Του Βασίλη Γεώργα
Εξωφρενικά μεγάλες επιβαρύνσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, που φτάνουν μέχρι και το 50% σε σχέση με τα σημερινά τιμολόγια, καλούνται να επωμιστούν στις πλάτες τους από την Πρωτοχρονιά πάνω από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε μια περίοδο που μισθοί και συντάξεις καταρρέουν, η ανεργία καλπάζει και η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φοροεπιδρομή.
Οι αυξήσεις θα οδηγήσουν μέχρι το καλοκαίρι σε εξομοίωση των χρεώσεων για όλους τους καταναλωτές που καίνε μέχρι 2.000 κιλοβατώρες, ενώ την ίδια στιγμή κυβέρνηση και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καλλιεργούν προσδοκίες ότι τελικά η επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρότερη από τις προθέσεις της ΔΕΗ.
Μεσοσταθμικά η αύξηση με την οποία ζητά η ΔΕΗ να επιβαρύνει τα τιμολόγια ρεύματος το 2013 διαμορφώνεται σε 24,9%, όπως έγραψε χθες η «Εφ.Συν.» και επιβεβαίωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με ανακοίνωσή της.
Ωστόσο στην πραγματικότητα οι αυξήσεις που ζητά η ΔΕΗ στις επιμέρους κατηγορίες κατανάλωσης των οικιακών τιμολογίων είναι πολύ υψηλότερες καθώς σύμφωνα με τη ΡΑΕ ξεκινούν από 14% και φτάνουν μέχρι το 48,7% συγκριτικά με αυτά που πληρώνουν σήμερα οι καταναλωτές για το σύνολο του λογαριασμού τους.
Οι επερχόμενες επιβαρύνσεις στο ζωτικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας θα πλήξουν κυρίως τους μικρομεσαίους καταναλωτές με χαμηλές καταναλώσεις (0-1.000 κιλοβατώρες), ενώ αντίθετα στις υψηλότερες κλίμακες κατανάλωσης οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες.
Το γαϊτανάκι των νέων ανατιμήσεων στο ρεύμα θα ξεκινήσει από την Πρωτοχρονιά και θα ολοκληρωθεί σε τρεις δόσεις μέχρι το καλοκαίρι, όταν πια οι τιμές στο ρεύμα θα απελευθερωθούν και βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέτει πλήρως «κοστοβαρή» τιμολόγια, δηλαδή οι επιβαρύνσεις για κάθε κατηγορία κατανάλωσης να βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το κόστος παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση την πρόταση της ΔΕΗ:
- Την 1η Ιανουαρίου 2013 θα γίνει η πρώτη μεσοσταθμική αύξηση και θα είναι 10,8% στον συνολικό λογαριασμό.
- Την 1η Μαΐου 2013 η δεύτερη μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 6,3%.
- Την 1η Ιουλίου 2013 η τρίτη δόση των αυξήσεων θα είναι 6,1%.
- Παράλληλα το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το τιμολόγιο των πολυτέκνων προτείνεται να «παγώσει» στα επίπεδα του 2012.
Η ΔΕΗ θα αλλάξει όμως και τις κατηγορίες κατανάλωσης που υπάρχουν σήμερα. Από την Πρωτοχρονιά καταργείται το κλιμάκιο 801 έως 1.001 κιλοβατώρες και αντικαθίσταται από ένα πιο διευρυμένο για όσους καταναλώνουν 801 έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο.
Επιπλέον από την 1η Ιουλίου 2013 θα καταργηθεί πλήρως το κλιμάκιο 0-800 κιλοβατώρες στο οποίο σήμερα εντάσσονται περί τους 2,5 εκατ. καταναλωτές και θα δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο κλιμάκιο με ενιαία χρέωση για το σύνολο των περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριών που καταναλώνουν από 0 έως 2.000 κιλοβατώρες.
Τόσο η ΡΑΕ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις θα είναι τελικά σημαντικά χαμηλότερες.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου μίλησε χαρακτηριστικά για «μικρές αυξήσεις που πιθανόν θα γίνουν», ενώ από την πλευρά της η ΡΑΕ υποστήριξε ότι βασικός γνώμονας της εισήγησής της προς το ΥΠΕΚΑ «θα είναι πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού στο ελάχιστο δυνατό των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων».