Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Μέτρα ενάντια στα εμπόδια που βάζουν αυξανόμενα οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων των τραπεζών μελετούν οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.

 

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανησυχούν με τις κινήσεις των εποπτικών αρχών κάποιων ισχυρών χωρών της Ε.Ε. να απαντήσουν στην κρίση χρέους απομονώνοντας τα εθνικά τραπεζικά τους συστημάτων από τους πιθανούς ιούς του ευρωπαϊκού Νότου και υιοθετώντας πρακτικές που παραβιάζουν μία από τις βασικότερες αρχές της Ε.Ε.: την ενιαία αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανεμπόδιστων από τα εθνικά σύνορα.

 

Την καραμπινάτη παραβίαση αυτής της αρχής ξεκίνησαν οι πλέον ισχυροί της Ενωσης, η Γερμανία και η Βρετανία. Τον περασμένο Μάιο, η ρυθμιστική αρχή BaFin της Γερμανίας ζήτησε από τη θυγατρική της UniCredit να αποκλιμακώσει τη μεταφορά κεφαλαίων δισ. ευρώ -που είχε συγκεντρώσει από Γερμανούς καταθέτες- προς την έδρα της στην Ιταλία.

 

Η BaFin υποστήριξε ότι, καθώς ο κίνδυνος μιας διάσωσης της Ιταλίας αυξάνεται, μια τέτοια μεταφορά κεφαλαίων θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της γερμανικής θυγατρικής της UniCredit. Η πίεση οδήγησε τελικά την UniCredit σε σημαντική μείωση των ποσών που σχεδίαζε να μεταφέρει στην Ιταλία.

 

H ίδια αρχή έδωσε ακόμη εντολή στη γερμανική θυγατρική τής -επίσης ιταλικής- εταιρείας επενδύσεων Mediolanum να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο που διατηρούσε σε ομόλογα του ιταλικού Δημοσίου, λόγω των σχετικών κινδύνων.

 

Ανάλογες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν και στη Βρετανία από την Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA), που άσκησε πιέσεις στις θυγατρικές κάποιων τραπεζών της Ε.Ε. να αλλάξουν τη νομική τους δομή, έτσι ώστε οι βρετανικές αρχές να μπορούν απαιτούν από αυτές τη διατήρηση περισσότερων κεφαλαίων και μεγαλύτερη ρευστότητα στη Βρετανία αντί να τα επαναπατρίζουν.

 

Σχετικές πιέσεις ασκήθηκαν από την FSA στις τράπεζες της Κύπρου πριν από έναν περίπου μήνα αλλά και στην ισπανική Banco Santander νωρίτερα.

 

Φοβούμενες κλιμάκωση του εθνικισμού των ρυθμιστικών αρχών, τόσο η Ευρωπαική Επιτροπή όσο και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή μελετούν έτσι μια σειρά μέτρων. Ως πρώτο βήμα σχεδιάζουν την επίσημη προειδοποίηση προς τις εθνικές αρχές και σταδιακά, αν δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής από τις τελευταίες, δείχνουν αποφασισμένες να τις οδηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Scroll to top