Μόλις 166 από τους 283 που παραβρέθηκαν στην κρίσιμη διαδικασία δήλωσαν ξεκάθαρα υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών για το κακούργημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου
→Οι βουλευτές επέδειξαν μεγαλύτερη ευχέρεια στην υπερψήφιση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα) με 220 θετικές ψήφους, 35 αρνητικές και 11 «παρών»
Της Ελενας Βαρίνου
Tην προχειρότητα της προκαταρκτικής διερεύνησης, βάσει της οποίας η Ολομέλεια της Βουλής οδήγησε χθες τα ξημερώματα στον προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου τον Γ. Παπακωνσταντίνου, κατέδειξε το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, αφού αποδείχτηκε πως κατά τι λιγότεροι από τους μισούς παρόντες βουλευτές δεν βεβαιώθηκαν πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ.
Το βασικό δηλαδή επιχείρημα, με το οποίο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στοιχειοθέτησαν τις ενδείξεις για την αποκλειστική του υπαιτιότητα στον χειρισμό της λίστας, με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, συνάγεται πως δεν «στερεώθηκε» από τις 58 σελίδες του πορίσματος της πλειοψηφίας, που τέθηκε προς μελέτη στη διάθεση της Ολομέλειας.
Και αυτό διότι μόλις 166 από τους 283 που παραβρέθηκαν στην κρίσιμη διαδικασία δήλωσαν ξεκάθαρα υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου για το κακούργημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου.
Οι θετικές ψήφοι καταγράφηκαν προφανώς από τους κυβερνητικούς βουλευτές (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζεται πως αθροίζουν 155 ψήφους), με την πρόσθεση των ψηφοδελτίων κυρίως, όπως εικάζεται, της ΔΗΜΑΡ, που συνυπέγραψε το πόρισμα της πλειοψηφίας. Τριάντα τέσσερις βουλευτές καταψήφισαν, ενώ επτά δήλωσαν «παρών». Οι υπόλοιποι αποτέλεσαν τα «λευκά» και τις απουσίες. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς ποινική ευθύνη ως προς το συγκεκριμένο αδίκημα καταλόγισαν στις πορισματικές εκθέσεις τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη μία ένδειξη του αψυχολόγητου αποτελέσματος είναι πως την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Οικονομικών για το δεύτερο κακούργημα, αυτό της «απιστίας στην υπηρεσία», ζήτησαν με τη θετική ψήφο τους 206 βουλευτές (42 «κατά» και 18 «παρών»), ενώ την πρόταση που προσέθεσε το αδίκημα στο κατηγορητήριο είχαν ψηφίσει, όταν είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια στις αρχές Ιουνίου, 234 βουλευτές.
Για την ιστορία, οι βουλευτές επέδειξαν τη μεγαλύτερη ευχέρεια στην υπερψήφιση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα) – καταγράφηκαν 220 θετικές ψήφοι, 35 αρνητικές και 11 «παρών».
Επόμενο βήμα, αφού με τη χθεσινή μυστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το κοινοβουλευτικό στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης, είναι το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί τελικά για την ευθυκρισία της Ολομέλειας, θα αποφασίσει δηλαδή εάν ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Το Δικαστικό Συμβούλιο συγκροτείται από πέντε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Οπως προβλέπεται από την τυπική διαδικασία, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης τους καταλόγους με τα ονόματα των δικαστών και των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο. Τα μέλη του, πέντε τακτικά και τρία αναπληρωματικά, επιλέγονται σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας (η διαδικασία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και αύριο) με κλήρωση.