Theothorakis-Mikis

17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας κεφάτος και ομιλητικός Μίκης Θεοδωράκης μίλησε χθες για όλα

«Στο τρένο της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μηχανοδηγός»

Για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, για την τρόικα, τους δυσβάσταχτους φόρους, για την έλλειψη εθνικής ανεξαρτησίας, για το «καρκίνωμα» της Χρυσής Αυγής, αλλά και για το σινεμά, μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
      Pin It

Η ταινία του Αστέρη Κούτουλα «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια», ένα τεράστιο βιντεοκλίπ με μπαλέτο και σύγχρονο χορό πάνω στη μουσική του Μίκη, βγαίνει αύριο στις αίθουσες. Συνδέει τον αρχαίο μύθο με την Ελλάδα τού σήμερα και τη νεολαία της, που ποθώντας την ελευθερία έχει ριζο­σπα­στικοποιηθεί

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, για την τρόικα, τους δυσβάσταχτους φόρους που επιβάλλει το ελληνικό κράτος, για την έλλειψη εθνικής ανεξαρτησίας, για το «καρκίνωμα» της Χρυσής Αυγής, αλλά και για το σινεμά, μίλησε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο λόγος του, μπολιασμένος από προσωπικές αναμνήσεις, ήταν χειμαρρώδης κι ασυγκράτητος. Με αφορμή την ταινία «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα, η οποία δομείται επάνω στην όπερα που έγραψε για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη και τη χορογραφία του Ρενάτο Ζανέλα, ο 88χρονος συνθέτης – σύμβολο παρευρέθη στο πάνελ των ομιλητών και μονοπώλησε το ενδιαφέρον.

 

«Στην ταινία θα με ακούσετε τρεις φορές να λέω τη λέξη “τρομοκράτης”. Μην τρομοκρατηθείτε και πιστέψετε ότι έχασα τα λογικά μου και ότι στην ηλικία μου αποφάσισα να γίνω τρομοκράτης. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει και σήμερα, όπως ακριβώς συνέβαινε στον καιρό της γερμανικής κατοχής, του Εμφύλιου και της χούντας. Οι πραγματικοί τρομοκράτες-εχθροί του λαού μας βάφτιζαν τρομοκράτες τους αγωνιστές για ελευθερία και για το δίκιο του λαού» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης. Και δήλωσε «ευτυχής που στο τρένο της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος. Ισως προχωρήσει λίγο περισσότερο και γίνει… μηχανοδηγός. Σημασία όμως έχουν οι ράγες που κυλάει το τρένο και τώρα τις έχει χαράξει η τρόικα. Μόνο αν αλλάξουμε τις ράγες θα μπορέσουμε να σωθούμε».

 

Συνέδεσε, μάλιστα, την ταινία με την υπάρχουσα κατάσταση. «Η Μήδεια που θα δείτε είναι η σημερινή Ελλάδα. Τα τελευταία δέκα λεπτά η δράση κορυφώνεται. Πριν σκοτώσει τα παιδιά της, έβαλα την πιο λυρική μουσική, σαν νανούρισμα, γιατί η Μήδεια πονάει, λατρεύει τα παιδιά της κι αναγκάζεται να τα σκοτώσει», είπε. Συνέδεσε την ηρωίδα με την Ελλάδα τού σήμερα: «Η Μήδεια κοιτάζει τους εχθρούς της σαν να λέει, εσείς είστε οι ένοχοι…», και σχολίασε: «Πληρώνουμε περισσότερους φόρους από την εποχή των Ρωμαίων και του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Τους πληρώνουμε για να χτίζει σπίτι ο Τσοχατζόπουλος… Εχουμε γίνει προτεκτοράτο, δεν έχουμε δική μας άμυνα, οικονομία, παιδεία… Η Ελλάδα πέφτει, σηκώνεται, αλλά θα σταθεί στα πόδια της. Η ταινία είναι μια απάντηση υψηλής αισθητικής».

 

Αναφέρθηκε στην ενωμένη Ευρώπη. «Φανταστείτε μια Ευρώπη του πολιτισμού, της αφθονίας και της ειρήνης. Θα ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός στον αμερικάνικο επεκτατισμό», είπε. Εξέφρασε, όμως, και την πικρία του για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο. «Μετά από 70 χρόνια δράσης είμαι κομμένος από το Φεστιβάλ», είπε.

 

Οσο για τη Χρυσή Αυγή, «δεν μπορεί τόσοι Ελληνες να έχουν γίνει ναζί μέσα σε 2-3 μήνες. Είναι άνθρωποι που θέλουν να τιμωρήσουν την εξουσία και τιμωρούν τον εαυτό τους». Και πρόσθεσε: «Είναι ένα καρκίνωμα. Θα έπρεπε να απαγορεύεται από το Σύνταγμα η δράση τέτοιων κομμάτων. Είναι ντροπή να είναι βουλευτές. Αν ήμουν βουλευτής δεν θα καθόμουν στα ίδια έδρανα μαζί τους».

 

Δήλωσε φανατικός του σινεμά. Θυμήθηκε τότε που «μαζί με τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό βλέπαμε ταινίες στα Χαυτεία. Ηταν το πιο φτηνό εισιτήριο. Ερχόντουσαν τα λουστράκια για να ζεσταθούν, να πάρουν έναν υπνάκο. Εβλεπες σειρά τα κασελάκια έξω από την αίθουσα. Τα κυνηγούσε και η αστυνομία. Μπορούσες να γίνεις κομμουνιστής, αναρχικός ή δολοφόνος βλέποντας την αστυνομία να τα κυνηγάει μαζί με τα παιδιά που πουλούσαν κουλούρια. Ετρεχαν να κρυφτούν, τους έπεφταν τα κουλούρια… φοβερές σκηνές».

 

Η ταινία «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» ξεκινάει από τη μαγνητοσκόπηση μιας παράστασης μπαλέτου και συνδέει τον αρχαίο ελληνικό μύθο με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη χορευτική ερμηνεία της α' χορεύτριας του μπαλέτου της Λυρικής, Μαρίας Κουσουνή, τη χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα και τη μουσική απόδοση από τη Μουσική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης. Εξι σολίστες χορευτές μαζί με τη Μ. Κουσούνη -Μήδεια- εμφανίζονται σε μια μείξη από κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο εκφραστικό χορό, συνυφασμένη με εικόνες από εξεγερμένους και κουκουλοφόρους, βαριά οπλισμένους και ανεξέλεγκτους αστυνομικούς…

 

«Η ταινία είναι αφιερωμένη στη σημερινή γενιά γονιών, που έκλεψαν το όνειρο των παιδιών τους», είπε ο σκηνοθέτης Αστέρης Κούτουλας. «Ηθελα να κάνω ένα τεράστιο, ασυνήθιστο και άκρως συναισθηματικό “βιντεοκλίπ” που να ασχολείται με τον πόθο για ελευθερία μιας νεολαίας που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί».

 

Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου παρευρέθησαν ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης της εταιρείας New Star και η 15χρονη ηθοποιός Μπέλα Ελμαν που κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο παίζοντας την αθωότητα.

 

Το σενάριο έγραψαν ο Αστέρης και η Ινα Κούτουλα, η φωτογραφία είναι του Μιχάλη Γερανιού και παίζουν οι: Μαρία Κουσουνή, Μπέλα Ελμαν, Ντανίλο Ζέκα κ.ά. Η ταινία βγαίνει αύριο, Πέμπτη, στις αίθουσες. Η επίσημη πρεμιέρα γίνεται απόψε στις 20.00, στον κινηματογράφο «Τριανόν» παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη. Μελωδίες στο πιάνο θα αποδώσει ο πιανίστας Στέφανος Κορκολής.

 

[email protected]

Scroll to top