμως φτάνουν στο σημείο να μπορεί ένας υπάλληλος του υπουργείου να κάνει έλεγχο σκοπιμότητας στον δήμο.

 

»Οι δήμοι ελέγχονται πλέον κάθε μήνα κι αν πριν δεν λειτουργούσαν οι μηχανισμοί που υπήρχαν, δεν φταίει η Αυτοδιοίκηση γι’ αυτό. Δεν μπορεί να αποφασίζει ένας υπάλληλος αν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, επειδή κάποιο κόστος ξεπέρασε τον προϋπολογισμό. Αυτός δεν είναι έλεγχος νομιμότητας, είναι έλεγχος σκοπιμότητας. Θα μας λένε δηλαδή ποιο έργο πρέπει ή όχι να γίνει ή αν θα λειτουργούμε κοινωνικό ιατρείο ή όχι.

 

»Αυτή είναι ευθεία παρέμβαση στα διοικητικά. Εμείς μπορεί σαν δήμος να μην έχουμε πρόβλημα, αλλά σε άλλους δήμους θα γίνεται αυτή η παρέμβαση με ελέγχους σκοπιμότητας.

 

»Οσο για την υποτιθέμενη τροποποίηση μάλλον μοιάζει σαν να χρυσώνεται το χάπι ίσως και μετά τις κινητοποιήσεις. Οταν τον Νοέμβριο μας έκοψαν τόσο πολύ όλους τους προϋπολογισμούς και αντί για εξακόσιες χιλιάδες μας δίνουν πεντακόσιες, τότε τα επιπλέον 100 βαρύνουν εμάς. Δεν θέλουν έλεγχο, θέλουν τη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτός είναι ο στόχος».

 

……………………………………………………………………………

 

Κόντρα πρώην και νυν δημάρχου

 

Μετωπική μεταξύ τού νυν και του πρώην δημάρχου Αθηναίων με ανταλλαγή ανακοινώσεων. Ο Νικήτας Κακλαμάνης καταγγέλλει ότι κατά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών ο Γ. Καμίνης πρότεινε την τιτλοποίηση και παραχώρηση σε εισπρακτικές εταιρείες των οφειλών τρίτων προς τους δήμους.

 

Οπως αναφέρει ο βουλευτής της Ν.Δ. στην αιχμηρή ανακοίνωσή του με τίτλο «Διαλέξτε κ. Καμίνη… δήμαρχος ή τραπεζίτης», ο νυν δήμαρχος της πρώτης πόλης της χώρας ζήτησε να θεσμοθετηθεί για τους δήμους η δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες για τα στεγαστικά και άλλα δάνεια. «Αποτελεί πραγματική πρόκληση ο δήμαρχος, ο οποίος άφησε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον δήμο, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, να μας εγκαλεί για την προσήλωσή μας στην προσπάθεια να σταθεί ο Δήμος Αθηναίων όρθιος» απάντησε ο κ. Καμίνης, ο οποίος επίσης σε αυστηρό ύφος διατυπώνει το ερώτημα προς τον κ. Κακλαμάνη αν επιθυμεί να ανοίξουν δημόσιο διάλογο για τα οικονομικά του δήμου.

 

Scroll to top