17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επεσε εν ώρα… κρίσης

      Pin It

Η δραματική οικονομική κατάσταση έχει αυξήσει και τις αυτοκτονίες αστυνομικών

 

«Το υπουργείο οφείλει, έστω και τώρα, να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και την άμεση σύνδεση αυτού με το ζήτημα των περικοπών και της εξαθλίωσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» λέει στην «Εφ. Συν». ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Ιδιαίτερα αυξημένες παρουσιάζονται την περίοδο της κρίσης οι αυτοκτονίες των αστυνομικών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Νίκο Δένδια μετά τον αυτοπυροβολισμό στα μέσα του προηγούμενου μήνα αστυνομικού που υπηρετούσε στα ΤΑΕ Χανίων.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, την περίοδο 2010 – 2013 σημειώθηκαν 16 αυτοκτονίες αστυνομικών, από τις οποίες μάλιστα οι 5 από την αρχή του χρόνου. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το 2010 καταγράφηκαν 4 αυτοκτονίες, ακόμη 4 σημειώθηκαν το 2011, 3 τον επόμενο χρόνο, ενώ 5 μέσα στο τρέχον έτος.

 

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή και υπογράφεται από τον υπουργό, δεν αναφέρονταν οι αιτίες στις οποίες αποδόθηκαν από τις υπηρεσίες οι αυτοκτονίες, αλλά για να μην αποκαλυφθεί η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται συνήθως το θέμα από την πλευρά της ηγεσίας, οι συντάκτες της απάντησης καταφεύγουν σε κοινοτοπίες. «Δεν υπάρχει ένας καθολικά αποδεκτός παράγοντας που προκαλεί στον άνθρωπο τέτοιας ακραίας μορφής αυτοκαταστροφικές τάσεις» αναφέρεται στο έγγραφο και προστίθεται ότι «πρόκειται για φαινόμενο πολυπαραγοντικό που σχετίζεται τόσο με εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το περιβάλλον (κοινωνικό, οικογενειακό, επαγγελματικό κ.λπ.) όσο και με ατομικούς – εσωτερικούς (ψυχολογικοί, συναισθηματικοί, προσωπικότητα του ατόμου κ.λπ.)».

 

Στην ερώτηση όμως του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε στις 21 Ιουνίου από τέσσερις βουλευτές (Δ.Τσουκαλάς, Μ. Διακάκη, Χ. Καφαντάρη και Ευστ. Παναγούλης), οι αυτοκτονίες συνδέονταν με την κρίση και τις δυσχερείς συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται οι αστυνομικοί. Γι' αυτό, εξάλλου, ζητούσαν να μάθουν τα στοιχεία των τριών τελευταίων χρόνων και δεν επεκτάθηκαν στην τελευταία δεκαετία. Αναφέρονταν συγκεκριμένα στην «κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ένστολοι, λόγω των περικοπών και της οικονομικής εξαθλίωσής τους», ενώ αναφερόμενοι στις συνθήκες εργασίας τους που «τους οδηγούν σε ανήκουστες καταστάσεις», σημειώνουν μια σειρά λόγους.

 

Πιέσεις, κόπωση και συνεχείς περικοπές μισθών

 

«Από τη μία οι πιέσεις και οι εντολές από τους ανωτέρους τους και από την άλλη η απόδοση των περιστατικών βίας σε υπερβάλλοντα ζήλο τού εκάστοτε αστυνομικού. Από τη μία η κόπωση και η φθορά λόγω του μη εγκαίρου υπηρεσιακού προγραμματισμού του ωραρίου τους και από την άλλη οι διαρκείς μειώσεις στον μισθό τους, και μάλιστα αναδρομικές, και η μη καταβολή των νυχτερινών και των πενθημέρων. Από τη μία η έκθεση σε κινδύνους με τη σοβαρή έλλειψη του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως αλεξίσφαιρων γιλέκων, και από την άλλη η χρησιμοποίηση της Αστυνομίας για ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα», αναφέρουν συγκεκριμένα στην ερώτησή τους οι βουλευτές.

 

Ρωτούσαν επίσης να μάθουν εάν υπάρχει «τακτική και κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη» ώστε να προλαμβάνονται ανάλογα περιστατικά και στο έγγραφο που δόθηκε στη Βουλή απαντάται ότι «από τον Οκτώβριο του 2012 εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ.» κατά το οποίο οι ψυχολόγοι που διαθέτει το Σώμα επισκέπτονται τις αστυνομικές υπηρεσίες. Παράλληλα, «από τις Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου Καταλληλότητας Αστυνομικών για τη χρήση πυροβόλων όπλων, που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν στην εδαφική περιφέρεια των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, εξετάζονται σε καθημερινή βάση 30 περίπου άτομα» χωρίς όμως να αναφέρεται πόσα από αυτά κρίνεται ότι δεν πρέπει να οπλοφορούν.

 

Σχολιάζοντας την απάντηση ο Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν»: «Πρόκειται για άλλη μία τυπική απάντηση του υπουργού, στην οποία βεβαίως περιγράφεται μια εικονική πραγματικότητα. Το υπουργείο οφείλει, έστω και τώρα, να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και την άμεση σύνδεση αυτού με το ζήτημα των περικοπών και της εξαθλίωσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας».

 

[email protected]

Scroll to top